Kürtler PKK’ya ’dur’ desin

Güncelleme Tarihi:

Kürtler PKK’ya ’dur’ desin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2006 00:00

AB Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Lagendijk, "Kürt siyasetçi, entelektüelleri ve Kürt halkının PKK’ya karşı çıkıp, ’Eski moda şiddet taktiğini artık bırakın’ demelerini istiyorum" dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Hollandalı milletvekili Joost Lagendijk, "Türkiye’de Kürtlerin PKK’nın şiddet taktiğine dur demek zorunda olduklarını, Kürt siyasetçilerin bu cesareti göstereceklerini umduğunu" söyledi. ’Güneydoğuda Sivil Haklar’ konulu toplantıya katılmak üzere yarın Diyarbakır’a gideceğini belirten Lagendijk, "Diyarbakır’da Kürtlere şiddet yanlılarının taktiklerine boyun eğmemeleri çağrısı yapacağım. Çünkü onlar çok ciddi bir hata içindeler" dedi. Avrupa Parlamentosu’nun Hakkári’de önceki gün asker çocuklarını taşıyan bir okul servisine düzenlenen saldırıyı kınadığını vurgulayan Lagendijk, şöyle devam etti:

TERÖR ÇIKMAZ

Şiddet kullanmak demokrasi içerisinde izlenebilecek bir yol değildir. Türkiye’de bulunduğum sürede, terör dışında bir yolu takip etmek isteyen ve eden Kürt kökenli siyasetçilerle görüşmeler yapacağım. Terörün bir çıkmaz sokak olduğu inancımızı paylaşanların olduğuna inanıyorum.

KÜRT POLİTİKACI ARIYORUM

Başka bir yoldan ilerlemek, geçmişi bir kenara bırakmak ve Kürtlerin kültürel haklarını, bölgenin sosyal ve ekonomik gelişimini şiddet kullanmadan teşvik etmek isteyen Kürt politikacıları arıyorum. İnanıyorum ki bu isimler artan PKK saldırılarına karşı ’Dur’ diyeceklerdir.

ESKİ MODA TAKTİĞİ BIRAKIN

Kürt siyasetçilerin, Kürt entelektüellerin, Kürt halkının PKK’ya karşı çıkıp, ’Bu eski moda şiddet taktiğini artık bırakın, bu bizi bir yere götürmez’ demelerini istiyorum. Diyarbakır’daki ana mesajım bu olacak. Umarım bu mesajım halka ulaşır. Böyle sürerse reformlar gerçekleşmez. Reformların sürmesi gerek. Örneğin Türk makamların televizyonda günde 45 dakikalık yayın yerine yerel Kürtçe yayın yapan televizyonların gelişmesine izin vermeleri akıllıca olur.

BÖLMEK İSTEMİYORUZ

Türkiye’de bazı kesimlerin AB’nin ve ABD’nin Türkiye’yi bölmek istedikleri yönündeki görüşlerini ilk duyduğum zaman hayretler içinde kaldım. Biz Türkiye’nin bölünmesini istemiyoruz, Türkiye’nin bugünkü sınırları içinde tek bir ülke olarak AB’ye girmesini istiyoruz. Komisyonu’nun dün yapılan son oturumunda bildirge krizi yaşandı. Türk tarafı sonuç bildirgesinde "PKK’yı lanetleyelim" dedi. Ancak, Lagendijk, "Kimse bunu kabul etmez, zaman kaybetmeyelim" diye cevap verdi. Bir basın bildirisi için saatlerce tartışan parlamanterler sonuca ulaşamayınca eşbaşkanlar ayrı ayrı konuşma yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!