Türkiye, ABD'den akıllı füze alıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, ABDden akıllı füze alıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2006 09:19

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), F-16 savaş uçaklarınca kullanılmak üzere Türkiye'ye 50 adet SLAM-ER tipi havadan yere fırlatılan “akıllı füze” satılması için Kongre'nin iznine başvurdu.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, Türkiye'nin, füzelerin alımı için yaptığı başvurunun olumlu karşılandığı, silah sistemlerinin toplam değerinin ilgili teçhizat ve sağlanacak hizmetler dahil 162 milyon doları bulabileceği belirtildi.
Boeing firması tarafından üretilen AGM-84K SLAM-ER füzelerinin, Türkiye'ye FMS askeri satış kredileri yoluyla satılmasının öngörüldüğü kaydedildi.

SLAM-ER sistemi, AGM-84 Harpoon tipi savaş gemilerine karşı kullanılan füzenin kara hedeflerine uyarlanmış çok gelişkin bir türünü oluşturuyor. Hedefe karşı çok hassas ve isabetli bir biçimde kullanılabilen SLAM-ER füzeleri, “akıllı silahlar” arasında sayılıyor.

/images/100/0x0/55eaafc5f018fbb8f89042f4
Pentagon açıklamasında, “çok gelişmiş bir havacılık teknolojisi bulunan Türk Hava Kuvvetleri, bu silah sistemini tamamıyla entegre etme ve kullanma imkan ve kabiliyetlerine sahip” denildi. Açıklamada, satışın, bölgedeki askeri dengeyi ve ABD'nin Kıbrıs sorununa görüşmeler yoluyla çözüm bulunması çabalarını olumsuz etkilemeyeceği kaydedildi.

Pentagon'un müttefik ülkelere silah transferleri için yaptığı bu tip izin başvurularında, Kongre'den 15 gün içinde bir itiraz olmaması durumunda satış kesinleşiyor. Bu aşamadan sonra Kongre'nin satış başvurusunu reddettiği durumlara hemen hemen hiç rastlanmıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!