PKK’ya sıcak takibe ’göz yumarız’ iması

Güncelleme Tarihi:

PKK’ya sıcak takibe ’göz yumarız’ iması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2006 00:00

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ankara’dan rüzgár gibi geçti.Rice, sadece 16.5 saat kaldı ama ABD’yle ilişkilerimizin kaderini yeniden çizecek görüşmeler yaptı. Kapalı kapılar ardında neler mi konuşuldu?

İKNA EDİCİ

Rice’
ın herkesi etkilediğini söyleyeyim. Bush’un sağ kolu "cazip bir ses tonuyla, yumuşak ve ikna edici" bir üslupla konuşuyor. Görüşmenin en kritik anında bile ses tonu değişmedi. 1 saat 10 dakika süren görüşmenin en kritik anı, Kandil Dağı’nda barınan PKK’lı teröristler konuşulurken yaşandı. Aktarıyorum:

Erdoğan: Sayın Bakan, PKK’dan çok rahatsızız. Biz hallederiz. Bizim için sorun değil.

Rice:
PKK’ya karşı sizinle işbirliği yapacağız; ama güvenlik sorunumuz var. Hükümet yeni kuruluyor. Irak’ta güvenliği sağlamak için biraz daha zamana ihtiyaç var.

Erdoğan: Ben halkıma sabır telkin edemem. Turizm mevsimi geliyor. Tesisleri hedef alırlarsa çok sıkıntı çekeriz. Biz her türlü askeri tedbiri alıyoruz. Size de bilgi veriyoruz.

Rice:
Gereğinin yapılması konusunda mutabakatımız olabilir.

SICAK TAKİP OLURU

Bu sözler, diplomatik açıdan ne anlam taşıyor? Görüşmeye katılan bir yetkilinin yorumunu aktarayım:

"Rice açıkça söylemedi; ama sıcak takibe göz yumacaklarını ima etti."

Yani "imalı" bir yeşil ışık yaktı.

YARDIMI KESMEYİN

Görüşmedeki 2’nci kritik ana gelelim.

Rice, HAMAS Lideri Halid Meşal’in Ankara gelişinden rahatsız olduklarını gizlemedi. Erdoğan ise Rice’ı, "Yardımları kesmeyin" diye ikna etmeye çalıştı; ama başarılı olamadı.

İşte 2’nci kritik diyaloğu da aktarayım:

Erdoğan: Filistin’e ekonomik yardımların kesilmesi, durumu daha da kötüleştirir.
/images/100/0x0/55eb556bf018fbb8f8ba8de4


Rice:
HAMAS bir terör örgütü. Para yardımı yapamayız.

Erdoğan: HAMAS’a değil halka yapıyorsunuz.

Uğurladılar

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı Esenboğa Havalimanı’nda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson uğurladı. Gül ve Wilson bu sırada ayaküstü bir süre sohbet ettiler.

Rice, Gül’ün aracından inmedi
/images/100/0x0/55eb556bf018fbb8f8ba8de6


RICE Ankara’da ABD’den gelen makam aracı yerine çoğunlukla Gül’ün makam aracını tercih etti. Dışişleri kaynakları ABD’li bakanların bir başka araçta ilk defa yolculuk yaptığına dikkat çektiler. Eski Dışişleri Bakanı Colin Powell, 2 Nisan 2003’te Gül’ün aracına binmemiş, iki bakan, Powell’ın makam otomobiliyle Çankaya’ya gitmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!