’2 kat çaba’ sözü

Güncelleme Tarihi:

’2 kat çaba’ sözü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2006 00:00

Atina’dan Ankara’ya uçan ve Hilton’da geceleyen Rice, "PKK ile mücadele amacıyla ABD-Irak ve Türkiye arasındaki üçlü mekanizmayı yeniden canlandırmak için çabalarını iki kat artırma" sözü verdi. İran’dan üst düzey bir ziyaretin iptali ise Rice’a karşı Ankara’nın jesti oldu.

ANKARA’ya gelerek Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a "İstihbarat yetmez. PKK terörü bitirilmeli" mesajı verildi. Rice ise "PKK ile mücadele amacıyla ABD-Irak ve Türkiye arasındaki üçlü mekanizmayı yeniden canlandırmak için çabalarını iki kat artırma" sözü verdi.

Rice Atina üzerinden dün Ankara’ya geldi. Başkentte 16 saat kalan ve Hilton’da geceleyen Rice ilk görüşmesini Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile yaptı. Rice ve Gül, yaklaşık 1.5 saat süren görüşmeler sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Gül, "Ortak vizyonumuz, ortak hedeflerimiz ve ortak çalışmalarımız vardır. Bunları daha da güçlendirmeye karar verdik" dedi. Ortak değerlerin paylaşıldığını vurgulayan Gül, "Yakın işbirliği içindeyiz. Ortak bir stratejik vizyon belgesinin hazırlanmasında görüşbirliği sağladık" dedi.

EN İYİ MÜTTEFİKİMİZSİNİZ
/images/100/0x0/55ea143cf018fbb8f86a045a


Rice geniş kapsamlı görüşmeler yapıldığını kaydetti ve "Dost olarak ortak değerler paylaşıyoruz. Çok büyük güvenim var" dedi. Rice, "Ortak bir stratejik vizyon oluşturacağız. Daha sık görüşmelerde bulunacağız" diye konuştu. "Teröre karşı ortak mücadelemizden de bahsettik" diyen Rice, ABD’nın PKK’yı terör listesine alan ilk ülke olduğunu hatırlattı. Rice, sözlerini "Boşluğun bir avantaj olarak kullanılması ve Türkiye’ye zarar verilmesine karşı çalışmak istiyoruz. Düşündüğümüz bir mekanizmamız var ve Irak hükümetiyle bunu canlandırmak istiyoruz" diye sürdürdü. İran konusundaki görüşlerini de dile getiren Rice, ABD’nin bölgede "En iyi müttefekinin Türkiye olduğunu" söyledi. Türkiye’nin laik bir ülke olmasının önemine de değinen Rice, "Çocuklarımızın geleceği için birlikte çalışacağız. Bu çok önemli" dedi.

SINIRLAR GÜVENLİ OLMALI

Rice da, örgütün daha fazla zarar vermesini önlemek için istihbarat paylaşımının kullanıldığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Sınırlar mümkün olduğu kadar güvenli olmalı. Irak toprağı terörün başlangıç yeri olarak kullanılmamalı. Türkiye’ye terörle mücadelede geçmişte olduğu gibi gelecekte de desteğimiz sürecek. Ancak Irak’ın iç istikrarı bozulmamalı."

’Operasyon yok’ güvencesi

BAKAN Gül, basın toplantısında Türkiye’nin Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon düzenleme gibi bir niyetinin olmadığı söyledi. Gül, "Biz sınırlarımızı koruyoruz. Gazetelerde yer alan askeri hareketlilik yeni bir şey değil. Bu her yıl yapılan bahar harekatıdır, geçen sene de yapıldı. Bizim hiçbir ülkenin toprağında gözümüz yoktur" sözleriyle dile getirdi. Gül, "Türkiye PKK terörü ile mücadele etmektedir. Kuzey Irak’ta otorite boşluğundan dolayı PKK orayı adeta eğitim kampı haline getirdi. Terörizmle mücadele hepimizin görevi" dedi.
/images/100/0x0/55ea143cf018fbb8f86a045c

’Çift el’ diplomasisi

ABD Dışişleri Bakanı Rice’ı, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, alışılmışın dışında Başbakanlık’taki makamında kabul etti. Gül, Rice’ı çok samimi bir şekilde karşılarken, Rice Abdullah Gül’ün elini iki eliyle tutarak tokalaştı. Görüşme sırasında ABD’li bakanın rahat tavırları dikkat çekti. Gül, akşam da Dışişleri Konutu’nda Rice onuruna yemek verdi. Rice bu sabah Ankara’dan ayrılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!