Türkiye’de yabancı üniversiteler açılacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de yabancı üniversiteler açılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2006 00:00

Türkiye'nin 2013’e kadar kaderini çizecek 9’uncu Kalkınma Planı’nda yabancı üniversitelere yeşil ışık yakıldı. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener dün Bakanlar Kurulu’na da sunulan planı Hürriyet’e açıkladı. Şener, yabancı üniversitelerin yüksek öğretimde rekabet, kalite, uluslararası deneyim ve başarıyı Türkiye’ye kazandıracağını söyledi.

Şener örnek alınan ülkeleri ise şöyle sıraladı:

"World School House diye bir kavram etrafında dünyanın bir üniversite evi haline dönüştürülme projesi Singapur’da var. İsrail’de 30 tane yabancı üniversite kampusu bulunuyor. İtalya’da American University of World, 2’ncisi John Hopkins University ve kampusu, Bulgaristan’da American University of Bulgaria, Polonya’da American Academy of English var. Ukrayna’da İnternational University Prime, Hollanda’da United Nations University, Belçika’da Boston Üniversitesi, Mısır’da yine The American University Cairo var. Hindistan’da, Malezya’da, Japonya’da ve Çin’de de yabancı üniversiteler bulunuyor."

YENİ SİSTEM KURULUR

Şener "Yabancı üniversiteler YÖK’e mi bağlı olacak? Yoksa YÖK mü değiştirilecek?" sorusuna şu karşılığı verdi: "Onun sistemi kurulabilir, ayrıntısı tartışılabilir. Bu metin henüz taslak. Bakanlar Kurulu’nda tartışılacak. Sonra da Meclis’ten geçecek. Üniversite sınai işbirliği göstergesinde 80 ülke içinde Türkiye, 71’inci sırada yer alıyor. Çok gerilerde. Dünya Bankası’nın çalışmalarında, bilimsel makale sayısında iyiyiz, ama yüksek teknoloji uygulamasında patent ve yüksek teknoloji ihracatında da başarısız görünüyoruz. Dolayısıyla, küresel rekabetde avantaj kazanmak, yüksek teknolojiyle, yenilikçiliğin gelişmesine ve buna uygun dinamik ve rekabetçi yapıların oluşmasına bağlı. Üniversite eğitimi ve yapısı derken bunu öngörüyoruz."

Plan, ilk kez 5 yıl değil 7 yıllık hazırlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!