TRT’de dini yayın patlaması

Güncelleme Tarihi:

TRT’de dini yayın patlaması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2006 00:00

TRT Genel Müdürlüğü’ne vekalet eden Ali Güney’le birlikte 6 dini program yayına girdi. Haber-Sen Genel Sekreteri Köse, dini programların sunucuları ve konukları için özel ücret tarifesi uygulandığını belirterek, "Özerk, demokratik ve laik bir TRT istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

ŞENOL Demiröz’ün genel müdürlük dönemi olan 12 Ocak 2004’e kadar 2 dini programa yer veren TRT’de, 2 yılda dini yayın sayısının 3 katına çıkması dikkatleri çekti. Demiröz ve sonrasında genel müdürlüğe vekaleten bakan Ali Güney ile birlikte 6 dini yayın içerikli program yayına girdi. Düşünce İklimi (TRT-2 Perşembe 19.40), Muhammed Bozdağ’ın sunduğu Sonsuzluk Yolcusu (TRT-INT, TRT-TÜRK Cumartesi), Senai Demirci’nin sunduğu Yolcu (TRT-1, TRT GAP Cuma), Diyanet Saati (TRT GAP Cumartesi), İslam’ın Aydınlığında (Eski adı Diyanet Saati) (TRT-1 Cuma, TRT-4 Pazar) ve ’Hayat ve Din’ (TRT-1 Perşembe, TRT Türk Pazar, TRT İnt) şu anda TRT’de yer alan dini programlar. TRT’de Şenol Demiröz’ün göreve gelmesiyle ilk icraatlarından birisi cuma namazı öncesinde TRT-1’de canlı dini yayın başlatmak olmuştu. Ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun sürekli konuk katıldığı ’Prof.Dr. Ali Bardakoğlu ile Başbaşa’ programı yayına girdi ama daha sonra yayından kalktı.

DİN VE MEZHEP AYRIMI

2954 sayılı TRT yasasında TRT’nin ilkeleri arasında ’din ve mezhep ayrımı yaratılamaz’ ibaresiyle, "Din ve mezhep ayrımı yaratmak yahut sair herhangi bir yoldan bu kavramlara ve görüşlere dayanan devlet düzeni kurmak amacı güden rejim ve ideolojilerin propagandasına yer vermemek, ’inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak" sözleri yer alıyor.

LAİK TRT İSTİYORUZ

TRT’deki gelişmelerden rahatsızlık duyduklarını belirten Haber-Sen Genel Sekreteri Osman Köse, "Özerk ve demokratik TRT istiyoruz" olan sloganlarını, "Özerk, demokratik ve laik bir TRT istiyoruz" diyerek değiştirdiklerini vurguladı.

Aynı program 3 ayrı ücret

HABER-SEN Genel Sekreteri Osman Köse, dini içerikli programların sunucuları ve konukları için de özel bir ücret tarifesi uygulandığını belirtti. Köse şöyle konuştu: "Yönetim Kurulu’nca belirlenen ücret tarifesi varken dini içerikli programların sunucuları ve konukları için özel bir tarife yaratıldı. Sunucu ücretleri program ve yayından sorumlu genel müdür yardımcısı onayı ile artırıldı, konuklara danışman ücreti ödendi. Örneğin, TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nde Müdür Yardımcısı olarak çalışan Muhammed Bozdağ bir programdan 3 ayrı ücret alıyor. Bozdağ, Sonsuzluk Yolcusu programından hem sunucu, hem metin yazarı hem de danışman ücreti alıyor. Düşünce İklimi programında, sunucu M. Kemal Öke’ye 450 YTL, konuklara 200 YTL ödendi. Oysa tarifede sunucular için belirlenen üst sınır 250 YTL, konuklar için 50 YTL."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!