429 Arap'a bedel İsrailli

Güncelleme Tarihi:

429 Arapa bedel İsrailli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2004 01:43

Almanya'nın arabuluculuğunda yapılan anlaşmaya göre İsrail, Elhanan Tannenbaum adlı işadamı ve üç askerin cesedine karşılık 429 esiri serbest bıraktı.

İsrail, dört yıldır Hizbullah'ın elinde rehin bulunan işadamı Elhanan Tannenbaum'u, 429 Arap esirle takas ederek kurtardı. Almanya'nın aracılık yaptığı takas operasyonu Köln ve İsrail'de paralel olarak yürütüldü. İsrail aynı operasyonda Hizbullah'ın öldürdüğü üç askerinin cesedini aldı, 60 Lübnanlı militanın cesedini verdi.

İsrail, Almanya'nın aracılığıyla Hizbullah örgütüyle vardığı esir değişimi anlaşması çerçevesinde, 429 Arap mahkumu, işadamı Elhanan Tannenbaum ve 3 askerin cesedi karşılığında serbest bıraktı.

Önce, aralarında iki Lübnanlı gerilla liderinin de bulunduğu toplam 436 mahkumu salıvereceğini belirten İsrail, sonradan bu sayının 429 ile sınırlı olduğunu açıkladı. 400 Filistinli esir İsrail-Filistin sınırında, Lübnan ve çeşitli Arap ülke vatandaşı olan 29 esir ise, Köln'de serbest bırakıldılar. İsrail ayrıca, 60 Lübnanlı militanın cesedini de iade etti. Tabutlara konan cesetler, İsrail ordusuna ait bir kamyon içinde Lübnan sınırına götürülerek Lübnanlı yetkililere teslim edildi.

GEREKİRSE KAÇIRIRIZ

Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah esir değişiminden sonra ilginç bir açıklama yaptı. Örgütün şu anda ‘‘hiç olmadığı kadar kararlı’’ olduğunu söyleyen Nasrallah, ‘Gerekirse daha fazla İsrail askeri kaçırırız’ dedi.

İsrail ise istim üstünde. Başbakan Ariel Sharon, anlaşmanın ‘‘etik ve ahlaki olarak doğru’’ olduğunu savunarak, ‘‘Teröristler adam kaçırmaya teşebbüs ederlerse İsrail'in gazabına uğrayacaklardır’’ uyarısında bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jonathan Peled’in, ‘‘Biz bu 400 Filistinliyi içimize sinmeden bırakıyoruz. Çünkü, bunların hepsinin, en kısa sürede yeniden şiddet eylemlerine başlayacağını biliyoruz’’ sözleri de dikkat çekti.

Hizbullah'ın salıverdiği Tannenbaum, esir değişiminin yapılacağı Almanya'ya hareketinden önce, Beyrut'taki havaalanında, ‘‘Benim adım Elhanan Tannenbaum ve İsrail vatandaşıyım. Hizbullah bana çok iyi muamele etti’’ dedi. Tannenbaum, 1986 yılında Lübnan'da düşürülen ve esir alındığı belirtilen İsrailli pilot Ron Arad hakkında istihbarat toplamak için Beyrut'a gelmiş, 2000 yılında ise Körfez bölgesinde Hizbullah tarafından rehin alınıp Beyrut'a götürülmüştü.

Esir takası görüşmelerinin ikinci turla süreceği bildirildi.

Köln-Filistin hattında paralel operasyon

Almanya'nın Köln kentine ardarda inen uçaklar, Alman askerleri tarafından kordon altına alınan hangara girdiler. Hizbullah'ın Köln'e gönderdiği 3 İsrail askerine ait cesetlerin kimlik tespiti sonuçlarının olumlu çıkması üzerine, İsrail de, otobüslerle Batı Şeria ve Gazze sınırına götürülen Filistinli esirleri serbest bıraktı.

Hemen Arafat'a koştular

Batı Şeria sınırında bırakılan 145 Filistinli esir, Hizbullah ve Filistin bayrakları sallayan yakınları tarafından coşkun sevinç gösterileriyle karşılandı. Bu sırada, kalabalık Hizbullah lehinde sloganlar attı. Salıverilen esirlerin oluşturduğu yaklaşık 10 kişilik bir grup, Filistin lideri Yaser Arafat'ı Ramallah'taki bürosunda ziyaret ederek, bir süre görüştüler.

Bana iyi davrandılar

2000 yılında kayıp İsrailli pilot Ron Arad'ı aramak için Beyrut'a giden ve Hizbullah tarafından kaçırılan İsrailli işadamı Elhanan Tannenbaum dün Beyrut'tan Köln'e götürülürken, ‘‘Hizbullah bana çok iyi muamele etti’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!