Fuhuş yapan vergisini ödesin

Güncelleme Tarihi:

Fuhuş yapan vergisini ödesin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2006 00:00

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre fuhuştan yurtdışına giden para miktarı en az 5.1 milyon YTL olarak hesaplandı. Ürgüp Emniyet Müdürlüğü, Vergi Usul Kanunu’nun 9. maddesinin "her türlü kazançtan vergi alınır" hükmüne dayanarak fuhuştan elde edilen paranın vergilendirilmesi için Maliye’ye başvurdu.

/images/100/0x0/55eb0117f018fbb8f8a4bffb
TÜRKİYE’
nin turistik ilçelerinden olan Ürgüp Emniyet Müdürü Mutlu Çelik’in "fuhuştan elde edilen kazanç vergilendirilsin" önerisiyle hükümet gündemine de oturdu. Emniyet Müdürü Çelik’in, Maliye Bakanlığı’na ulaştırılan "Türkiye’de fuhuş sektörü Türk vatandaşlığını kazanmış yabancıların elinde. Onlar da yabancı kadın çalıştırıyor. Türkiye’nin yaklaşık 3 milyon 800 bin dolar yani 5.1 milyon YTL’si (tedavülden kalkan para birimiyle 5.1 trilyon T.L.) yabancı ülkelere aktarılıyor. Vergi Usul Kanunu’nun 9. maddesine dayanarak fuhuş yapan kadınlardan vergi alınsın" önerisi tartışma konusu oldu.

BAKANLIK  ÇOK ŞAŞIRDI

Mal Müdürlüğü aracılığıyla Maliye Bakanlığı’na ulaşan bu öneri üzerine, Bakanlık bunun geçmişte uygulaması olmadığı için ne yapacağını şaşırdı. Emniyet Müdürü’nün çok önemli bir konuya değindiğini ve önerisinde haklı olduğunu belirten yetkililer, "Ne yapacağımızın arayışı içindeyiz" dediler.

Türk vatandaşlığına geçen yabancı kadınların önemli bir bölümünün Türkiye’de fuhuş sektörünü ele geçirdiklerini, yabancı ülkelerden 3-6 aylık vizelerle yabancı kadınları getirip Türkiye’de fuhuş yaptırdıklarını, "patron" konumundaki kadınlar ve çalıştırılan yabancı kadınların da elde ettikleri paraları hiçbir vergi ödemeden ülkelerine gönderdikleri belirlendi. Cumhuriyet Savcılığı’nın ve Emniyet’in yaptığı araştırmalarla önemli bulgulara ulaşıldı.

İNTİHAR NEDENİ
/images/100/0x0/55eb0117f018fbb8f8a4bffd


Yabancı kadın çalıştırılması, erkeklerin bunlarla ilişkiye girmesinin önemli sakıncalar yarattığını belirleyen Ürgüp Emniyet Müdürlüğü, ilçedeki 27 intihar girişiminin altında yabancı kadınlarla ilişkiye giren eşlerinin dikkatini çekme, onları eve bağlamanın yattığını da saptadı. Fuhuş yapanlara dönük hiçbir yaptırımları olmadığını belirten Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, yabancı kadınların önemli bir bölümünün hastalıklı olduğunu söylediler. Vergi Usul Kanunu’nun 9. maddesinde "her türlü kazançtan vergi alınır" hükmünün yer almasına rağmen, fuhuştan elde edilen kazançtan vergi alınmadığını anımsatan Emniyet yetkilileri, yasanın bu hükmünün yerine getirilmediğini savundular. Emniyet Müdürlüğü’nün yazısında fuhuştan elde edilen kazançlar ve bunlardan vergi alınmadığı hatırlatıldı, "Konunun Gelir Vergisi Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Fuhuşla Mücadele yönünden değerlendirilerek araştırılmasını ve neticeden bilgi verilmesini rica ederim" denildi.

İlk başvuru Ürgüp’ten

Ürgüp Emniyet Müdürü Mutlu Çelik, Ürgüp Mal Müdürlüğü’ne gönderdiği, oradan da Maliye Bakanlığı’na üst yazıyla ulaştırılan yazısında, "Fuhuş yaptıkları tespit edilen Türk vatandaşlığına geçmiş bayanların, kazandıklarını ülkelerine havale yoluyla veya elden götürdükleri, ülkelerinde ve ülkemizde kazanımlarıyla ev, işyeri, otomobil satın alarak hiçbir vergiye tabi olmadan mal edindikleri anlaşılmıştır" dedi.

Taşkent’te 4 daire, kardeşe market, hesaba 85 bin dolar

EMNİYET Müdürlüğü, daha önce Türk vatandaşlığına geçen ve fuhuş yaptırdıkları iddia edilen kadınlarla ilgili banka hesap hareketlerini de araştırdı. Emniyet’in yazısında bazı kadınlarla ilgili şu bilgiler yer aldı:

Tursinov Y. Türkiye’de kazandıklarıyla Ürgüp’te 50 milyar liraya bir ev, Özbekistan’ın Taşkent kentinde değerleri 10 ile 40 bin dolar arasında değişen 4 adet daire satın aldı. Ayrıca kardeşinin adına bir market açtı, değişik tarihlerde 85 bin ABD doları havale gerçekleştirdi.

Nino A. Ürgüp’te bir ev satın aldı, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e değişik tarihlerde Ziraat Bankası aracılığıyla havale gönderdi.

Tsisana K. Ürgüp Ziraat Bankası ve Denizbank şubeleri aracılığıyla ülkesine 10 bin dolar gönderdi.

E. Stoıanovici Fuhuştan kazandıklarıyla ülkesinde kendisine ev ve otomobil aldığını beyan etti, ülkesine Denizbank şubesi aracılığıyla 3 bin 550 Euro gönderdi.

A. Gevorkyan Kazandıklarından ülkesine her ay 400 dolar gönderdiğini beyan etti, inceleme sonucu ülkesine 5 bin dolar havale gönderdiği belirlendi.

Müşteri telefonu 10 bin dolar

Türkiye’den giden kadınların, Türkiye’ye gelecek kadınlara müşterilerine ait telefon numaralarını 10 bin dolar karşılığında verdikleri de saptandı. Türkiye’de fuhuşun cezasının olmaması yüzünden polisin bir şey yapamadığını, yabancı kadınların bir gecede farklı otellerde kaldıklarını, elde ettikleri gelirin de vergilendirilmediğini belirten yetkililer, devletin bu yönden büyük vergi kaybı olduğunu söylediler. Daha önce Türk vatandaşlığına geçen Ürgüp’teki kadınlardan 14’ünün fuhuş yaptırdığı ve kazançlarını da yurtdışına elden ya da banka aracılığıyla gönderdikleri belirlendi. Emniyet’in banka hesapları üzerinden yaptığı araştırma, resmi yoldan giden para hesaplandığında bile vergilendirilmeyen kazancın 4 milyon dolara yakın olduğu anlaşıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!