İstanbul, Avrupa’nın Kültür Başkenti oluyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbul, Avrupa’nın Kültür Başkenti oluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2006 00:00

Avrupa Kültür Başkenti Seçici Kurulu, İstanbul’un 2010’da "Avrupa Kültür Başkenti" olması yönünde tavsiyede bulundu. Avrupa Parlamentosu, AB Komisyonu ve AB Konseyi’nin ikişer, Avrupa Bölgeler Komitesi’nin bir temsilcisinden oluşan yedi kişilik seçici kurul, başvuran kentlerin dosyalarını inceleyerek ve sözlü savunmalarını dikkate alarak dün seçimini kamuoyuna duyurdu.

Brüksel’deki toplantıya yapılan sunumun en etkili sloganı "Güneşin Avrupa ve Asya’ya aynı anda doğduğu tek dünya şehri" sözü oldu. Seçici kurul, AB üyesi ülkelerden Almanya’dan Essen, yeni AB ülke kategorisinden Macaristan’ın Pecz ve AB dışı Avrupa ülkelerden de Türkiye’den İstanbul’u "Avrupa Kültür Başkenti" olarak önerdi. Bu konuda nihai kararın 2006’nın ikinci yarısında ve Finlandiya’nın Dönem Başkanlığında duyurulacağı açıklandı. Ancak bugüne kadar seçici kurulun önerilerinin tümü, konsey tarafından onaylandı.

İstanbul’un üst düzey yerel yöneticileri, Aralık ayından beri 2010 yılında kentin "Avrupa Kültür Başkenti" seçilmesine yönelik Brüksel’de faal çalışma yaptı. Aralık ayında İstanbul Valisi Muammer Güler ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da hazır bulunduğu heyet, Avrupa Kültür Başkenti (AKB) projesi için kurulan komitenin üyeleri Nuri Çolakoğlu, Egemen Bağış, Cengiz Aktar ve Nilgün Mirze ile birlikte Brüksel’de AB yetkilileri nezdinde girişimlerde bulunmuştu. Daha sonra üç ay boyunca AKB heyeti, çeşitli vesilelerle seçici kurul önüne çıkarak İstanbul’un Kültür Başkenti seçilmesi için tüm plan ve önerileri anlattı.

İstanbul ile ilgili Avrupa Parlamentosu’nda da Hollandalı parlamenter Joost Lagendijk’in çabalarıyla bir "tanıtım toplantısı" yapılmış, burada da AP içinde İstanbul için "genel bir destek" olduğu vurgulanmıştı.

LAGENDİJK’TEN DESTEK

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, İstanbul’un hem tarihiyle hem de son haliyle çok güzel bir şehir olduğunu belirterek, "Bence İstanbul sadece Avrupa’da değil dünyada ilk 10’a girer" demişti. Lagendijk, "’Avrupa kültürü hakkında bilgisi olan her 10 kişiden 9’u İstanbul’u onaylayacaktır. İstanbul’un rakiplerine üzülmemek elde değil. Boğazıyla tarihiyle farklı kültürleri bir arada barındırmasıyla ve bugünkü ağırlığıyla Avrupa kültür başkenti olmayı hak ediyor" dedi.

Avrupa Kültür Başkenti fikri ilk kez 1985’te dönemin Yunanistan Kültür bakanı Melina Merkuri tarafından ortaya atıldı. Aynı yıl AB Konseyi projenin kapsamını belirledi ve uygulamaya koydu. 1985’ten 2000 yılına kadar AB’ye üye olan ülkelerin kentlerinden biri Avrupa Kültür Başkenti seçildi. 2000 yılından itibaren de yeni bin yıl nedeniyle Avrupa Kültür Başkenti unvanı hem birden fazla kente, hem de AB adayı olan ülkelerin kentlerine de verildi. Daha önce bu unvanı alan şehirler arasında Atina (Yunanistan), Floransa (İtalya), Amsterdam (Hollanda), Berlin (Almanya), Paris (Fransa), Madrid (İspanya), Lizbon (Portekiz), Selanik (Yunanistan), Brüksel (Belçika) gibi kentler bulunuyor.

İstanbul zaten dünya kentiydi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tanıtım için ’İstanbul: Dört Elementin Kenti’ başlıklı broşür hazırlattı. Bu broşürde kentte neler olacağı anlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, "İstanbul zaten bir dünya kentiydi; bu kararla tescil edildi" dedi. İsen, 2010 yılında İstanbul’da 15 milyon turist hedeflediklerini vurguladı.

2009 Fransa’da Türk yılı olacak

FRANSA’da 2009’da Türkiye’yi tanıtmak amacıyla, yaklaşık iki ay sürecek kültürel etkinlikler düzenlenmesi kararlaştırıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Jacquez Chirac’ın onay verdiği etkinliklere, Candan Erçetin, Fatih Akın, Fazıl Say, Yaşar Kemal, Orhan Pamuk gibi Türk sanat, edebiyat ve düşün dünyasının tanınmış isimlerinin davet edilmesi düşünülüyor. Fransa Büyükelçisi Paul Poudade’nin projeye çok önem verdiğini ve desteklediğini söyleyen Türkiye-Fransa Kültür Etkinlikleri ve İşbirliği Müsteşarı Stanislas Pierret, Dışişleri Bakanlığı ile konuyla ilgili temasların sürdüğünü aktardı. Pierret, önde gelen kültür-sanat dernekleri, vakıflar ve kuruluşlar ile de temaslara başladıklarını belirterek, Türkiye’nin dinamik kültürel yapısını taşıyan eserlerin ve sanatçıların projede yer almasını istediklerini sözlerine ekledi.

Topbaş, hemen Vali GÜLER’İaradı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un "2010 yılı Kültür Başkenti" ilan edildiği haberini Topkapı Sarayı Seferlik Koğuşu’nda düzenlenen "Sarayın Laleleri Sergisi"nin açılışı ve "Sarayın Laleleri Kitabının tanıtımı sırasında aldı. Bu gelişmeyi açılışa katılan davetliler ile paylaşan Topbaş, İstanbul Valisi Muammer Güler’i de telefonla arayarak sonucu bildirdi. Topbaş, "Şu anda İstanbul 2010 yılı kültür başkenti olarak ilan edildi. Doğru bir adres, doğru bir karar. Hayırlı olsun" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!