Paşakay elçi değil 2. katip

Güncelleme Tarihi:

Paşakay elçi değil 2. katip
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2006 00:00

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Locası’ndan ihracı gündeme gelen eski Büyük Üstat Kaya Paşakay’ın Dışişleri Bakanlığı’ndan 1974 yılında ikinci katip görevindeyken ayrıldığı belirtildi. Emekli büyükelçi olarak kendisini tanıtan Kaya Paşakay, yurtdışında bir gün bile çalışmamış.

YOLSUZLUK nedeniyle Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Locası’ndan ihracı istenen eski Büyük Üstat Kaya Paşakay yıllarca emekli büyükelçi olarak tanındı. Yeni Şafak Gazetesi’nde Taha Kıvanç imzasıyla Fehmi Koru’nun yazdığı köşede Paşakay’ın büyükelçi olmadığı ve ihracın bu yanlış tanıtım nedeniyle gündeme geldiği yer aldı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, eski Büyük Üstad’ın sadece ikinci muavin olduğunu ve yurt dışında hiç görev yapmadığını söylediler.

Dışişleri Bakanlığı’nın adını vermek istemeyen üst düzey bir yetkilisi Paşakay’ın 1974’te ikinci katipken ayrıldığını söyledi. Yetkili, "Kendisi değil büyükelçi olmak, yurtdışında herhangi bir küçük görevde dahi bulunmamıştır. 1968’de Dışişleri’ne girmiş olabilir. Ancak üç senelik bir hizmeti var. Araya askerlik hizmeti girmiş olabilir. Kendisi aday meslek memuru olarak gelip, üçüncü katiplikten sonra ikinci katipliğe yükselmiş ve 1974 başlarında görevden ayrılmış" dedi.

YANLIŞ TANITMIŞ

Taha Kıvanç (Fehmi Koru),
önceki gün yazdığı köşede, Paşakay’ın "yolsuzluk" nedeniyle değil "kendini biraderlerine farklı tanıttığı" için ihraç edildiği iddiasında bulundu. Yazıda "Paşakay’ın kendisini ’emekli diplomat’ ve ’eski büyükelçi’ olarak tanıttığı, ancak Dışişleri Bakanlığı’nın kayıtlarında bu isimde bir büyükelçi bulunmadığı" belirtildi.

Taha Kıvanç, masonluğu dikkatle izleyen bir dostunun ağzından verdiği iddiaların yer aldığı yazısında şunları dile getirdi:

BU ZAAF AFFEDİLMEZ

"’
Büyük Üstad ya da Üstad-ı Muhterem olan biri, başında bulunduğu örgütün máli kaynaklarını istediği gibi kullanma yetkisine sahiptir, bize yolsuzluk gibi görünse de masonik alemde Paşakay’ın yaptığı suç sayılmaz’ dedi dostum. İddiası şu: Skandalın göbeğindeki kişi kendisini diğer Biraderlerine ’farklı’ tanıtma suçu işlemiş biri, ’konumunu kötüye kullanma’ gibi bir suçu daha söz konusu. Bize ’basit’ gelse bile, bunlar, masonik alemde affedilemeyecek ahlaki zaaflar olarak görülürmüş...

Kaya Paşakay şimdilerde bile kendisini ’emekli diplomat’ ve ’eski büyükelçi’ olarak tanıtıyor. Oysa Dışişleri Bakanlığı kayıtlarında bu isimle bir büyükelçi bulunmuyor. Matrikül kaydına kendi özgeçmişiyle ilgili doğru olmayan bilgiler sunmuş Kaya Paşakay... Esas sorun da buradan kaynaklanıyor... Dostum olayı böyle görme eğiliminde. ’Diplomat Biraderler itiraz etmişler ve yeni yönetim itirazı haklı bulmuştur’ dedi bana." Kıvanç’ın yazısında siyaset ve din konuşulmamasına dayalı mason kuralı nedeniyle Paşakay’ın Sabah Gazetesi’ne verdiği "Eşi başörtülü mason yok" demecinin de ihraçda etkili olduğu iddia edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!