Org. Özkök: İnternetle yönetimler değişiyor

Güncelleme Tarihi:

Org. Özkök: İnternetle yönetimler değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2006 10:15

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Harp Akademileri Komutanlığı’nda yaptığı konuşmada, internetin büyük ve önemli bir bilgi kaynağı olduğunu ancak istismar da edilebildiğini belirterek, "İnternet yoluyla yayılan fikirlerin, ülkelerin dokusu ve bekası üzerindeki etkisi gittikçe artmaya başlamıştır. Bazı ülkelerde yaşanan yönetim değişikliklerinin altyapısı İnternet yoluyla hazırlanmıştır" dedi. Özkök Harp Akademisi öğrencilerine fikirlere karşı önyargılı olmamalarını öğütleyip, "Çok aykırı fikirlere bile ’vatan haini’ gibi yaklaşılmamasını istedi.

Haberin Devamı

Orgeneral Özkök, hayatın çok hızlı değiştiğini, bu hızlı değişim karşısında "arşiv" kavramının farklı bir anlam kazandığına değindi. "Benim sizlere tavsiyem, eski dokümanlara tabii ki bakın" diyen Orgeneral Özkök, "Ancak onları yargılayın ve kendi düşüncelerinizi mutlaka çalışmalarınıza aktarın. Özellikle iletişim ve bilişim altyapısını teşkil eden İnternet de dahil olmak üzere tüm araçların sunduğu imkanları devamlı olarak kullanın" dedi.

'KORKAKLARIN KARALAMA PLATFORMU'

İnternet’in kullanıcılara sunduğu sınırsız olanakların yanında, çok dikkat edilmesi gereken ve ülkelerin bekasını tehdit edebilecek riskler taşıdığını da kaydeden Özkök, "İnternet’in gelişmesiyle birlikte psikolojik harekat ve uluslararası siber terörde bir tırmanma yaşanmıştır. İnternet, korkakların insan karalama forumuna dönüştürülmüştür. İnternet ortamından yararlanılarak yapılan psikolojik harekat, hedefi insan, silahı kitle iletişim araçları ve mermisi propaganda ve iftira olan bir tür mücadele yöntemidir. Günümüzde ülkeleri korkutan en önemli konu, bilgisayar ağlarının ve İnternet’in ülkenin gelişimini sürükleyen en önemli araç olmasının yanında, yönetilebilir olmaktan çıkarak bir tehdit haline dönüşmesi ihtimalidir" dedi.

SİBER TERÖR

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, Ahmet Pekel’den "Bilişim Güvenliği" adlı makalesinden; "ülkelere ait stratejik önemi haiz bilgisayar sistemleri, terörist eylemler yoluyla vurulabileceği gibi siber saldırıların da hedefi olabilir ve zarar görebilir. Devlet kurumlarına ait bilgisayarlar, bankacılık sistemleri ve e-ticaret siteleri yoğun siber saldırılara maruz kalabileceği için ciddi tehdit altındadır" alıntısını yaptı. Orgeneral Özkök, "Ayrıca, İnternet yoluyla yayılan fikirlerin, ülkelerin dokusu ve bekası üzerindeki etkisi de gittikçe artmaya başlamıştır. Bazı ülkelerde yaşanan yönetim değişikliklerinin altyapısı İnternet yoluyla hazırlanmıştır" dedi.

'FİKİRLERE ÖNYARGILI HAREKET ETMEYİN'

   GÜVENLİĞİN DÖRT DAYANAĞI
Orgeneral Özkök, ülkenin güvenlik stratejisinin dört temel dayanağını yinelemek istediğini belirtirken bunları şöyle saydı:
"-Etrafımızdaki simetrik tehditlere karşı mevcut dengeleri ve milli menfaatlerimizi korumak için caydırıcı bir gücün varlığı, ki bu güçlü bir silahlı kuvvetlerdir. Terorizm başta olmak üzere uluslararası yeni risk ve asimetrik tehditlerin ülkemize ve ülke dışındaki menfaatlerimize zarar vermesinin önlenmesi,

-Ülkenin bütünlüğüne, ulusal birliğine ve rejimin bekasına yönelik tehditlere karşı gerekli tedbirlerin alınması ve

-Doğu Akdeniz’deki güvenliğimizin temelini teşkil eden Kıbrıs’taki hak ve menfaatlerimizin korunmasıdır."

Haberin Devamı

Öğrencilere "Bu bağlamda benim sizlere tavsiyem, hiçbir zaman herhangi bir konuda ileri sürülen bir fikre karşı ön yargıyla hareket etmeyiniz" diyen Orgeneral Özkök konuşmasına büyük şair Tevfik Fikret’ten bir mısrayı da örnekleyerek şöyle devam etti: "Çok aykırı fikirlerle karşılaşabilirsiniz, hele bu fikirlere ’vatan haini bir düşünce’ gibi çok iddialı bir önyargı ile yaklaşırsanız, fikirlerden istifade marjını daha başlangıçta sıfırlamış olursunuz. Asimetri yaratacak fikirlerden ürkmeyiniz. Bazen onlara bakar yanlış, bazen de çok doğru olduğumuzu anlayabiliriz. Unutmayınız ki, uygarlık karşı fikirlerin çarpışmasıyla gelişmiştir. Müsademe-i efkardan, barika-i hakikat doğar. Yenilikler hep karşı fikirler sayesinde ortaya çıkmıştır."

Haberin Devamı

KURUMLARARASI EŞGÜDÜMÜN ÖNEMİ

Bir devletteki yönetim kalitesini, devleti oluşturan kurumların kalitesinin belirlediğini de kaydenen Orgeneral Özkök, "Ayrıca bunu tamamlayan diğer hususlarsa, kurumların iç ahengi ve diğer kurumlarla uyumlu, etkili işbirliği ve eşgüdüm içinde çalışmasıdır. Bunları gerçekleştirebilen ulusların profili sürekli yükselmektedir" dedi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, "Özellikle, her konuda sürekli kavga eden, uzlaşamayan toplumların moral değerlerinden yoksun bir şekilde bu seviyeyi yakalamaları hayal bile edilemez. Bu nedenle bir ulusun refahı, istikrarı, geleceği, bağımsızlığı için iç barışın öneminin altını kalın çizgilerle çizmek istiyorum"  diye konuştu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!