Japon’a söz verdik: Rüşvet yok

Güncelleme Tarihi:

Japon’a söz verdik: Rüşvet yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2006 00:00

Türkiye ile Japonya arasında yapılmak istenen hibe anlaşmasına Türkiye’nin verdiği "rüşvet almama" sözü damgasını vurdu. Japonya’nın görüşmelere soktuğu bir cümle nedeniyle Türkiye, rüşvet alıp veren ülke durumuna düştü.

Görüşmeleri Türkiye’yi temsilen müzakere eden heyetin Japon heyetine itiraz etmemesi sonucunda Türkiye, Japonya’nın bu iddiasını kabul etmiş oldu. Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesinin hibe yoluyla yapılması amacıyla 288 milyon Yen hibe vermeyi kabul eden Japonya’yla yapılan 30 Eylül 2005 tarihli nota değişimi ve değişim sonrası müzakere kayıtları şöyle:

İTİRAZ YOK

"Nota teatisinin 3. paragrafı ile ilgili olarak; Japon delegasyonu temsilcileri, Türkiye Cumhuriyeti’nde Nota teatisinin 4. paragrafında işaret edilen sözleşmelerin yapılması karşılığında rüşvet olarak yorumlanacak herhangi bir teklif, hediye veya ödeme ve menfaat veya karşılığını önlemek için Türkiye Cumhuriyetini’nin gerekli önlemleri alacağını Japon Hükümeti varsaydığını beyan ederler. Türk delegasyonu temsilcisi, Türk Delegasyonunun Japon delegasyonu temsilcisi tarafından yukarıda işaret edilen hususlara itirazı olmadığını beyan ederler."

CHP TEPKİSİ

Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan, bu anlaşmanın kabulüne ilişkin yasa tasarısının Meclis Dışişleri Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında ortaya çıkan "rüşvet almama" sözüne komisyon üyesi CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ tepki göstererek, "Bu tutanakların kabul edilerek anlaşmaya zemin kabul edilmesi, ’Türkiye’de bu gibi olaylarda rüşvet ve yolsuzluk alıp yürümüştür, bu husus artık uluslararası kamuoyu tarafından kabul edilmiştir, biz Japonya olarak bu durumu biliyoruz’ anlamına gelir" diyerek itiraz etti. Elekdağ, bu durumda Türkiye ile yapılan her uluslararası anlaşmada diğer ülkelerin benzer maddeleri anlaşmalara koydurabileceği uyarısında bulundu. Elekdağ’ın bu uyarısı üzerine yasa tasarısı Komisyon’dan çekildi.

GEÇMEZ

Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger ise Hürriyet muhabirine "Komisyondan böyle madde geçmez. Geriye gönderdik. Kim yapmışsa o temizlesin" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!