ABD beceremedi Irak’a siz gelin

Güncelleme Tarihi:

ABD beceremedi Irak’a siz gelin
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2006 00:00

Başbakan Erdoğan ile görüşen Irak Başbakanı Caferi’nin "ABD’nin Irak’ta barışı sağlaması mümkün değil. Bu işi beceremedi, siz gelin" dediği anlaşıldı.

Haberin Devamı

IRAK Başbakan’ı İbrahim Caferi’nin Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, Irak’ta barışı ancak Türkiye’nin sağlayabileceğini belirterek, "ABD bu işi beceremedi, Irak’ta barışı ancak siz sağlayabilirsiniz" dediği ortaya çıktı. Hükümete yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Başbakanlık Konutu’nda yapılan Erdoğan-Caferi görüşmesinde Irak’ta türbe bombalaması ve ardından meydana gelen çatışma ortamı ele alındı. Kaynaklara göre Caferi, Irak’taki çatışmaların dış güçler tarafından mezhep çatışması gibi gösterilmeye çalışıldığını belirterek, "Bunlar provokatif çalışmalardır. Türkiye’nin de konuya bu hassasiyetle yaklaşması gerekir" dedi.

BARIŞI SAĞLAYAMADILAR

ABD’nin çatışmaları bastırmakta ve barış ortamını sağlamada yetersiz kaldığını belirten Caferi, "ABD’nin barışı sağlaması mümkün değil. Barışı ancak Türkiye sağlayabilir" diyerek, Türkiye’nin olaylara müdahale etmesini istedi. Aynı kaynaklara göre Erdoğan da, Irak’ta herhangi bir grubun bir diğer grup üzerinde hákimiyet oluşturmasını istemediklerini söyledi. Erdoğan, Caferi’ye bölgede tüm etnik grupların varlıkları oranında temsil hakkına sahip olması gerektiği görüşünü iletti.

OVAKÖY SINIR KAPISI

Görüşmede ayrıca Habur ve İbrahim Halil sınır kapılarında yaşanan sorunlar konuşuldu. Kapılardaki yığılmanın nedeninin günübirlikçi taşımacılar olduğunu belirten Caferi, batıdaki Ovaköy sınır kapısının açılması talebinde bulundu. Irak hükümetinin Türk işadamlarına olan yaklaşık 1.5 milyar dolarlık alacağının da konu edildiği görüşmede, sorunun iki ülke ilişkilerine zarar vermemesi için hemen ele alınmasına karar verildi. 1990-1998 arasında oluşan alacaklarla ilgili sorunun çözülmesi için bir vekil tayin edilmesi kararı alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!