Irak’a PKK ve Kerkük mesajı

Güncelleme Tarihi:

Irak’a PKK ve Kerkük mesajı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 01, 2006 01:08

Ankara, Irak Başbakanı İbrahim Caferi’ye Irak’ın siyasi ve toprak bütünlüğünün korunması, PKK ve Kerkük konularında dikkat çekti. Caferi dün önce Başbakan Tayyip Erdoğan ile öğle yemeğinde biraraya geldi.

Haberin Devamı

Uzun süren bu yemeğe Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de katıldı. Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, Erdoğan, Caferi’ye PKK terörüyle ilgili rahatsızlığın yanı sıra, Kerkük’e Anayasal güvence altına alınmış özel bir statü tanınması talebini iletti. Erdoğan, "Bunun bölge        barışı ve istikrarı hayati önem taşıdığını" belirtti.

PROVOKASYONA DÄ°KKAT

Erdoğan ve Caferi, Şiiler ile Sünniler arasındaki çatışmaları tetikleyen olaylar konusunda da, "Irak’ta mezhep çatışması çıkarmak isteyenlerin provokasyonu" değerlendirmesinde birleştiler. İki lider, bu provokasyon ve tahrikin boşa çıkarılması gerektiği konusunda da görüş birliğine vardı.

Erdoğan, Caferi’ye, yeni hükümetin yapısının Irak için yeni bir milat oluşturacağını belirtti. Erdoğan, hiçbir kesimi dışlamayan, demokratik temsili yansıtan geniş tabanlı bir hükümetin Irak’ın geleceğinin ve güvenliğinin güvencesi olacağını söyledi. Caferi’nin de Erdoğan’a hak verdiği öğrenildi. Görüşmelerde enerji ve ulaşım alanında işbirliği olanakları da masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

SEZER DİKKAT ÇEKTİ

CumhurbaÅŸkanı Ahmet Necdet Sezer’in, Caferi’yi kabulünde de terör ve Kerkük konusu gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre Irak’ın toprak ve siyasi birliÄŸinin korunmasının önemini vurgulayan Sezer, özellikle Kuzey Irak’ta PKK ile mücadele edilmesini iÅŸaret etti. Kerkük’ün "Irak’ın küçük bir modeli" olduÄŸunu belirten Sezer, "Kerkük’ün statüsü ve demografik yapısı bozulmamalı" mesajını verdi.  Â

Talabani’nin düşüncesi beni ilgilendirmiyor

IRAK başbakanı Caferi, Cumhurbaşkanı Celal Talabani’ye Ankara’dan yanıt verdi. Hürriyet’e konuşan Caferi, şunları söyledi: "Ben kanunlara aykırı bir hareket yaptığımı düşünmüyorum. Yanımdaki danışmanlarıma soruyorum. Türkiye ziyaretim tamamen yasalara uygundur. Komşu ülkeleri geziyorum Türkiye büyük önem verdiğimiz bir ülke. Erdoğan’dan bir davet vardı onun için geldim. Talabani’nin bu ziyaretle ilgili söyledikleri beni hiç ilgilendirmiyor. Ancak düşüncesine saygı duyuyorum."

Otele yanlış bayrak astılar

IRAK Başbakanı İbrahim Caferi’nin kaldığı Sheraton Oteli’nin kapısındaki direklere Irak bayrağı asıldı. Ancak bu bayrağın Suriye bayrağı olduğu anlaşıldı. Irak’ın Ankara Büyükelçisi Sabah Cemil Ümran’ın yanlışlığı fark etmesi üzerine Suriye bayrağı indirildi. Irak bayrağının ortasında 3 siyah yıldız ile Arapça "Allahuekber" yazısı bulunuyor. Suriye bayrağında ise "Allahuekber" yazısı yer almıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!