’4 başkent’ puzzle’ı

Güncelleme Tarihi:

’4 başkent’ puzzle’ı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2007 00:00

Dışişleri Bakanlığı’nda yaklaşık bir yılı aşkın süredir büyükelçi kararnamesi hazırlanamaması bakanlık içinde ciddi şekilde rahatsızlık yaratırken, Cumhurbaşkanlığı ve 22 Temmuz seçimleri nedeniyle sürekli ertelenen kararnamenin bir türlü çıkamamasının, Almanya, Rusya, Yunanistan ve İran’ın 4 başkentine yapılacak atamalardan kaynaklandığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın görüşünü almak amacıyla ön taslak olarak hazırladığı listeyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün beğenmeyip geri gönderdiği iddiaları gündeme gelirken, tam anlamıyla bir puzzle’a dönen 4 başkentte son durum şöyle:

ATİNA: Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu MGK Genel Sekreteri olarak göreve başladığından beri, iki aydır büyükelçi bulunmuyor. Müsteşar Yardımcısı Rafet Akgünay ile Avrupa Konseyi’ndeki Daimi Temsilci Daryal Batıbay’ın adı gündemde.

MOSKOVA: Büyükelçi Kurtuluş Taşkent, Rusya’da 5 yılını doldurdu. Rafet Akgünay’ın Atina yerine Moskova’yı tercih ettiği belirtiliyor. Yeni Delhi’ye büyükelçi atanmadan önce Rusya, Kafkasya Genel Müdürü olan Büyükelçi Halil Akıncı’nın Hindistan’dan Rusya’ya geçme ihtimalinin ağır bastığı bildiriliyor.

TAHRAN: Büyükelçi Gürcan Türkoğlu’nun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Dışişleri Başdanışmanlığı’na atanması nedeniyle iki aydır boş. Avrupa Konseyi Daimi Temsilciliği’ne atanması ihtimali ağır basan AB Genel Sekreteri Oğuz Demiralp’in ismi sürpriz şekilde Tahran için de konuşuluyor.

BERLİN: Görev süresi dolan Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik’in yerine, AB’den Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ahmet Acet ile Türkiye’nin Brüksel’deki AB Daimi Temsilcisi Volkan Bozkır arasında kıran kırana mücadele sürüyor.

KARSLIOĞLU KÖŞK’E

Haberin Devamı

Dışişleri, 4 başkent denklemini çözmeye çalışırken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün özel kalem müdürlüğüne ise Bakü Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun geleceği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!