4 Aralık'ta ilaç alınamayacak

Güncelleme Tarihi:

4 Aralıkta ilaç alınamayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2009 12:38

TÜRK Eczacılar Birliği'nin kararıyla ülke genelindeki eczaneler 4 Aralık'ta bir günlük kepenk kapatma eylemi yapacak. Eylem sırasında sadece nöbetçi eczaneler açık olarak.

Sağlık Bakanlığı'nın, 4 Aralık 2009 tarihinden itibaren kamu kurum iskontolarını yüzde 11'den yüzde 24'e çıkartma kararı almasından sonra harekete geçen odalar, hükümetin bu kararından geri adım atması için kepenk kapatma eylemi yapacak.

Denizli Eczacılar Odası Başkanı Özen Ekiz, düzenlediği basın toplantısında, ilaç fiyatlarının da 4 Aralık'tan itibaren yüzde 23 ucuzlayacağını, kendilerinin ucuz ilaca karşı olmadıklarını, iskontoların eczanelerin üzerinden geçecek olmasına itirazları olduğunu belirtti. Bu uygulamayla bir yıl içerisinde Türkiye genelinde 7 bin eczanenin kapanacağını iddia eden Ekiz, “İlacın ucuz ve ulaşılabilir olması lazım. İlaçta tasarruf eczacının sırtından yapılmamalıdır. İlaç pazarı yüzde 20 seviyesinde büyüdü ama ilaç sanayi büyümenin karşılığında bedel ödemiyor. Özel iskontolar bizim üzerimizden geçecek. İlaçta tasarrufun bedelini, ilaç sanayinde hangi firmalar ve aktörler büyüyorsa onlar ödemelidir. Sermayesi ve dayanma gücü olmayan eczanelerin tamamı kapanacak. Güçlünün ayakta kaldığı, zayıfın tamamen biteceği bir dönem yaşayacağız. Bu da Türkiye'deki eczanelerin üçte birinin kapanacağı anlamına geliyor. Hükümetin bu kararından geri adım atması için 4 Aralık'ta kepenkleri indiriyoruz. Denizli merkezde 10, ilçelerde de birer eczane nöbetçi kalacak. Umarım yetkililer bu uyarımızı dikkate alır” dedi.

Ekiz, muayene ve reçete ücretlerinin de kaldırılması gerektiğini, bu paraları vatandaştan eczanelerin tahsil ettiğini kaydetti. Ekiz, “Geçimini zor sağlayan vatandaşlar muayene ve reçete parası ödeyemiyor. Birikmiş muayene parasını ödeyemeyen bir çok vatandaş ilacını dahi alamadan eczaneden çıkıyor. Her gün kurallar değişiyor, reçete onay sistemi çalışmıyor. Kamu, sağlık hakkını koruyacağı yer de yaşam hakkını insanların elinden alıyor. Dünyanın hiçbir yerinde sosyal güvencesi olan insandan reçete bedeli ile muayene ücreti alınmıyor” diye konuştu.

4 ARALIK EYLEMİ UYARI MAHİYETİNDEDİR

Manisa'da basın toplantısı düzenleyen 29'uncu Bölge Eczacılar Odası Başkanı Meliha Nalan Can, eylem çerçevesinde hayati tehlike arz edecek durumlar düşünülerek nöbetçi eczanelerin açık tutulacağını belirterek, kronik hastalıkları bulunanların ilaçlarını 4 Aralık'tan önce almalarını önerdi. Can, “51 bölge Eczacı Odası olarak 4 Aralık'ta kepenk indireceğiz. Eczanelerimize gelen vatandaşlarımız, son zamanlardaki düzenlemeler sonucunda ilaca erişimde büyük zorluklar yaşıyor. Biz eczacılar, artık daha fazla bu tabloyu yaşamak, hastalarımızın ilaçlarını alamadan eczaneden çıktığına tanık olmak istemiyoruz. Kamunun sağlık hakkını, yaşama hakkını koruduğunu görmek istiyoruz, onu her geçen gün yerle bir ettiğini değil” diye konuştu.

4 Aralık'ta yürürlüğe girecek uygulama sonucu ilk elden 3 bin, yıl sonuna kadar da 7 bin eczanenin kapanacağını iddia eden Nalan Can, “Bunu herkes biliyor. Ama anlaşılan kamu Türkiye’deki eczanelerin üçte birinin kapanmasında, geri kalanların da raflarının boşalmasında bir sakınca görmüyor. 4 Aralık’taki dükkan kapatma eylemimiz bir uyarı mahiyetindedir. Bir yıl sonra meslektaşlarının üçte birini kaybedecek bir meslek örgütünün uyarısıdır. Bu bakımdan, 4 Aralık önümüzdeki dönemin ilk günüdür. Bundan sonra yaşanacak durumun provasıdır. Belki ancak o zaman eczanelerin üçte birinin kapanmasının sağlık hizmetinde ne büyük bir kesintiye yol açacağını anlatabiliriz” diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!