3D Secure'de zorunlu geçiş 1 Temmuz'da

Güncelleme Tarihi:

3D Securede zorunlu geçiş 1 Temmuzda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2007 12:05

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, e-ticaret işyerleri için internetten alışveriş işlemlerinde güvenlik anlamına gelen 3D Secure kullanımında zorunlu geçiş tarihinin 1 Temmuz 2007 olduğunu bildirdi.

NTSR Fuarcılık tarafından düzenlenen 1. Cardist Kart Teknolojileri Zirvesi'nde konuşan Özinal, Türkiye’de nüfusun yüzde 58’inin 20-64 yaşları arasında bulunduğunu, bunun kartlı ödeme sistemlerinin geldiği noktayı ve potansiyeli gösterdiğini söyledi.

Türkiye’nin bu alanda iyi durumda olduğunu ve önemli potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Özinal, 33 milyon kredi kartı ile Türkiye’nin Avrupa’da 3’üncü sırada olduğunu kaydetti. Özinal, “Ciroda 6'ncı sıradayız, bu yıl 5'inci sırada yer alacağımızı düşünüyoruz. Türkiye, Avrupa’nın en geniş kart pazarlarından biri. Bütün rakamlar, Avrupa’nın ilk 5 sırasında olmamızı sağlıyor” dedi.

ATM SAYISI 3 YIL SONRA 26 BİN ADETE ULAŞACAK

Türkiye’de 16 bin 511 adet ATM bulunduğunu, 2010 yılı için hedeflerinin 26 bin adet ATM olduğunu belirten Özinal, “Şu anda birçok farklı kuruluş bizimle veya bankalarla görüşüyor. Önümüzdeki dönemde çok sayıda yabancı firmanın ATM operasyonu. üstleneceğini düşünüyoruz” diye konuştu. POS açısından Türkiye’de hedeflerinin bir mağazada 1-2 POS’un bulunması olduğunu ifade eden Sertaç Özinal, alışverişte banka kartı kullanımının hala düşük seviyelerde olduğunu kaydetti. Özinal, 56 milyon adet banka kartı bulunduğunu, banka kartı kullanımının artırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, 2010 yılı hedeflerinin banka kartlı alışveriş işlem oranını yüzde 10’a çıkarmak olduğunu söyledi.

CHIP&PIN UYGULAMASI İÇİN SON TARİH 30 HAZİRAN

Özinal, chip&PIN uygulaması için son 60 güne girildiğini hatırlatarak, 30 Haziranın son gün olduğunu kaydetti. Özinal, “1 Temmuz’dan itibaren artık imza tarihe karışacak. BKM sonuçları, kart kullanıcılarının yüzde 86’sının chip & PIN’ı bildiğini gösteriyor. Bugün itibarıyla bu rakam yüzde 90’lara ulaşmış durumda. Sahtekarlık cirosu yüzde 55 oranında düştü. Bu rakam, beklentilerimizin üstünde gerçekleşti. Haziran’a kadar bu rakamların yüzde 60’lara ulaşacağını düşünüyoruz” dedi.

ŞİFRESİNİ BAŞKASINA SÖYLEYENLERE UYARI

Kart kullanıcılarını şifrelerini başkalarına söylememeleri konusunda uyaran Özinal, kart kullanıcılarının yüzde 10’unun şifresini başkasına söylediğini söyledi. Özinal, internette oluşan sahtekarlıklara değinen Özinal, “E-ticaret işyerleri için internetten alışveriş işlemlerinde güvenlik anlamına gelen 3D Secure kullanımında zorunlu geçiş tarihi 1 Temmuz 2007” diye konuştu.

Özinal, Mart 2007 itibarıyla e-ticaret işyeri sayısının 14 bin 87, e-ticaret işlem cirosunun 376 milyon YTL, 3D Secure işyeri sayısının 119 ve 3D Secure cirosunun 3 milyon YTL olduğunu söyledi.

Bir mobil cihaz ile ödemelerin de önemli bir cirosu olacağını vurgulayan Özinal, Türk kartlı ödeme pazarının önümüzdeki yıllarda da sektöre önderlik edecek pazarlardan biri olması yolunda çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.

VISA Europe Başkan Yardımcısı Marc Temmerman, Türkiye’nin bankacılık ve kart pazarında önemli bir pazara sahip olduğunu belirterek, chip&Pin uygulamasında Türkiye’nin gösterdiği performansın heyecan verici bulduklarını ifade etti. Temmerman, 2012 yılında ödemeler konusunda bir paradigma değişimi beklediklerini ifade ederek, bu değişim çerçevesinde 5 yıl içinde tüccar ve dükkan sahiplerinin kredi kartı verir hale geleceğini söyledi. Kredi transferlerinin birleşeceğini de dile getiren Temmerman, önümüzdeki yıllarda kredi zkartlarının tek ödeme aracı olmaktan çıkacağını, yeni ürünlerle bu alanın çeşitlendirileceğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!