Cezası 14 yıl indi

Güncelleme Tarihi:

Cezası 14 yıl indi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2006 00:00

Abdi İpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca daha önce 36 yıla mahkum olduğu iki ayrı gasp davasında yeni TCK'dan tekrar yargılandı. Mahkeme, Ağca'yı lehte hükümleri göz önüne alarak 21 yıl 8 ay hapse mahkum etti.

MEHMET Ali Ağca, 2 ayrı gasp olayı nedeniyle daha önce 36 yıl hapis cezasına çarptırıldığı davanın, yeni TCK'daki lehine olan hükümler açısından incelenmesi sonucu 21 yıl 8 ay hapis cezasına mahkûm edildi.

SUÇSUZUM

Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada savunması sorulan Ağca, önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, "Suçlamaları kabul etmiyorum. 26 yıldır cezaevinde çile çekiyorum, başka ekleyecek bir şey yok. Medya terörüne maruz kalıyorum" dedi.

Yeni TCK'nın sanık lehine hükümler getirdiğini belirten Savcı Doğan Kaptan, cezanın uyarlanması amacıyla yeniden duruşmalı yargılamaya başlandığını anlattı. Savcı Kaptan, sanık hakkında 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesi'ne Dair Kanun'un uygulanmasının istendiğini hatırlattı. Sanığın Abdi İpekçi'nin öldürülmesi olayından çarptırıldığı idam cezasının, müebbet hapis cezasına dönüştürüldüğünü bildirdi. Bu şekilde söz konusu cezanın diğer suçlar ile içtima edilebilir hale geldiğini kaydeden Savcı Kaptan, sanığın bu cezasının 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun geçici 1-a maddesi uyarınca 10 yıl üzerinden infaz edileceğini anlattı.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin bu konudaki 20 Ocak 2006 tarihli kararında, sanığın 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesi'ne Dair Kanun'un lehe getirilen indirim imkanından ikinci kez faydalanamayacağının bildirildiğini söyleyen Savcı Kaptan, bu konudaki talebin reddedilmesini istedi.

SAYGILI TUTUM

Ağca'nın "gasp" suçundan 36 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldığını belirten Mahkeme Heyeti, yeni TCK'nın 149. maddesinin 1. fıkrasının a ve c bendleri, 53. maddesi ile 62. maddesinin sanığın lehine olduğu dikkate alarak, sanığın cezalandırılmasına ilişkin bölümün iptaline karar verildiğini kaydetti. Ağca'yı, yeni TCK'nın 149. maddesinin 1. fıkrasının a ve c bendleri uyarınca 13 yıl hapis cezasına çarptıran Mahkeme Heyeti, bu cezayı sanığın saygılı tutumunu dikkate alarak yeni TCK'nın 62. maddesine göre 6'da 1 indirim uygulayıp 10 yıl 10 ay hapse çevirdi. Mahkeme Heyeti, Ağca'yı Aykut Aydal'a yönelik eyleminden dolayı da aynı maddeler uyarınca yine 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı.

4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesi'ne Dair Kanun'un sanık hakkında uygulanması konusunda daha önce karar verildiğinden yeniden karar verilmesine yer olmadığına hükmeden Mahkeme Heyeti, infazın belirlenen yeni ceza üzerinden yapılmasını kararlaştırdı.

AVUKATI: 2006'DA ÇIKAR

Ağca'nın avukatı Mustafa Demirbağ, duyarlama ile birlikte Ağca'nın 2006 yılı içinde tahliye olacağını öne sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!