39 bin polisle Taksim kafeste

Güncelleme Tarihi:

39 bin polisle Taksim kafeste
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2014 02:17

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için yasaklanan Taksim, demir bariyerlerle kuşatma altına alındı.

Haberin Devamı

Taksim’e giden bütün yollar kapatıldı. İstanbul’daki 34 bin, getirilen takviye 5 bin çevik kuvvet polisinin de katılımıyla 39 bin polis, göstericilerin Taksim’e girişini engelledi. Okmeydanı, Şişli ve Beşiktaş’ta ara sokaklardan Taksim’e girmek isteyenlere polis çok sert müdahale etti. 19’u polis 90 kişi yaralandı, 147 kişi gözaltına alındı.

39 bin polisle Taksim kafeste
Şafak Pavey'e yaka paça

39 bin polisle Taksim kafeste
‘Panik yok eğleniyoruz’ dedirten haber

39 bin polisle Taksim kafeste
Türkiye dün bunları okudu

39 bin polisle Taksim kafeste
Hürriyet muhabirinin gözünden İstanbul'da 1 Mayıs

POLİS GEÇİT VERMEDİ

1 Mayıs kutlamaları, sabahın ilk saatlerinden itibaren olaylara sahne oldu. Çatışmaların başlangıç adresi Okmeydanı’ydı. Piyalepaşa, Fevzi Çakmak ve Mithatpaşa caddelerine çıkan sokaklarda toplanan maskeli bazı gruplar, polislere havai fişek, molotofkokteyli fırlattı, sapanlarla taş attı. Polis de göstericilere biber gazı ve plastik mermilerle karşılık verdi. Mecidiyeköy ve Beşiktaş’tan Taksim’e çıkmak isteyen gruplar da polis müdahalesiyle karşılaştı. Güvenlik önlemleri İstanbul’da ulaşımı uzun süre kilitledi. İşyerlerine gitmek için yola çıkan vatandaşlar, polis tarafından kurulan bariyerlerden geri çevrildi.

Haberin Devamı

E-5’TE MÜDAHALE

Olay çıkan bir diğer nokta ise E-5 Mecidiyeköy sapağı oldu. Polis, Taksim Meydanı’na yürümek isteyen Eğitim-Sen üyesi grubun önünü kesince, gruptakiler E-5’i trafiğe kapattı. Polis, gruba biber gazıyla müdahale edildi. Eylemciler geri çekildi.

DİSK, BİNASINA DÖNDÜ

DİSK Genel Merkezi önünde toplanan, aralarında DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun da bulunduğu sendika yöneticileri, milletvekilleri gaz maskeleri takılı halde yürüyüş için kortej oluşturdu. Yaklaşık 300-400 kişilik grubun oluşturduğu korteje, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekili Süleyman Çelebi ve Erdal Aksünger ile eski milletvekili Mehmet Sevigen de katıldı. Yürüyüşe geçen grup, bir süre sonra polis tarafından durduruldu. Polis, gruptakileri Yenikapı’ya gitmeleri için uyardı. Polis, Taksim’e yürümek isteyen gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Gruptan bazı kişiler de polise bilye, taş, havai fişek attı. Gazdan çevredeki iş yerlerinde bulunan vatandaşlar, çocuklar, polis ve gazeteciler de etkilendi. Müdahale sonrası tek başına Taksim’e giden Süleyman Çelebi, “Uçan kuşu bile engellediler. Ben çok gaz yiyen bir insanım. Ama bu sefer gazların tesiri çok daha farklı” dedi.

Haberin Devamı

TAKSİM’DE ANMA

1 Mayıslarda ölenleri anmaya gelen Türk-İş, Hak-İş, Enerji-İş ve TSK’da görevli memurların kurduğu Sivil Memurlar Sendikası üyeleri Kazancı Yokuşu başına karanfil bıraktı, Taksim Cumhuriyet anıtına çelenk koydu.
Tarlabaşı’nda bir binada el yapımı
5 bomba, molotofkokteyli, sapan, misket bulundu. Polis, Taksim’e yürüyen bir kişinin sırt çantasında parça tesirli bomba buldu. Akşam meydanda eylem yapan 5 kişi gözaltına alındı.

Konsey: 9 gazeteci yaralı

1 Mayıs’ın polisin sert müdahalesi nedeniyle çatışmaya dönüşmesi Basın Konseyi’nce kınandı. Konsey gaz kapsülü ya da plastik mermiyle yaralanan gazetecilerin isimlerini şöyle açıkladı: EPA foto muhabiri Sedat Suna, ETHA muhabiri Ali Haydar Doğan, Halk TV muhabiri Barış Yarkadaş, Sol Gazetesi muhabirleri Elif Örnek ve Emin Şentürk, Duruş Haber Genel Yayın Yönetmeni Metin Güneş, Milliyet Gazetesi foto muhabiri Ozan Güzelce, Mücadele Birliği Dergisi muhabiri Yusuf Ali Gümüşlü, Yurt Gazetesi Yazarı Hakan Gülseven.

Haberin Devamı

ANKARA

Polis, gaz kapsülü, yine çocuk

1 MAYIS, Ankara’da da olaylı geçti. Gezi eylemleri sırasında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün vurulduğu Kızılay Meydanı’na yürümek isteyen gruplara polis sert müdahalede bulundu. 10 yaşındaki bir çocuğun gözüne gaz kapsülü isabet etti. Yüzü kanlar içerisinde kalan çocuğu çevredekiler kucaklayarak hastaneye götürdü. Ethem Sarısülük’ün kardeşleri Cem ve İkrar Sarısülük’ün de aralarında bulunduğu 141 kişi gözaltına alındı. Gerginliği CHP Milletvekili Levent Gök ve polis amirleri önledi. Gözaltına alınanlar serbest bırakıldı. 15 kişinin Sarısülük’ün vurulduğu yere karanfil bırakmasına izin verildi. Kurtuluş’ta yürüek isteyen 700 kişiye polis TOMA ve akreplerle yoğun biber gazı ve tazyikli su sıktı. Fevzi KIZILKOYUN-Cengizhan ÇATAL / ANKARA

Haberin Devamı

İSTANBUL

CHP’den oturma eylemi

CHP Beşiktaş İlçe Başkanlığı önünde toplanan CHP’liler ile diğer gruplar polisle karşı karşıya geldi. Barbaros Bulvarı girişinde bulunan CHP otobüsü polis tarafından çektirildi. İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve CHP Milletvekili Mahmut Tanal ile CHP’liler oturma eylemi yaparak buna engel olmak istedi. Beşiktaş’taki olaylar sırasında Tanal ile polis arasında da tartışma çıktı. Tanal, başından yaralandı, gözlüğü kırıldı. CHP Milletvekili Şafak Pavey de bir göstericinin gözaltına alınmasını engellemek isterken tartaklandı.

Başbakan: Korkulan olmadı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, dün partisinin MYK toplantısında 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin İçişleri Bakanlığı ile İstanbul ve Ankara valiliklerinden aldığı bilgileri kurmayları ile paylaştı. Erdoğan, “Polisimizin duyarlı tavrı ve alınan sıkı tedbirler nedeniyle korkulan olmadı” değerlendirmesinde bulundu.1

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!