Kadın-erkek baş açık namaz

Güncelleme Tarihi:

Kadın-erkek baş açık namaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2006 00:00

Cenaze namazında kadınların saf tutmasıyla açılan dini tartışma yeni bir boyut kazandı. Çamlıca'daki Subaşı Camii'nde kadın ve erkeklerden oluşan bir grup, topluca cuma namazı kılıyor. Üstelik kadınlar namaz sırasında başlarını örtmüyor.

TAKVİM Gazetesi’nde dün yer alan habere göre başı açık kadın ve erkeklerden oluşan bir grup Çamlıca'daki Subaşı Camii'nde topluca cuma namazı kılmaya başladı. Böylece cenaze namazında kadınların da saf tutmasıyla açılan dini tartışma yeni boyut kazandı. Subaşı camii cemaati tarafından, "varlıklı ve eğitimli" diye tarif edilen bu grupta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı Cüneyd Zapsu'nun eşi Beyza Zapsu da bulunuyor. Grubun camiye, cemaatin dağılırken kadınların kullandığı yan kapıdan girip çıktıkları gözlendi. Bu grupla diyalog kuran camii cemaati, "Neden böyle namaz kılıyorsunuz?" sorusuna,’’Bizim içimiz temiz, düşüncemiz böyle" karşılığını aldı.

BİR AVUÇ MARJİNAL

İstanbul Müftüsü Prof. Mustafa Çağrıcı, olayı bir avuç marjinal insanın yaptığı hareket olarak değerlendirip ciddiye almadıklarını söylerken, "Dini açıdan bu fotoğraf yanlış" dedi. Erkeklerle kadınların aynı şekilde el bağlamalarının mekruh olmakla birlikte namazı bozmayacağını söyleyen Çağrıcı, "Bayanlar baş açık namaz kılmaz. Bütün islam bilginlerine göre bu namaz geçersizdir" diye konuştu.

Çağrıcı, şunları söyledi:

O FOTOĞRAFA KARŞIYIM

"Şafilere göre bu şekilde namaz kılmak mekruh olmakla birlikte, kadınların ve erkeklerin namazı kusurlu olarak geçerlidir. Hanefilere göre ise bu şekilde namaz kılındığı takdirde, kadının sağında, solunda ve arkasında bulunan üç kişinin namazı geçersiz, kadının ve diğer cemaatin namazı geçerlidir. Peygamber efendimizden bugüne kadar bütün İslam dünyasında kılınan namaz şekline bu fotoğraf aykırıdır. Bilginlerimiz bu genel uygulamaya aykırı tutumları fitne, yani kargaşa olarak niteleyip, şiddetle karşı çıkmışlardır. Ben de İstanbul Müftüsü olarak bu fotoğrafa karşıyım."

MÜDAHALEDE BULUNMAYIZ

Bu kişilerin iyi niyetli olduklarını düşündüğünü ve abartılmaması gerektiğini savunan Çağrıcı, "Bu insanlara fiziki bir müdahalede bulunmamız mümkün değil. Görevlilerimize telkinlerde bulunup, cemaat arasında gerilime neden olmamaları konusunda talimat veriyoruz" dedi.

İnanca karışılmaz

Üsküdar Kaymakamı Saim Saffet Karahisarlı kadın ve erkeğin yan yana namaz kılmasının hiçbir zaman ibadeti zedelemeyeceği görüşünü savundu, "Herkes istediği gibi ibadet eder. Kimse kimsenin inancına karışamaz" diye konuştu. Karahisarlı, olayda suç unsuru varsa, gerekirse soruşturma açılabileceğini sözlerine ekledi.

Onların bileceği iş

Kuran'da namaz kılınırken örtünülmesi gerektiğini belirten ve hiçbir mezhepte "başı açık namaz kılınır" diye bir hüküm olmadığını savunan Subaşı Camii İmamı Ahmet Yılmaz, söz konusu gruba cuma namazı öncesi vaaz vererek, namaz kılmanın adap ve kurallarını anlattıklarını aktardı. Grubun yine de bildiği gibi namaz kılmaya devam ettiğini kaydeden İmam Yılmaz, "Bizim işimiz cemaati doğru bilgilendirmek, ancak geleni kovacak halimiz yok. Bu kişiler böyle namaz
/images/100/0x0/55ea745af018fbb8f8810647
kılıyorsa bu onların bileceği iş" dedi. Cami İmamı Ahmet Yılmaz, konuyu ilçe ve İstanbul İl Müftülüğü'ne ilettiklerini ve müftülükten vaizlerin gelerek kendilerini bilgilendirdiklerini söyledi.

1654 yapımı

Küçük Çamlıca Tepesi'nin güneyinde bulunan ve "Küçük Çamlıca Mesiresi Camii" olarak da bilinen Subaşı Camii, Sultan IV. Mehmet tarafından kasır, çeşme ve namazgahla beraber 1654 tarihinde yaptırıldı. Zamanının çoğunu Üsküdar Sarayı'nda geçiren Sultan, Büyük Çamlıca'ya geldiği zaman namazını Kısıklı Mevkii'ndeki Bostanbaşı Camii'nde veya Subaşı mevkiindeki namazgahta kılardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!