Ağca 8 yıl daha yatacak

Güncelleme Tarihi:

Ağca 8 yıl daha yatacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2006 00:00

Yargıtay, geçen hafta tahliye edilen Mehmet Ali Ağca’nın hapse dönmesine karar verdi. Yargıtay tahliyeyi oybirliği ile bozarken, Ağca’nın İtalya’daki 20 yıllık cezasının Türkiye’de işlediği suçlardan indirilemeyeceğini vurguladı. Ağca dün yeniden Kartal Cezaevi’ne konuldu.

/images/100/0x0/55eb0370f018fbb8f8a55665
YARGITAY
1. Ceza Dairesi, Mehmet Ali Ağca’nın, Papa suikastinden İtalya’da yattığı 20 yıl hapsi, Türkiye’de işlediği Abdi ipekçi cinayeti ve gasp suçu cezalarından indirilip mahsup edilerek, 5.5 yılda tahliyesini "yanlış" buldu ve oybirliği ile bozdu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, tarihi karara itiraz etmeyecek. Bu nedenle karar kesinleşti. Bu karar üzerine Ağca, 2014 yılına kadar hapiste kalacak. 2000 yılında hapse girdiği için 8 yıl daha hapis yatacak. Mehmet Ali Ağca dün yeniden Kartal Cezaevi’ne konuldu.

ÇİÇEK, YARGITAY’A GÖTÜRDÜ

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Ağca’nın tartışmalı tahliyesine olağanüstü bir yasa yolu olan ’yazılı emirle’ Yargıtay’da itiraz etmişti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise üç günlük incelemenin sonrasında dün kararını açıkladı. Ağca ile ilgili yanlış tahliye kararı Haluk Kırcı kararı gibi Yargıtay’dan döndü.

Beş sayfalık kararda, Ağca’nın, Papa’ya karşı gerçekleştirdiği suikast nedeniyle aldığı 19 yıl 1 ay 1 günlük cezanın, Türkiye’de işlediği suçlardan indirilemeyeceği belirtildi.

TCK 16 UYGULANAMAZ

Kararda, yeni TCK’nın 16. maddesi ile getirilen ve "yabancı ülkede gözaltı, gözlem altı,tutukluluk ve hükümlülükte geçen sürenin Türkiye’de aynı suçtan dolayı verilecek bir cezadan indirilebileceğine" dikkat çekilirken, Papa suikastından Türkiye’de cezası bulunmadığı vurgulandı. Ağca’nın, bu suçtan affedilip, Türkiye’ye iade edildiğine dikkat çekildi.

AVUKATLARDAN İTİRAZ

Avukatları, Mehmet Ali Ağca’nın gözaltına alınması kararına itiraz ettiler. Ağca’nın avukatlarının gözaltına kararına itirazlarının Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı’nca değerlendirileceği bildirildi.

Kıyametin habercisiyim

Tahliye kararının bozulmasından sonra kaldığı eve gelen polisleri, tıpkı tahliye edildiği gün olduğu gibi soğukkanlı ve sakin karşılayan Mehmet Ali Ağca, emniyete girmeden önce sinirlerine hakim olamadı. Otomobilden indirildikten sonra emniyete götürülünceye kadar üç dilde bağıran Ağca, "Ben mesihim, kıyametin habercisiyim" dedi. Tahliye kararının Yargıtay tarafından bozulduğu ve Ağca’nın yeniden Kartal Cezaevi’ne konulduğu annesinden gizlenirken, Ağca’nın, tahliye edildiği gün giydiği mavi kazağın dün de üzerinde olduğu görüldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!