38 yıl sonra Adamo

Güncelleme Tarihi:

38 yıl sonra Adamo
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2001 00:00


Haberin Devamı

Geçen yıl Ankara’da konser veren ‘‘Her Yerde Kar Var’’ın ünlü bestecisi Salvatore Adamo, 38 yıl sonra bugün eşiyle birlikte İstanbul’a geliyor.

Bir dönem ‘‘Her Yerde Kar Var’’ adlı şarkısıyla fırtınalar koparan Salvatore Adamo, bugün ülkemize geliyor. Eşiyle birlikte akşam saatlerinde Türkiye'ye gelecek olan sanatçı, cuma akşamı da Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda Sezen Cumhur Önal'ın sunuculuğunu yapacağı konserde İstanbullu hayranlarıyla buluşacak. 60'lı yılların başında ‘‘Perduto Amor’’ adlı şarkısıyla Türkiye'de tanınmaya başlayan, Fecri Ebcioğlu'nun ‘‘Tombe La Neige’’ adlı şarkısını ‘‘Her Yerde Kar Var’’ adıyla aranje etmesinin ardından popüler olan Adamo, o yıllarda Önal'ın radyoda çaldığı şarkılarıyla müzikseverlerin kalbinde taht kurmuştu.

Sezen Cumhur Önal yazdı

Adamo gençliğimi geri getiriyor

Sesini ilk dinlediğim anı hatırlıyorum. 45'lik bir plak... Mavi eteğinde Pathe' yazılı. Üstünde bir isim Adamo. Şarkısı İtalyanca: Perduto Amor. Kimdir, nedir? Araştırdım, kimse bilmiyor, tanımıyor. Yeni bir isim, genç bir ses. Dinledim, sevdim, yumuşak ve pürüzlü.

İstanbul İl Radyosu'nda geceleri, Ankara ve İzmir Radyolarında pazar sabahları yayınlanan ‘‘Plakların Dilinden’’ programlarında sesi duyulunca, yer yerinden oynadı... Aşkın kaybolduğunu söyleyen bu ses, bir şöhretin doğuşunu müjdeliyordu.

Kaybolan aşk beni sarsmıştı... Yalnız beni değil, tüm ülkeyi sarsmış olacak ki, birden ünlendi. Adamo, artık bir dünya şöhretiydi. Bir akşam vakti, İstanbul Radyosu'ndan çıkarken, aziz dostum rahmetli Fecri Ebcioğlu sordu: ‘‘Kim bu Adamo yahu? Ne güzel sesi var, ne güzel söylüyor’’. Fecri Ebcioğlu cin zekalı, çok zevkli bir adamdı. Meğerse Adamo'yu beğenmiş, O'na şarkı yazmayı aklına koymuş. Çok geçmeden, Adamo'nun en güzel bestelerini rahmetli Ebcioğlu'nun yazdığı en güzel Türkçe sözlü şarkılarda dinlemeye başladık. Çok tutuldu, çok sevildi. Artık herkes, ‘‘Tombe La Neige’’ yerine ‘‘Heg yegde kag vag, kalbim senin bu gece’’ diyordu. Adamo'nun İstanbul'a ilk gelişi olay olmuştu. Beyrut'ta Casino Lübnan'dan sonra, İstanbul Club X'de ve dostum İbrahim Doğudan'ın ünlü Kervansaray'ında çalışmış, Atlas Sineması'nda konserler vermişti.

Bir dünya şöhreti olan Adamo'yu yıllardır dinledik, alkışladık. Şimdi yeniden alkışlayacağız. Geride bıraktığımız yüzyılın şarkıcılarından birini alkışlayacağız.

Haziran'da bir akşam vakti, Açıkhava Tiyatrosu'nda O'nunla birlikte olacağız. Biraz yıpranmış, biraz yaşlanmış, saçlarına ak düşmüş eski Adamo'yu eskiden olduğu gibi takdim edeceğim. Hiç şüphem yok, yine Car Je Veux ‘‘istiyorum’’ diyecek, Crier Ton Nom ‘‘İsmini haykırıyorum‘‘ diyecek. Öylesine eminim ki, alkışlara dayanamayıp, uzakta kalan günlerden, şarkı olarak ne varsa söyleyecek: Amuor Perdu, Inch'Allah, J'aime, Dolce Peola, Elle, Vous Permettez Monsieur, Les Filles Du Bord Mer, Viens Ma Brune ve Tombe La neige...

Hatta adım gibi biliyorum, Açıkhava Tiyatrosu'ndaki konserini, rahmetli dostum Fecri Ebcioğlu'nun radyo günlerinde yazdığı bir şarkıyla bitirecek: Her Yerde Kar Var... Kalbim Senin Bu Gece...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!