Kuş gribi yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribi yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2006 10:47

Türkiye'de son olarak Kastamonu, Çorum ve Samsun'unda aralarında olduğu 17 ilde de kuş gribi virüsüne rastlandı. Şu ana kadar tüm Türkiye'de 14 kişi de kuş virüsü görüldü, bunlardan 3'ü yaşamını yitirdi. İstanbul Valisi Güler, iki ilçede hastalığın görülmesine karşın virüsün insanlara buluşmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Kuş gribi yayılıyor

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Kastamonu, Çorum, Samsun ve Van'da 5 kişide daha kuş gribi virüsünün tespit edildiğini bildirdi. Buzgan, dün itibariyle ölenlerle birlikte toplam 9 olan pozitif vaka sayısının, 14'e ulaştığını kaydetti. Son olarak tespit edilen 5 vakadan 2'sinin, Kastamonu'dan 4 ve 5 yaşlarında 2 kardeş olduğunu ve Keçiören Devlet Hastanesi'nde tedavi altında bulunduklarını kaydeden Buzgan, bunların herhangi bir klinik belirtilerinin bulunmadığını, genel durumlarının iyi olduğunu söyledi. Laboratuvar sonuçlara göre vakaların 1'i Çorum, 1'i Samsun, 1'i de Van'da tespit edildi.

İSTANBUL

Haberin Devamı

İstanbul Valisi Muammer Güler, insanlarda kuş gribi vakası görülmediğini açıkladı. Hastanelere 61 kişinin başvurduğunu belirten Güler, takip altında 10 hasta olduğunu söyledi. Gaziosmanpaşa ve Küçükçekmece'de şüpheli tavuk ölümleri olduğunu kaydeden Güler, bu tavuklarda testin pozitif çıktığını ve tavukların hemen itlaf edildiğini bildirdi. Güler, bu ilçelerde hayvanlarla yoğun teması olan kişilerin sağlık taramasından geçirildiğini ifade

TAVUK SEVGİSİYLE GELEN KUŞ GRİBİ

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde kuş gribi tanısıyla tedavi gören  Sümeyye Mamuk'un, hastalanmadan önce zamanının büyük bölümünü çok sevdiği tavuklarıyla geçirdiği bildirildi. Özel bir odada sürekli doktor gözetiminde tutulan Mamuk'un, 11 yaşındaki ağabeyi Enes Mamuk, kümeslerindeki tavukların tek tek telef olması üzerine ölen tavukları kümesten kendi eleriyle çıkaran ve onlar için gözyaşı döken Sümeyye'nin, anne ve babasının tüm uyarılarına rağmen ölen tavukları sevmeye devam ettiğini bildirdi. Enes Mamuk, “Ailemizde sadece Sümeyye hastalandı, çünkü tüm uyarılara rağmen ölmüş tavuklara dokunuyor ve onlar için ağlıyordu” dedi.   

etti.

SAMSUN

Samsun'da bir kişi de kuş gribi virüsünün tespit edilmesinin ardından 'Kriz Merkezi' oluşturulurken, virüsün halen Ondokuzmayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) tedavi gören 12 yaşındaki bir erkek çocukta tespit edildiği öğrenildi. O.Ş. adlı çocuğun Samsun Merkez Zeytinlik Mahallesi'nden geçen cumartesi günü hastaneye geldiğini belirten yetkililer, virüsün ölü tavukla temas sonucu geçtiğinin belirlendiğini söylediler.

ÇORUM

Haberin Devamı

Sungurlu İlçesi’ne bağlı Çayyaka Köyü’nde rahatsızlanan ve kuş gribi teşhisi konulan 5 yaşındaki Mürşit Üyecıdır, Çankırı Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, ”Bu vakanın genel durumunda büyük ölçüde düzelme oldu. Herhangi bir cihaza bağlanma ihtiyacı kalmamıştı. Solunum zorluğu da yok. Ancak pozitif çıkınca o da Keçiören Devlet Hastanesi'ne gönderildi, şu anda orada yatıyor” dedi.Sungurlu İlçesi'ne bağlı Hacıosman Köyü'nde de Selahattin Kıyak (25), yüksek ateş şikayetiyle Sungurlu Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Hastanede ilk müdahalesi yapılan Kıyak, kuş gribi şüphesiyle Çorum Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Çorum Devlet Hastanesi doktorları, Kıyak'ın, İntaniye Servisi'nde gözlem altında tutulduğunu ve kuş gribi virüsü taşıyıp taşımadığının belirlenmesi amacıyla test yapılacağını belirttiler.

TAVUĞUNU VERMEK İSTEMEYEN 2 VATANDAŞA CEZA

Iğdır'ın Aralık İlçesi'ne bağlı Gödekli Köyü'nde itlafı için tavuklarını vermek istemeyen 2 kişiye, Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi gereğince 100'er YTL para cezası verildi. Tavuklarında kuş gribi bulunmadığını iddia eden vatandaşlar, ”Tavuklarımızı kümesten çıkarmıyoruz. Ancak yine de yetkililer tavuklarımızı almak istediler. Vermek istemediğimiz için bize tutanak tuttular” diye konuştular.



VAN

Haberin Devamı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç Dr. Hüseyin Avni Şahin, bugün itibariyle 206 kişinin kuş gribi şüphesiyle hastanelerine başvuruda bulunduğunu, toplam 42 kişinin tedaviye alındığını, bunların 8'inin erişkin, 34'ünün çocuk olduğunu bildirdi.

Tedavi altına alınan 42 kişiden 8'inin erişkin, 34'ünün çocuk olduğunu söyleyen Şahin, çocuk hastalardan Yusuf Tunç ile Yusuf ve Ayşegül Özcan'ın zaman zaman oksijen tedavisi aldığını, 6 hastanın yakından izlendiğini, 8 kişinin ise taburcu olduğunu belirtti.
 
Şahin, 51 kişiye de ayakta koruyucu tedavi uygulandığını dile getirerek, bütün hastalara ücretsiz tedavi verildiğini, kuş gribi şüphesiyle gelen vakaların hiçbir sorgulamaya tabi tutulmadan izlemeye alındığını söyledi.

Haberin Devamı

Bir gazetecinin “Sağlık Bakanlığı'ndan bugün 1 kuş gribi vakasının daha pozitif çıktığını, bu konuda bilgisi olup olmadığını, varsa hasta olan kişinin isminin ne olduğu” sorusuna karşılık Şahin, laboratuvar sonuçlarıyla ilgili açıklama yapmayacağını söyledi. Şahin, bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı yetkililerinin açıklama yaptığını, tedavilerinin şüpheliler ve kuş gribi vakası kesinleşmiş hastalara göre değişmediğini, şüphelilere de kuş gribi kesinleşmiş hastalara da aynı tedaviyi uyguladıklarını bildirdi.

ANKARA

Ankara'nın Beypazarı İlçesi'nde 415 kanatlı hayvanın itlaf edildiği bildirildi. Beypazarı İlçe Tarım Müdürü Beytullah Ertan, ayrıca ilçedeki bütün köy muhtarlarının kanatlı hayvanların dışarıya salınmaması yönünde uyarıldıklarını belirterek, vatandaşlardan kendilerine ulaşan en ufak bir ihbarı dahi değerlendirdiklerini söyledi. Nallıhan İlçesi Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu, Kaymakam Kubilay Ant başkanlığında toplandı. Toplantıda, Beypazarı'na bağlı Kayabükü Köyü yakınlarında 2 yaban ördeğinde kuş gribine rastlanılması ve Nallıhan Kuş Cenneti gölündeki şüpheli yabani kuş ölümlerindeki artış gerekçesiyle bazı kararlar alındığı bildirildi. Alınan kararlarda, Nallıhan'a bağlı Çayırhan Beldesi ile Davutoğlan ve Uluköy köylerindeki mevcut işletmeler dışında kümes hayvanlarının İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri ile koordineli bir şekilde itlaf edilmesine karar verildi. Ekiplerin, söz konusu yerlerde kanatlı hayvanları itlaf çalışması başladığı bildirildi. Nallıhan İlçesi Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu, 6 Ocak'ta aldığı kararla Nallıhan Kuş Cenneti'ne insan girişini yasaklamıştı. 

ZONGULDAK ÇAYCUMA'DAN GETİRİLEN ÖRNEKLERDE KUŞ GRİBİ ÇIKTI
 
İstanbul Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinden ulaştırılan kanatlı hayvanlarda kuş gribi virüsü tespit edildi. Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü yetkililerinden alınan bilgiye göre, geçtiğimiz cumartesi ve pazar günleri enstitüye, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinden getirilen örneklerin yapılan testleri pozitif çıktı.

ADIYAMAN

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci, Adıyaman'ın Gölbaşı İlçesi Devlet Hastanesi'ndeki doktorların Yusuf Çetin'in adlı 5 yaşındaki çocuğu, kuş gribi şüphesiyle GAZÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne sevk ettiklerini, hastanın ilk yapılan tetkiklerinin ardından yatırıldığını söyledi. Yusuf Çetin'in, alınan kan örneklerinin İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne gönderildiğini belirten Prof. Dr. Ekinci, ”Hastanemizde kuş gribini teşhis edecek donanımımız yok. Bu nedenle çocuktan alınan kan örneklerini İstanbul'a gönderdik. İlgili hekim arkadaşlarımız hastamıza gerekli müdahaleyi yaptılar. Hasta gözetim altında, İstanbul'dan gelecek tetkik sonucunu bekliyoruz” diye konuştu.

ADANA

Haberin Devamı

Pazardan aldığı 4 bıldırcını besleyen 14 yaşındaki Mert Özgencil, ’kuş gribi’ şüphesiyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne sevk edildi. Yüreğir Hastanesi’ne götürülen isimleri açıklanmayan baba ile oğlun tedavileri ise devam ediyor.

KAYSERİ

Kümesteki tavuğunu kesip yedikten sonra solunum yollarında yanmadan şikayet eden 32 yaşındaki Arzu Çirkinköse kuş gribi şüphesiyle Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi’ne sevkedildi. Kayseri Tarım İl Müdürü Adnan Akay, Kentte, 2 bin 100 civarında başları kesilerek atılmış ve canlı olarak terk edilmiş tavuk bulduklarını, bunların itlaf edilerek çukurlara gömüldüğünü söyledi.

DİYARBAKIR

Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eralp Arıkan, kuş gribi şüphesiyle hastanelerinde tedavi altına alınan hasta sayısının 19'a yükseldiğini söyledi. Prof. Dr. Arıkan, Batman, Siirt, Şanlıurfa ve Diyarbakır'ın Çermik İlçesi'nin yanı sıra Bitlis'in Güroymak ve Batman'ın Sason İlçesi'ne bağlı Umurlu Köyü'nden 2 hastanın daha getirilmesiyle hasta sayısının 19'a yükseldiğini belirtti. Kuş gribi şüphesiyle yatan 15'i çocuk toplam 19 hastanın durumlarının iyi olduğunu ifade eden Arıkan, “Tedavileri süren hastalardan alınarak Ankara'ya gönderilen kan örneklerinin sonuçları henüz gelmedi. Gelen sonuçlara göre kesin tanı konabilecek” dedi.

MUŞ

Muş merkeze bağlı Kırköy Beldesi ve Harmanköy ile Malazgirt İlçesi'nde görülen kanatlı hayvan ölümlerinin de kuş gribinden kaynaklandığı ortaya çıktı. Muş Valisi İbrahim Özçimen, şimdiye kadan 700 kanatlı hayvanın itlaf edildiğini, bu yerlere hayvan giriş ve çıkışlarının yasaklandığını belirtti. Kent genelinde kanatlı hayvan alım- satımları yasaklandı.

ARDAHAN

Ardahan’ın Çıldır İlçesi Yukarıcambaz Köyü’nde geçen hafta telef olan tavuklardan alınan örneklerde kuş gribi virüsüne rastlandı. Erzurum Hıfzıssıhha Enstitüsü’nde yapılan tetkiklerin sonuçların pozitif çıkması üzerine bugün Yukarıcambaz Köyü’nde itlaf çalışmaları başladı, köy karantinaya alındı.

ŞANLIURFA

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 4, Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde ise 2 çocuk kuş gribi şüphesiyle yatıyor.

IĞDIR

Hastanelere başvuran 380 kişiden 2’si Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

ERZURUM

Aziziye Araştırma Hastanesi’ne kuş gribi şüphesiyle Horasan İlçesi’nden gelen 10 hastadan 7’si, sağlık durumlarının düzelmesi üzerine taburcu edildi.

KARS

Digor İlçesi’ne bağlı Şatıroğlu Köyü’nde oturan Meliha Kesik ve 4 çocuğu Emrah (15), Şeyda (12), Bektaş (10) ve Sezer (7) yedikleri tavuk sonrası fenalaşınca Kars Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Çocuklar Çocuk ve Doğum Hastanesi’ne sevk edildi.

BURSA

Bursa'nın Gürsu İlçesi'ne bağlı Karahıdır Köyü'nde kuş gribi tespit edilmesi nedeniyle 3 kilometre yarıçaplı bölgede toplam 2 bin 200 kanatlı itlaf edildi. İtlaf çalışmalarını tamamladık, kontroller 21 gün devam edecek. Bölgede toplam 2 bin 200 kanatlı hayvanı itlaf ettik” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!