‘Yiğit’ oluyor

Güncelleme Tarihi:

‘Yiğit’ oluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2005 00:00

Şu Çılgın Türkler’in yazarı Turgut Özakman’ın, Kurtuluş Savaşı’nın kahraman ilçesi İnebolu’ya ‘Yiğit’ adı verilmesi önerisi yasa teklifi oldu. Konuyu Meclis’e taşıyan CHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım, şunları söyledi: ‘Konuyu Çalışma Bakanı Başesgioğlu’na da açtım. ‘Ben de destekliyorum’ dedi. Elinden geleni yapacağını söyledi.’

KASTAMONU’ya bağlı İnebolu İlçesi’nin önüne ‘Yiğit’ sözcüğünün getirilmesini öngören yasa teklifi, TBMM’ye sunuldu. CHP milletvekillerinin hazırladığı teklife, Turgut Özakman’ın Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesinde kaleme aldığı, ‘Geç kalmış bir hakkı yerine getirmek, bu borcu ödemek için İnebolu adının başına ‘Yiğit’ sanının getirilerek İnebolu’nun adının Yiğit İnebolu olarak değiştirilmesini öneriyorum’ değerlendirmesi neden oldu.
/images/100/0x0/55ea4497f018fbb8f874fe10


Teklifi hazırlayan CHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım, ‘Bu konu 1997’den bu yana tartışılıyordu. Ancak, Sayın Özakman’ın gazetenizdeki köşesinde konuyu bir kez daha gündeme getirmesiyle yeni bir kamuoyu oluştu ve biz de düğmeye bastık’ dedi.

Yıldırım, yasa tekliflerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu tarafından da desteklendiğini açıkladı, ‘Sayın Bakana konuyu açtım. Kamuoyunun oluşup oluşmadığını sordu. Kendisine yeterli kamuoyunun oluştuğunu söylediğimde de ‘Öyleyse ben destekliyorum. Elimden geleni yapacağım’ cevabını verdi’ diye konuştu.

Teklifin hazırlanmasında Hürriyet’in büyük katkısı olduğunu da belirten Yıldırım, ‘İnebolu, önüne ‘Yiğit’ sözcüğünün getirilmesini çoktan hak etmiş bir kentimizdir. Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele döneminde kentin önemini, ‘Gözüm Sakarya’da; kulağım İnebolu’da’ sözleriyle kayda geçirmiştir’ dedi.
/images/100/0x0/55ea4497f018fbb8f874fe12


Yasa teklifinin gerekçesinde, şu değerlendirme yapıldı:

‘Ülkemizin düşman işgalinden kurtulması için vermiş olduğu mücadelede önemli bir yeri olan İnebolu’nun adının ‘Yiğit İnebolu’ olarak değiştirilmesi, İnebolu halkına gecikmiş bir vefa borcunun yerine getirilmesi anlamına gelecektir.’

Özakman önerdi

Kastamonu’nun Karadeniz kıyısındaki şirin ilçesi İnebolu, Kurtuluş Savaşı sırasındaki kahraman tavrıyla tanınıyor. Anadolu’dan deniz yoluyla silah ve adam kaçırma, ardından bunların cepheye naklindeki inanılmaz fedakarlıklar 5 Aralık 2005 tarihli Hürriyet’te, ‘Şu Çılgın Türkler’in yazarı Turgut Özakman tarafından dile getirildi ve ‘Yiğit İnebolu’ adı önerildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!