Verem hortluyor

Güncelleme Tarihi:

Verem hortluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2005 00:00

Sağlık Bakanlığı bütçe tasarısında, veremin tedavi edilemez bir salgına dönüşeceği belirtilip ‘Ülkemiz dünyada ciddi prestij kaybına uyrayacak’ denildi.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün ele alınacak Sağlık Bakanlığı bütçe tasarısında Verem Savaş Dairesi’nin ilginç itirafları, Türkiye’yi ciddi bir verem salgını tehlikesinin beklediğini gösterdi.

SALGINA DÖNÜŞÜR

Personel eğitiminin durma noktasına geldiği ve yeterli ilaç stoku yapılamadığı vurgulanan tasarıda, önlem alınmazsa ‘veremin tedavi edilemez bir salgına dönüşeceği’ uyarısı yapıldı. Tasarıda ‘Bu durum Avrupa ülkeleri tarafından ülkemizin ciddi bir sağlık tehdidi olarak kabul edilmesine neden olacak, ülkemiz dünya nazarında ciddi bir prestij kaybına uğrayacaktır’ denildi.

ABD’NİN ÜÇ KATI

Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kişinin verem mikrobu taşıyıcısı olduğu vurgulanan tasarıda, hastalığın yaygınlığının Batı Avrupa ülkeleri ve ABD’nin üç katı civarında olduğu belirtildi.

TEDAVİ ORANI YÜZDE 82

Hastaların tedavi edilebilme oranı ortalama yüzde 82, aşılama oranı yüzde 74’tür. Bunun nedeni ödenek yetersizliği yüzünden DOTS (Direkt Gözlem Altında Tedavi) stratejisinin istenilen hızda yaygınlaştırılamaması, aşı, benzin ve personelin saha uygulaması için yeterli ödeneğin olmamasıdır. Tasarruf önlemleri nedeniyle sağlık personelinin eğitim programları yapılamamıştır. Ödenek yetersizliği nedeniyle risk gruplarının tamamının periyodik kontrolleri yapılamamıştır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!