36 derece sıcaktaki 12 saatlik işin yevmiyesi 10 YTL

Güncelleme Tarihi:

36 derece sıcaktaki 12 saatlik işin yevmiyesi 10 YTL
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 13:38

HAVA sıcaklıklarının giderek arttığı Şanlıurfa'da, çoğu çocuk ve kadın olan tarım işçileri, güneş altında 36 derece sıcaklıkta 12 saat çalışıp, 10 YTL yevmiye alıyor.

Haberin Devamı

Şanlıurfalı tarım işçileri, Türkiye’nin değişik yerlerine giderken, bu ilde kalanlar geniş arazilere sahip toprak ağalarının tarlasında 10 YTL yevmiye ile çalışıyor. Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne bağlı Ağırtaş Köyü’ne, elçiler aracılığı ile giden 23 tarım işçisi günde 12 saat boyunca mercimek hasadı yapıyor. Köye yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Onbirnisan Beldesi'nde oturan ve her gün saat 06.00'da başladıkları mercimek hasadını 12 saat sürdüren tarım işçileri, soğan, şeker pancarı toplama işleri için İç Anadolu'ya gidemedikleri için kentte kaldıklarını, önümüzdeki aydan itibaren pamuk ve fındık toplamak üzere Çukurova ve Karadeniz’e gideceklerini anlattı.

Her yıl ilkbahar ayları ile birlikte yollara düştüklerini ancak, bu yıl iş bulamadıkları için Şanlıurfa'da kaldıklarını anlatan tarım işçileri, geçimlerini sağlayabilmek için tarlalara gelip mercimek veya ot yolduklarını söyledi. İşçiler, “Saat 06.00'dan 18.00'e kadar güneş altında çalışıyor, bunun karşılığında 10 YTL alıyoruz. İş bitince, eldiven veya çorap geçirmiş olmamıza rağmen, diken ve sivri taşlardan parçalanan ellerimizin acısı ve yorgunluk nedeniyle yemek bile yiyemeden uyuyoruz. Sonbahara doğru Karadeniz tarafına fındık toplamaya veya Çukurova'ya pamuk toplamaya gideceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Arazi sahiplerinin işçi başına 11 YTL ödeme yaptığını, bunun 1 YTL'sini kendilerine işi bulan elçilere verdiklerini anlatan tarım işçileri, aşırı sıcaktan kimi zaman çok etkilendiklerini ancak, yoksulluk nedeniyle katlandıklarını söyledi.

Onbirnisan İlköğretim Okulu 4'üncü sınıfına giderken bu yıl okulu bırakmak zorunda kalan 10 yaşındaki İpek Türkeş de, aile ekonomisine katkıda bulunmak için tarım işçiliği yaptığını söyledi. Kemik erime rahatsızlığı bulunan annesinin ilaç masraflarını karşılaması için babasının kendisini okuldan alarak tarlalara çalışmaya gönderdiğini anlattı. İpek Türkeş, okulunu ve arkadaşlarını çok özlediğini her gün 12 saat çalıştığı için çok yorulduğunu belirtirken “Biz fakir bir aileyiz. Para ve tarlamız yok. Annem hasta olduğu için, babam okul masraflarını karşılayamadığı için bu yıl beni okula göndermedi. Hayalim doktor veya öğretmen olmaktı, ama artık bu gerçekleşemeyecek. Ben okumayı çok istiyordum, hala da okulumu çok özlüyorum. Keşke yeniden okula gidebilsem” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!