35 yıl sonra Lemancıların elinden Yeni Harman yeniden

Güncelleme Tarihi:

35 yıl sonra Lemancıların elinden Yeni Harman yeniden
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2002 00:05

Yeni Harman sadece bir sigara markası değil, 50'li yılların ortasında haftada iki kez yayımlanan ‘‘resimli bir röportaj gazetesi’’ydi. Şimdi biçim, sahip ve ekip değiştirmiş olarak yeniden yayın hayatında.

Bu reenkarnasyonun mutfağında ise Lemancılar var. Singapur'dan Kanada'ya, El Cezire televizyonundan New York Times'a kadar birçok ziyaretçileri oldu. Üniversitelerin sosyoloji bölümleri başta olmak üzere, bir çok araştırmacının ilgisini çekti. Aralarında son seçimlerden önce milletvekilliği adaylığı için teklif alanlar bile var. Leman dergisine hayat veren bu ekip, Yeni Harman dergisini haftalık bir siyasi gazete olarak yeniden çıkarmaya başladı. Gazete Leman Kültür'ün küçük bir odasında hazırlanıyor ama Türkiye'nin her yanında olay bölgesinden haber uçuran ‘‘free lance‘‘ muhabirleri var. Her hafta cuma günü çıkacak olan 24 sayfalık dergi, ilk hafta 60 bin basıldı. Derginin başında Bezgin Bekir tiplemesinden hemen hatırlanan Tuncay Akgün var. Akgün Yeni Harman münasebetiyle sorularımızı cevaplandırdı.

Neden siyasi bir gazete çıkartmaya karar verdiniz?

- Kültür ve iletişim hayatı da çok küçük bu ülkede, her şey hızla yayılıyor. Piyasaya bir kitap çıktığında bununla ilgili 300 tane röportaj çıkıyor fakat tüm sorular ve yanıtlar birbirinin klişesi. Bu söyleşileri yapanlar da bu işi sanki oyunun bir kuralı gibi görüyorlar. Dolayısıyla burada çok ciddi bir derinlik problemi doğuyor. Bizce derinlik sadece entelektüellere ait bir sorun değil, aynı zamanda popüler ve medyanın da sorunu. Biz burada bir nefes vermeye çalışacağız.

Derginin hedef kitlesi yine gençler sanırım.

-Leman'ın okur kitlesinin dışına taşmayı düşünüyoruz. Yaş ortalaması biraz yükselebilir fakat gençlik çok önemli. Şu anda gençlik partilere gidiyor. Elektronik müzik dinliyor, eğleniyor ve giyim kuşamda rave modası tercih ediliyor. Avrupa'da aynı kültür kendini en azından küreselleşme karşıtı olarak yetiştirirken, bizde ecstasy kullanıp, dans etmek olarak anlaşılıyor. Bunu değiştirmek istiyoruz, bu sayımızda küreselleşme ve neo-liberalizm karşıtlarını İstanbul'a davet ettik. 1 milyonun üzerinde katılım bekliyoruz.

Derginin köşe yazarları olacak mı?

- Kıbrıs'tan, son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Arif Hasan Tahsin ve Afrika Gazetesi Başyazarı Şener Levent, Yeni Harman okurları için yazacak. Ayrıca alt kültürleri çok iyi bilen Oktay Güzeloğlu da sokak röportajlarıyla aramızda. Bir de Türkiye'de yaşayan ve çok az Türkçe bilen bir Yunanlı Nikos Michalakis. Almanca aldığımız yazılarını Türkçe’ye çeviriyoruz.

Dergi magazine mesafeli gibi, hiç mi mankenlerle röportaj yapılmayacak?

- Kesinlikle. Kendi tarzımızda böylesi görüşmeleri gerçekleştiririz. Fakat burada magazini işleyeceğiz.

LEMAN TV GELİYOR

Yayın faaliyetiniz dergicilik düzeyinde mi devam edecek?

- Bir televizyon projemiz var. Olduğu gibi Leman kanalı olacak.

Çok paranız olduğu, BBD'den her hafta 150 milyar lira aldığınız söyleniyor.

- Keşke olsa. Mercedes’lerle gezdiğimizi, lüks bir yaşantı sürdüğümüzü söyleyenler de var. Sıfırdan bir kurum yarattık, bu paradan da önemli. Dergiyi çıkartmakta zorlandığımız zamanlar oldu ama yine de reklam almadık. Tuhaf gelecek ama en çok satan derginin bile hiç bir sigortası yok.

Ailenizin Avukatı'ndan

Derginin bu bölümünde sorular alışık olmadığımız türden, fakat cevaplar ciddi. Köşeyi gerçekten de bir avukat hazırlıyor. İşte bir örnek:

Arabamı Boğaz'ın kıyısına çekmiş, kız arkadaşımla yiyişiyorum. Tam o sırada polis amcalar arabanın yanına geliyorlar, bundan sonrası nasıl gelişebilir?

- TCK'nın 419. maddesi 'alenen hayasız harekette bulunmayı' yasaklıyor. Olayımızda mevcut yargıtay kararlarına göre Boğaz'ın 'aleni bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Cezası da 6 aydan bir seneye kadar hapis.

İŞARET VE İŞARETÇİ

Derginin haftalık olayları bir kaç cümleyle hicveden yazarı Gazanfer Naifinoğlu 'İşaret ve İşaretçi' isimli köşeyi hazırlıyor. Bu hafta, son maddesi şöyle: Esra Ceyhan'ın sunduğu programın konuğu Zara (Türkücü) dünyanın en şerefli yaratığı insanoğludur, dedi, Esra Ceyhan da onayladı. Diğer yaratıkların ne şerefsizliğini gördüklerini açıklamadılar.

Mail Büyükerman yazıyor

Eskişehir'in eski Milletvekili Mail Büyükerman da, Yeni Harman'da köşe yazıyor. İlk yazısında 20 sene içinde su kıtlığı yaşanacağına dikkat çeken Büyükerman, gazetesinden‘‘çıplaklık, mankenlik furyasına kapılmadan‘‘ olayların üzerine gitmesini bekliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!