34. Fizyoloji Kongresi başladı

Güncelleme Tarihi:

34. Fizyoloji Kongresi başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2008 12:53

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiyoloji Ana Bilimdalı Başkanı Prof. Dr. Nimet Ünay Gündoğan, akraba evliliğinin sık olduğu Türkiye'de kalıtımsal renk körlüğünün önem kazandığını ifade etti.

Türk Fizyolojik Bilimler Derneği ve Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen 34. Fizyoloji Kongresi başladı.

Prof. Dr. Gündoğan, kongrenin açılışında “İnsanda Renkli Görme” konulu konferansta, renk körlüğü ile ilgili geçmişten günümüze yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Renk körlüğünün edinsel ve kalıtsal nedenlerinin olduğunu anlatan Prof. Dr. Gündoğan, rengin üç özelliğinin ton, parlaklık ve doygunluk olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“Cisimler, beyaz ışıktan belli dalga boylarını absorbe ederler ve geri kalanını yansıtırlar. Bizim gördüğümüz yansıyan ışığın dalga boyudur. Renk körlüğünde etyolojik neden, edinsel veya kalıtsaldır. Kalıtsal renk körlüğünün görülme sıklığı erkeklerde kadınlardan daha fazladır. Yurdumuzda akraba evliliğinin sık olması nedeni ile kalıtsal renk körlüğü önem kazanmaktadır. Renk körlüğü ile ilgili çalışmalar geçmişte olduğu gibi günümüzde de araştırmacıların ilgisini çekmekte ve bu konuda çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektir.”

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Keleştimur'un “Pubertenin Nöroendokrinolojik Kontrolünde Son Gelişmeler” konulu konferans verdiği kongre, 10 Ekimde sona erecek.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak'ın da açılışına katıldığı kongrede 32 sözlü, 144 poster bildiri sunulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!