'1 gramı 1 milyon kanatlıyı hasta ediyor'

Güncelleme Tarihi:

1 gramı 1 milyon kanatlıyı hasta ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2005 15:38

Manyas'ın Kızıksa Beldesi'nde incelemelerde bulunan CHP Sivas Milletvekili Nurettin Sözen, göçmen kuşlar nedeniyle Türkiye'nin risk altında olduğunu belirterek, “Kuş, 10 gün süreyle dışkısıyla virüs çıkarabiliyor ve 1 gram dışkı 1 milyon kanatlıyı hasta edebiliyor" dedi.

Haberin Devamı

Sözen, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler, kuş gribi görülen Manyas'ın Kızıksa Beldesi'ndeki incelemelerine ilişkin, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ile basın toplantısı düzenlediler.

Sözen, bölgede, il, ilçe tarım müdürleri, belediye başkanı, kaymakam ve vatandaşlar ile görüştüklerini ifade etti.
Yöre halkının, “kuş gribi olduğuna inanmadığını” ifade eden Sözen, bunda idarenin kusuru olduğunu, vatandaşı yeterince bilgilendirmediğini savundu.

Köylünün mağdur olduğunu ve üzüldüğünü ifade eden Sözen, köylüye  rayiç bedel üzerinden ve hemen tazminat ödenmesini istedi.

Sözen, hindi sahiplerine 20 milyon lira ödeneceğini ancak bir hindinin değerinin 40-45 milyon lira olduğunun söylediğini kaydetti.  “Tavuk etinin TBMM üyeler lokantası mönüsünden çıkarıldığını, ancak Meclis'in hatasını düzelterek tekrar mönüye koyduğunu” belirten Sözen, kanatlıların, kurallarına uygun şekilde pişirilmesi halinde tehlikenin söz konusu olmadığını vurguladı. Sözen, kuş virüsünün, ağız veya solunum yoluyla insana geçmesinin ciddi bir tehlike oluşturmadığını, ancak insanın daha önce aldığı virüsün, tavuk virüsüyle birleşmesinin zarar verdiğini bildirdi.
  
Halkın desteği alınmadan hiçbir önlemin başarılı olamayacağını dile getiren Sözen, “küçük oyunlarla, olayı halktan saklayarak, çirkin yollara başvurulduğunu” öne sürdü.

Haberin Devamı

Sözen, Türkiye'nin göçmen kuşlar için en güzel otel olduğunu, bunun için Türkiye'nin, risk alanı olarak kabul edilmesi ve bu şekilde önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti. Sözen, “Nasıl depremle yaşamak zorundaysak, Türkiye'ye kuş gribinin geleceğini de varsaymamız gerekir” dedi.

Göçmen kuşların su içtiği yerlerden tavukların da içtiğini ifade eden Sözen, kuşun, 10 gün süreyle dışkısı yoluyla virüs çıkarabildiğini, 1 gram dışkının 1 milyon kanatlıyı hasta edebildiğini bildirdi.

Sözen, risk alanlarının ilan edilmesi, kalıcı önlemlerin alınması ve bu bölgelerde kanatlıların beslenmemesini önerdi. Kuş hastalığının, sadece kuş gribi olmadığına, daha öldürücü hastalıkların da bulunduğuna işaret eden Sözen, “Bana göre, kuş gribi geçen yıllarda da gelmiştir, gelecek yıllarda da gelme olasılığı vardır. Bölgede, vatandaşın bir tanesi bile kuş gribini kabul etmiyor. Çeltik tarlasına fareler için atılan ilaçlardan öldüklerini söylüyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Sözen, insan ve kuş gribinin bir araya gelmemesi için riskli bölgelerde ücretsiz grip aşısı yapılması gerektiğini ifade etti.

CHP'li Sözen, bu bölgede, “üniversite ve uzmanlarla işbirliği yapılmadığını” tespit ettiklerini belirtti.  
  
"TAVUK YİYORUM"
  
Bir soru üzerine Sözen, tavuk yediğini söyledi. CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan ise bugüne kadar itlaf edilen hayvanlar için sadece 60 milyar lira tazminat yatırıldığını ifade etti.

Özkan, 2 bin 845 hindi, 3 bin 610 tavuk, 945 ördek, 159 kaz ve 38 güvercinin itlaf edildiğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!