AB: Türkiye'deki kuş gribi ölümcül

Güncelleme Tarihi:

AB: Türkiyedeki kuş gribi ölümcül
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2005 19:22

Avrupa Birliği Türkiye'deki kuş gribi vakalarının insanlar için ölümcül H5N1 grubu olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

 AB Romanya'dan tavuk almıyor

AB ülkeleri grip salgınına karşı uyarıldı

Komisyon bugün, Romanya'da da kuş gribi virüsü varlığının kanıtlandığını ve bu ülkeden kanatlı hayvan ithalatının yasaklandığını açıklamıştı.

Bu arada AB yetkililerinin, Romanya ve Türkiye'ye seyahat eden vatandaşlarına tedbir olarak uyarı yapacağı bildirildi.

HENÜZ AŞI YOK

'İnsana kolay kolay geçmez'
Hamburg'daki Bernhard-Nocht Tropikal Tıp Enstitüsü, "kuş gribi" virüsünün kümes hayvanlarından insanlara kolay kolay geçmediğini açıkladı. Kümes hayvanları ile temastan kaçınılması ve etlerinin de iyi pişirilmesi halinde herhangi bir risk oluşturmayacağı belirtildi.

Enstitüden yapılan açıklamada ayrıca Türkiye'deki H5N1 tipi kuş gribi salgınının Almanya'da yaşayan insanlar için herhangi bir tehlike arz etmediği bildirildi.

Enstitü sözcüsü Barbara Ebert, hastalığa neden olan virüsün insandan insana geçmediğini belirterek, “Bu zamana kadar kuş gribine yakalananlar, bu griple yoğun teması olanlar. Kuş gribi bir nevi meslek hastalığı” dedi.

Ebert, kuş gribinin bulunduğu ülkelere gidenlerin, bu hastalığa karşı korunmak için kümes hayvanları ve kümes hayvanları artığı ile temastan kaçınması gerektiğini söyledi.

Genel anlamda panik havası yaratılması için bir neden olmadığını belirten Ebert, kümes hayvanı etinin iyice pişirilmesinin, hastalığı yayan virüsü yok ettiğini söyledi.

Virüsün kümes hayvanlarından insanlara kolay kolay geçmediğini belirten Ebert, “Asya'daki salgında milyonlarca kuş ve kümes hayvanı virüs dolayısıyla telef olurken, sadece 60 insanın hayatını kaybetmesi bu hastalığını kolay kolay insanlara bulaşmadığını gösteriyor” dedi.



AB Komisyonu sözcüsü, ölümcül H5N1 virüsünün göçmen kuşlar tarafından getirilen bir virüs olduğnu gözönüne alıyoruz diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuda ayrıntılı çalışmalar yapacağız. Bugün bir çerçeve kararı alındı. Burada riske dayalı kriterler ele alınıyor. Tüm bu kriterler ülkelerin belli şartlar içinde önlem almasını kolaylaştıracak."

Haberin Devamı

Türkiye'nin AB ile müzakere aşamasında bir ülke olduğnu söyleyen AB Komisyonu sözcüsü "Biz bu iki ülkeye de elimizden gelen desteği sunacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

H5N1 virüsüne karşı şu anda bir aşı olmadığın söyleyen AB Komisyonu sözcüsü bu aşının üretilmesinin de 6 ile 8 hafta sürebileceğini bu süreyi kısaltmaya çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

BULGARİSTAN'DA VİRÜS YOK

Bulgaristan'da ölü bulunan 30 kuş üzerinde, kuş gribi virüsü taşıdıkları endişesiyle yapılan testler negatif sonuç verdi.

Yetkililer, Karadeniz'e kıyısı olan Romanya ile Türkiye'de kuş gribi vakalarının ortaya çıkması üzerine kontrollerin artırıldığını söylediler.

Bulgaristan Tarım Bakanı Nihat Kabil de, ülkesinde kuş gribi virüsü bulunup bulunmadığının anlaşılması için yapılan ilk tahlillerin negatif çıktığını söyledi. 

Kabil, Bulgar televizyonuna yaptığı açıklamada, Filibe'de ölü bulunan kuşlarda yapılan ilk tahlillerde, kuş gribi virüsüne rastlanmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Bulgaristan'ın ulusal hayvan hastalıkları idaresi başkanı Nadya Oreşkova da, çeşitli kuş türleri üzerinde testler yapıldığını, virüsün herhangi bir türüne rastlanmadığını belirtti.

Öte yandan, Polonya'da yetkililerin, Romanya'da kuş gribi vakalarına rastlanması üzerine hastalığın ülkelerine sıçramasını engellemenin yollarını görüşmek üzere toplandıkları bildirildi.

Polonya haber ajansı PAP, Tarım Bakanlığı'nın, kuş sergileri ve kümes hayvanlarının pazar satışının yasaklanması dahil bazı önlemler almaya hazırlandığını duyurdu.

Alınıcak önlemlerin bugün açıklanması bekleniyor.

TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRÜ BUZGAN: SALGIN YOK

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, ülke genelinde toplumu tehdit eden bir grip salgını söz konusu olmadığı gibi, kuş gribi kaynaklı bir insan vakasının da bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Buzgan, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Firdevs Aktaş, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, Numune Hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hürrem Bodur, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Taşyaran ile basın toplantısı düzenledi.

Kuş gribi hakkında bilgi veren Buzgan, insanlarda mevsimsel olarak görülen grip virüsünün tipinin, kuş gribi etkeni virüs ile aynı olmadığını bildirdi. Kuş gribinin, hasta hayvanlarla yakın temas içinde olan kişilere çok az bir ihtimalle de olsa bulaşabilen bir hastalık olduğunu kaydeden Buzgan, kanatlılardan insanlara geçişinin henüz görülmediğini, hasta insandan sağlam insana bulaşmanın da söz konusu olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Buzgan, insanlarda mevsimsel olarak özellikle kış aylarında görülen grip salgınlarının kuş gribi ile ilgisinin bulunmadığını belirtti.

Dünyada yaklaşık 30-40 yılda bir olan büyük grip salgınlarının, mevsimsel gribe neden olan grip virüsünün yapısında meydana gelen bir değişiklikle oluştuğunu anlatan Buzgan, “Bu salgın özellikle hayvanlarda hastalığa neden olan grip virüsünün yapı değişikliği veya hayvan virüslerinin insan virüsüne etki etmesi ile insan grip virüsünde meydana gelen yapı değişikliği sonucu ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) son iki yıldır bu yönde uyarılarda bulunduğunu kaydeden Buzgan, ancak henüz böyle bir virüs değişikliğinin olmadığına ve insandan insana bulaşmadığına dikkat çekti. Buzgan, “Şu an ülkemizde görülen kuş gribi olayının, bahsi geçen büyük salgınla hiçbir ilgisi yoktur” dedi.

Türkiye'nin göçmen kuşların yolları üzerinde bulunması nedeniyle kuş gribinin ülkedeki kanatlılarda görülebileceğinin tahmin edildiğini ifade eden Buzgan, “Ancak bu durumun engellenmesi söz konusu değildi” diye konuştu.

Manyas bölgesinde görülen kuş gribi vakaları ile ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın konuya duyarlı ve hızlı yaklaşımının, hadisenin tek odakla sınırlı kalmasını sağladığını belirten Buzgan, bakanlığının da hastalığın insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmaması için gerekli çalışmaları yaptığını bildirdi.
  
"ENDİŞEYE GEREK YOK"
      
Hastalığın görüldüğü çiftlik çalışanlarına ve bu hayvanlarla temasta olanlara 7 günlük ilaç tedavisi ile koruma sağlandığını bildiren Buzgan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu aşamada ülke genelinde toplumu tehdit eden bir grip salgını söz konusu olmadığı gibi, kuş gribi kaynaklı bir insan vakası da bulunmamaktadır. Kuş gribi vakalarının ülkemizde kanatlılarda görülmüş olmasının endişeye mahal verecek bir durum yaratmadığı bilinmelidir. Hizmetlerin en iyi şekilde verilebilmesi için, herkesin sağduyulu, soğukkanlı tavır sergilemesinin önemli olduğu da unutulmamalıdır.”

Dünyada beklenen büyük salgın konusunda bakanlığının planlama çalışmalarının tamamladığını belirten Buzgan, hazırlanan pandemi (salgın) planının ana hatlarının, hastalığın kontrol ve idaresi, hastalığın izlenmesi, vakaların araştırılması, tedavisi, toplumun korunması, hizmetlerin devamlılığının sağlanması, araştırma ve değerlendirmeden oluştuğunu bildirdi.

Buzgan, “Ülkemizde hiçbir insan vakası olmamakla beraber, korunma ve tedavide kullanılan ilaç stoğumuz yeterlidir. Vatandaşlarımızın herhangi bir telaş ve aşırı hassasiyetle ilaç teminine gerek yoktur” diye konuştu.

"AB'NİN UYARISI YANLIŞ ANLAŞILDI"

AB'nin, “Herkese grip aşısı yapılması” konusunda bir uyarısının bulunduğunun anımsatılması üzerine de Aktaş, kuş gribi virüsüne karşı geliştirilmiş bir aşının bulunmadığını, insan gribi aşısının kuş gribi için önerilemeyeceğini bildirdi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık da AB'nin uyarısının yanlış algılandığını belirterek, bu ülke vatandaşlarına yapılan uyarının “Türkiye'ye gitmeyin” anlamına gelmediğini, o ülkedeki kanatlılarla yakın temastan kaçınmaları uyarısını içerdiğini söyledi.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Taşyaran da grip aşısının özellikle kanatlı hayvanlarla uğraşanlara yapılması gereğine işaret etti. Taşyaran, “Eğer bu kişiler normal insan gribiyle karşılaşır, o kanatlı hayvanlardan da hayvan gribini alırlarsa, bunların o insanın vücudunda değişime uğraması mümkün olacağı için, özellikle kanatlı hayvan işiyle uğraşanların grip aşısı olmaları iyi olur” diye konuştu. İtlaf çalışmalarıyla ilgili önlemler konusundaki bir soru üzerine de Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Buzgan, konuyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ilgilendiğini, alınan tedbirlerin evrensel düzeyde olduğunu söyledi.

WHO'nun önerileri doğrultusunda tedbir aldıklarını belirten Buzgan, bölgede eğitim çalışmalarının da sürdüğünü kaydetti.

WHO'nun kuş gribine karşı önerileri ile ilgili bir başka soru üzerine de Buzgan, hayvan-insan bulaşığını ortadan kaldırmak, temasları mümkün olduğunca önlemek ve teması olanlara koruyucu antiviral ilaç vermenin çalışmalarının en önemli boyutunu oluşturduğunu söyledi.

Kuş gribi virüsünün etkili bir aşısının bulunmadığını yineleyen Buzgan, insan vücudunda mutasyona uğraması söz konusu olduğu için, aynı anda hem insan gribi hem de kuş gribi virüsünün bünyede karşılaşmasının antijenik değişimi kolaylaştırma ihtimaline karşı, kanatlı çiftliklerinde çalışanlara grip aşısı yapılmasını tavsiye ettiklerini ve bunun uygulamasına da başladıklarını anlattı.

Buzgan, antiviral ilaç stoğunun yeterli olup olmadığı sorusu üzerine, şu anda hastalığın çıktığı çiftlikte çalışan ve bu hayvanlarla teması bulunan 8 kişiye bu ilaçlardan verildiğini söyledi. Bu kişilerin ilacı 7 gün boyunca kullanacağını belirten Buzgan,  “Bunun dışında herhangi bir kişinin ilaç almasına kesinlikle gerek yok. Piyasada şu anda 60 bine yakın ilaç var. İlerde lazım olur düşüncesiyle bazı yerlerde bu ilaç satın alınıyor. Ama buna gerek yok. Bizim elimizde herhangi bir sıkıntı halinde kullanabileceğimiz stoklarımızda ilacımız var. Sipariş vermemize gelince, herhangi bir pandemi anında ilaç temininde sıkıntı olabileceği için hazırlığımızı yapmak durumundayız. İlacı kullanmasak dahi stoğumuzun yeterli olması gerekiyor. Bu açıdan bağlantıyı kurduk. Herhangi bir sıkıntı yaşanmasın diye” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!