31 yıl sonra aynı zihniyet

Güncelleme Tarihi:

31 yıl sonra aynı zihniyet
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2002 01:30

12 Mart dönemi öncesi başbakanlığı sırasında çekilmesini isteyenlere sert tepki veren Demirel, Şubat 1971' de, "Biz kimsenin sayesinde iktidar olmadık. Kimsenin dümeninde değiliz" demişti.

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 31 yıl önceki zihniyetine bugün sahip çıktı. Demirel'in, ‘‘Bulun 226'yı düşürün’’ zihniyetini Ecevit, 31 yıl sonra, ‘‘Çekilmemi isteyenler, beni düşürebilirler' sözleriyle tekrarladı.

Şubat 1971

Başbakan Süleyman Demirel:

Dümenimiz kendi elimizdedir. Bulurlar 226'yı düşürürler bizi.

Temmuz 2002

Başbakan Bülent Ecevit

Çekil kampanyası sürdürenler, beni görevden uzaklaştırabilirler.

Demirel, 12 Mart dönemi öncesindeki Başbakanlığı sırasında çekilmesini isteyenlere sert tepki vermişti. Demirel, 19 Şubat 1971'de, ‘‘Kimsenin sayesinde iktidar olmadık. Kimsenin dümeninde değiliz. Bizim dümenimiz kendi elimizdedir. Bulurlar 226'yı düşürürler bizi’’ demişti. Demirel'in bu sözleri yıllardır, ‘‘Demokrasiye uygun olmayan tavır’’ olarak büyük eleştiri almıştı.

Demirel'in yıllarca büyük eleştiri aldığı zihniyetini Ecevit, 31 yıl sonra yeniden siyaset sahnesine getirdi. Ecevit, çekilmesi isteklerine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, ‘‘Çekilmemi isteyenler, beni düşürebilirler. Benim topum tüfeğim yok. Çekil kampanyası sürdürenler, beni görevden uzaklaştırabilirler’’ dedi.

Başta TOBB ve muhalefet partileri olmak üzere giderek ‘‘Çekil’’ sesleri artarken, Ecevit, bu sözleriyle TBMM'de 334 milletvekili bulunan koalisyonun sayısal üstünlüğüne yaslandı. Milletvekili sayısı 550 olduğu için artık hükümeti düşürmek için 226 değil, 276'yı bulmak gerekiyor.

Ecevit'in tavrı karşısında iktidar ortakları temkinli değerlendirmeler yaparken, tepki muhalefetten geldi. Muhalefet, Ecevit'in sözlerinin, sadece kendilerine değil, iktidar ortaklarına yönelik mesaj içerdiği görüşünü savundu. Siyasilerin Ecevit'in sözlerine ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

Recai Kutan (SP)

İnanarak söylemiyordu


Bu herhalde Başbakan'ın da inanarak söylediği bir söz değil. Bir nevi meydan okuma. Parlamentoda 350 oyları var. Düşürme ancak parlementoda olur. Sayın Ecevit parlamentoda bu neticeninin olmadığını görüyor.

Nihat Gökbulut (ANAP)

Muhalefeti hedef alıyor

Ecevit, ‘İstiyorlarsa düşürsünler' sözleriyle kendisini sürekli eleştiren muhalefeti hedef alıyor. Düşürülme, ancak hükümetle ilgili uygulama konularında gündeme gelebilir. Bu yöntemin kullanılması doğru değil. Kararı da Başbakan verecektir.

M. Ali Şahin (AKP)

Geçmişine uygun davranmalı

Eski politikacılar birbirlerinden çok etkilenmişler anlaşılan. Ecevit de daha önce eleştirdiği Demirel'in bu tutumunu bugün kendisi uygular hale gelmiştir. Bir demokrat kişilik olarak halkımızın belleğinde yer eden Ecevit'in, geçmişte bıraktığı bu izlenime uygun davranmasını bekliyoruz.

Mehmet Bekaroğlu (SP)

Düğümü Mesut Bey çözebilir

Ecevit bir yandan ‘İstiyorlarsa beni düşürsünler' derken, öbür taraftan ortaklarına bir tehdit de yöneltiyor. Ecevit, ne ANAP'ın ne de MHP'nin böyle bir şey yapamayacağını biliyor. Düğümü çözebilecek kişi Mesut Yılmaz'dır. Desteğini çekerse hükümet düşer.

Hayri Kozakçıoğlu (DYP)

Bu sözleri ortaklarına

Ecevit, yalnız muhalefete değil, ortaklarına da hitap etti. Diğer iki ortağın harekete geçerek yeni hükümet oluşmasının başlangıcını yapmaları ve bunun için de hükümetten çekilmeleri gerekir. Birinin çekilmesi Ecevit'in Başbakanlığını sona erdirir.

Vedat Çınaroğlu (MHP)

Başbakan'ın arkasındayız

Sayın Başbakan'ın kişisel görüşü. Başbakan'ın düşürülmesi söz konusu olmaz. Kendisi ‘‘Ben bu işi sürdürebilirim’’ dediği, doktorlarının da sağlığının elverişli olduğunu söyledikleri sürece, biz bu hükümetin içindeyiz ve Başbakan'ın da arkasındayız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!