Şırnak'ta cenazeye yapılan işkencenin videosu da ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Şırnakta cenazeye yapılan işkencenin videosu da ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2015 13:17

Sosyal medyada önceki günden itibaren yayılan ve çatışmada öldürüldüğü öne sürülen bir kişiyi zırhlı bir aracın arkasında sürüklenirken gösteren fotoğraf için 'montaj' iddiaları gelmişti. HDP milletvekili Leyla Birlik'in kayınbiraderi Hacı Birlik'e ait olduğu anlaşılan cenazenin, sürüklendiği aracın içinden çekilmiş bir video kaydı da ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Şırnak’ta polisle girdiği çatışmada öldürüldüğü öne sürülen bir kişinin, zırhlı bir aracın arkasına bağlanmış sürüklenirken görüldüğü görüntü sosyal medyada hızla yayıldı. İlk olarak cumartesi gecesi sosyal medyada yayınlanan bir fotoğrafla başlayan tartışmalar, dün gün boyu sürdü. Fotoğrafa yönelik tepkiler artarken, görüntünün “fotoğraf hilesiyle üretildiğini” ya da cenaze sürüklemenin “tuzaklanmış bomba ihtimaline karşı rutin bir uygulama olduğu”nu öne sürenler oldu, bu yönde bazı haberler yayınlandı. Ancak dün akşam saatlerinde olayın video görüntüsü de sosyal medya aracılığıyla yayılmaya başladı. Videonun yayınlanması ve yayılmasından bir süre sonra Başbakan Davutoğlu da bir açıklama yaparak ‘olayla ilgili idari ve hukuki soruşturma talimatı’ verdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

BAKANLIK'TAN O FOTOĞRAFA SORUŞTURMA

O FOTOĞRAFIN ÖYKÜSÜ

Bir süredir çatışmaların devam ettiği Şırnak’ta çekilen bu fotoğraf, ilk olarak sosyal medyada yayınladı.
Kısa bir süre sonra, cesedi sürüklenen kişinin HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik'in kayınbiraderi Hacı Lokman Birlik olduğu ortaya çıktı.
Pazar sabah saatlerinde bu kez HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş aynı fotoğrafı kendi twitter hesabından paylaştı. Demirtaş’ın, "Bu fotoğrafa iyi bakın. Önceki gün Şırnak'ta çekildi. Kimse unutmasın, biz unutmayacağız çünkü" yazarak paylaştığı mesajın ardından tartışmalar hararetlendi. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı fotoğrafa büyük tepki gösterirken, “görüntülerin montaj olduğu” iddiaları da öne sürüldü. Bazı gazetelerde, cenaze sürüklemenin “tuzaklanmış bomba ihtimaline karşı rutin bir uygulama olduğu” yönünde haberler çıktı.

Akşam saatlerinde ise olayın video görüntüleri yayınlandı. Yarım dakika süren bu video kayıtta, Hacı Lokman Birlik’in sürüklenişi, bağlandığı zırhlı aracın arkasından, görünüyordu. Aracın içindeki güvenlik güçleri tarafından çekildiği anlaşılan videoda, kaydı alanların küfürlü konuşmaları da duyuluyordu.

Görüntüler tepkiye yol açarken Başbakan Ahmet Davutoğlu da kişisel Facebook hesabı aracılığıyla bir duyuru yayınlayarak, “Görüntüleri tasvip etmemiz mümkün değildir. Bu olayla ilgili hukuki ve idari soruşturma için gerekli talimatlar verilmiştir” diye yazdı.

İKİ MÜFETTİŞ ŞIRNAK'A GİTTİ

Bu arada İçişleri Bakanı Selami Altınok da, iki müfettişi Şırnak'a gönderdiklerini belirterek, "Olay gerçekse tasvip edilmesi mümkün değil" dedi. Altınok, "Hiç kimsenin hukuk devleti sınırları içerisinde yapmış olduğumuz mücadeleye zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

(Hurriyet.com.tr’nin notu: Videoyu, dehşet verici görüntüler ile küfürlü ve provokatif konuşmalar içerdiği için yayınlamıyoruz)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!