AK Parti'den başkanlık vaadi

Güncelleme Tarihi:

AK Partiden başkanlık vaadi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2015 23:39

AK Parti’nin seçim beyannamesini açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, meydanları hareketlendirecek seçim mitinglerinin hemen öncesinde liderlere ‘siyasi nezaket’ çağrısını yineledi. Davutoğlu, “Birbirimizi kırmayalım, üzmeyelim, hakaret yerine güzel sözlerle birbirimize hitap edelim” dedi. AK Parti, 7 Haziran seçiminde olduğu gibi ‘başkanlık sistemi’ vaadinde bulundu, gençlere 18’inde seçilme sözü verdi.

Haberin Devamı

AK Parti’nin vaatleri özetle şöyle:

BAŞKANLIK SİSTEMİNE İHTİYAÇ

Bir yandan vesayetçi şekilde kurgulanarak demokratik doğasından koparılmış parlamenter sistemin yol açtığı siyasal istikrarsızlıklar, öte yandan Yeni Türkiye vizyonumuzun ihtiyaç duyduğu etkin yönetim dolayısıyla başkanlık sisteminin daha uygun bir yönetim modeli olduğuna inanıyoruz.

Parlamenter sistemin yol açtığı siyasi istikrarsızlıklar karşısında Türkiye vizyonumuzun ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim anlayışına dayalı özgürlükçü başkanlık sisteminin daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Yeni sistemde meşru siyasi otorite ve hukuk düzenine tabi olmayan hiçbir paralel yapıya kesinlikle izin verilmeyecektir.

AK Partiden başkanlık vaadi
AK Parti beyannamesinden dikkat çeken ayrıntı

ETNİK VURGUSUZ ANAYASA

Haberin Devamı

Yeni anayasa, milletimizin kültürel ve toplumsal çeşitliliğini tanıyan, herhangi bir etnik veya dini kimliğe referans yapmayan bir vatandaşlık tanımını esas alacak. Yeni anayasa, toplumun herhangi bir kesiminin dışlanmasına yol açacak değer yargıları ve siyasal tercihler barındırmayacak.

Adalette köklü düzenlemeler yapılacak. Yargıda hızlılık, hesap verebilirlik, ekonomiklik, şeffaflık sağlanacak. Yargı üst yönetimi ile temyiz mahkemelerinin oluşumunda TBMM’nin rolü güçlendirilecek, yargının toplumsal meşruiyeti arttırılacak.

BİREYSEL BAŞVURU DEĞİŞEBİLİR

HSYK yeniden yapılandırılacak. Yargı mensuplarının mesleki ahlak ve davranış kuralları uluslararası ölçütlere göre belirlenecek. Koruyucu ve önleyici hukuk yaklaşımı yaygınlaştırılacak.

Bireysel başvuru hakkının Anayasa Mahkemesi’ne getirdiği aşırı iş yükü ve mahkemenin işlevselliğine zarar verme ihtimali karşısında, bu uygulama gözden geçirilecek.

CEMEVLERİNE HUKUKİ STATÜ

Alevi kardeşlerimizin sorunlarının çözümü için gereken her türlü adımı atacağız. Bu noktada Geleneksel İrfan Merkezleri ile cemevlerine hukuki statü tanıyacağız. İhtiyaçlarının karşılanması için 5393 sayılı Belediyeler Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununda gerekli değişiklikleri yapacağız.

Haberin Devamı

Seçme yaşını biz 18’e indirmiştik, seçilme yaşını da 18’e indiriyoruz. 21 yaşında bir çağı kapatıp bir çağı açan bir Sultan’ın nesilleri olarak ülke yönetiminde etkin bir sorumluluk alabilecek altyapıya sahip olduklarına inanıyoruz.

Öğrencilerimizin sınav baskısını azaltmak amacıyla, yükseköğretime geçişteki sınavların yılda birden çok yapılmasını temin edeceğiz.

Demokrasimize kara bir leke gibi yapışan Yassıada Mahkemeleri’nin kurulduğu Yassıada ve Sivriada Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na dönüştürülecek. m Turan YILMAZ/ANKARA

Yasaklanan şarkıyla

Seçim beyannamesini açıkladığı ATO Congresium’a eşi Sare Davutoğlu ile birlikte gelen Davutoğlu, salona ‘Davutoğlu Ahmet Hoca’ şarkısı eşliğinde girerken, sahneye de YSK’nın yasakladığı ‘Haydi Bismillah’ adlı seçim şarkısı eşliğinde çıktı. Fonda da ‘İlk günkü aşkla yeniden bismillah’ yazısı yer aldı. Salonda sık sık Erdoğan lehine slogan atıldı.

BAKMADAN GEÇME!