300 ton kömür ‘bozuk' çıktı

Güncelleme Tarihi:

300 ton kömür ‘bozuk çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 16:54

TUNCELİ'nin Pülümür İlçesi'nde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından bu yıl yoksul ailelere dağıtılmak üzere gönderilen 300 ton kömür kalitesiz çıktı.

Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından Tunceli'de geçen kış mevsiminde dağıtılan kömür torbalarından toprak çıkmasının ardından bu kez de, yoksul vatandaşlara dağıtılan kömürlerin kalitesiz ve kül oranının fazla olduğu saptandı. Pülümür'de analizleri yapılan 300 ton kömürün standartların altında olması ve halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle iadesi yapıldı. İlçede 300 aileye bu nedenle kömür yardımı yapılamadı.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bir süre önce, ‘yakıt yardımı’ adı altında yoksul ailelere kömür yardımı yapmaya başladı. Geçen yıl, bu yardımlardan Tunceli'nin Pülümür İlçesi'ne de gönderildi. Kömür yardımı alanların yoğun şikayetleri üzerine, ilçe Kaymakamı Deniz Pişkin bu kış, dağıtım yapılmadan kömürlerin analizlerini yaptırdı. Erzincan Şeker Fabrikası'ndaki ilk laboratuar analiz sonuçlarının olumsuz olması üzerine, Kaymakam Pişkin, durumu ilgili firmaya bildirildi. Firmanın ancak, Türk Akreditasyon Kurumu'nca akredite edilmiş laboratuarın analiz sonuçlarını kabul edeceğini bildirmesi üzerine, bu kez Tunceli Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü kanalıyla, Elazığ İli Kalkındırma ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuarı’na kömür numuneleri gönderildi.

KÖMÜRLER İADE EDİLDİ

Laboratuar analiz sonuçlarında, dağıtılmak üzüre Pülümür’e gönderilen 300 ton kömürün Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin 23'üncü Maddesinde aykırı olduğu ve sınır değerlerini aştığı tespit edildi.

Laboratuar sonuçları ardından harekete geçen Pülümür Kaymakamı Deniz Pişkin, dağıtılacak kömürün ısınma amaçlı olarak kullanılmasının mümkün olmadığını belirterek kömürleri iade etti. Pülümür Kaymakamı Deniz Pişkin, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından her kış düzenli olarak ihtiyaç sahibi 300 aileye 1'er ton dağıtılan kömürlerin finansmanı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğümüzce karşılanmaktadır. İhale sonucu ilgili firmalar eliyle ilçelere sevkıyatı yapılan kömürün, vatandaşımıza sosyal yardım amaçlı olarak karşılıksız veriliyor olması bu kömürün standartların altında, kalitesiz ve ucuz kömür olduğu anlamını taşımaz. Burada yalnızca, ihale sonucu ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına kaliteli kömür temin ve teslim etme yükümlülüğü olan firmanın ihmal ve kusuru söz konusudur. Devletimiz vatandaşlarına en kaliteli mal ve hizmet sunumu için çalışır. Ben de kendi ilçemde bu görevi yerine getirmekle yükümlü idareci olarak, hem ilgili firmanın devletimizi zarara uğratmasını engellemiş, hem de kendi vatandaşlarımın ısınırken temiz hava soluma hakkını da korumuş oldum. Kalitesiz kömürün çevre sağlığı üzerinde yarattığı tehditleri bertaraf etmek, vatandaşımızın kışı üşümeden geçirmesini sağlamak kadar önemlidir.”

“KIŞIN BİRAZ ÜŞÜMEYİ ZEHİR SOLUMAYA TERCİH EDERİM”

Kaymakam Pişkin, ilçede kış aylarının çok sert ve uzun geçtiğini vurgularken halkının ve bazı kesimlerin kömürlerin dağıtılması konusunda ısrarlı davrandıklarını ancak bunun kabul edilir bir durum olmadığını söyledi. Pişkin, “Standartlara uygun kaliteli kömür getirtilinceye kadar kömür yardımlarının yapılması mümkün değil, bu nedenle söz konusu yardımların bir müddet gecikmeli olarak yapılacak, vatandaşlarımızın bu duruma hazırlıklı olması gerekiyor. Kışın birazcık üşümeyi, zehir solumaya tercih ederim. Bu konudaki tavrım değişmez” dedi.

Pülümür’de dağıtılacak 300 ton kömürü temin eden firmanın aynı zamanda Tunceli genelinde dağıtılmaya başlanan 4 bin ton kömürü de temin ettiği bildirildi. Bu nedenle, tüm kömürlerin ‘bozuk' olabileceği ileri sürüldü. Uzmanlar, kalitesiz kömürlerin insan sağlığı üzerinde büyük tehlike yaratabileceğini, dağıtımı yapılan kömürlerinde bir an önce analiz ettirilmesi gerektiği belirtti.

Tunceli'de 29 Mart yerel seçimleri döneminde dağıtılan kömür torbalarının bir kısmından toprak çıkmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!