30 yıllık caddeye ‘istimlak bedeli’ duvarı

Güncelleme Tarihi:

30 yıllık caddeye ‘istimlak bedeli’ duvarı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2010 16:19

AĞRI’da 30 yıldan beri kullanılan ve eski ANAP'lı bakan, şimdiki AK Parti Milletvekili Yaşar Eryılmaz’ın adını taşıyan caddenin bir bölümü, üzerine yapıldığı arsanın kamulaştırma bedelinin mahkemece 1.2 milyon liraya çıkarılması üzerine Belediye tarafından biriketle örülerek daraltıldı.

Yolun geçtiği yaklaşık 900 metrekarelik arsa için istenen bedeli astronomik bulan Belediye Başkanı AK Partili Hasan Arslan, “Zaten 25 milyon lira borcumuz var. Kamulaştırmaya o kadar parayı verirsek, halka hizmet edemeyiz” dedi.
Ağrı Valisi iken 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Belediye Başkanlığı gönevini üstlenen ve bir dönem İçişleri Bakanlığı da yapan Kutlu Aktaş döneminde, Askeri Hastaneyi Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlayan cadde açıldı.

Cumhuriyet ve Kağızman Caddelerini kesen yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki caddeye, ANAP döneminin sağlık bakanlarından Dr. Yaşar Eryılmaz’ın adı verildi. Caddenin Hürriyet Mahallesi'nden geçen 900 metrekarelik bölümünün sahibi Turgay Erenler, kamulaştırma bedelini az bularak 2 yıl önce Asliye Hukuk Mahkemesine başvurdu. Erenler’in avukatı Cebrail Arvas, tüm uyarılara rağmen 30 yıldır sorunun çözüme kavuşturulmaması üzerine dava açtıklarını belirtti. Avukat Cebrail Arvas, kamulaştırma davasının sonuçlanmasından sonra belediyenin bir duvar örerek yolu yarısından kapattığını belirtti.

BELEDİYE KARARI TEMYİZ ETTİ

Cadde üzerindeki işyeri sahipleri ve vatandaşlar, caddenin duvarla bölünmesini yıkılan ‘Berlin duvarı’na benzetirken, Mahkemeden çıkan 1 milyon 200 bin lira arsa bedelini ağır bulan Belediye Başkanı Hasan Arslan, kararı temyiz ettiklerini söyledi. Caddede iş yeri bulunanların desteklerini isteyen Hasan Arslan şöyle konuştu:
“Belediyenin kuruluş ve kişilere 25 milyon lira borcu var. Mahkemeden çıkan arsa bedeli astronomik düzeyde. Bu dava belediyeye yaklaşık 1.5 milyon liralık külfet getiriyor. Yargı süreci devam etmektedir. Burası 30 yıldan beri yol olarak kullanılıyor. Kamu yararına olan bu yolun yine kamu yararına göre fiyatlandırılmasını bekliyorduk. Bu parayı dava sahibine ödersek hizmet edemez duruma geliriz. Onlara vereceğim para ile bir çok mahallenin alt yapısını yaptırırım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!