30 yıldır aynı coşku

Güncelleme Tarihi:

30 yıldır aynı coşku
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2002 09:26

İstanbul'da festivallerin biri bitmeden diğeri başlıyor. Şimdi de sırada bu yıl 30'ncu kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Müzik Festivali var. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı ile 'yaşıt' olan festival, 8 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Sözün kısası hem Vakfın hem de festivalin 30'ncu yaşını görkemli bir şekilde kutlamaya hazırlanıyor İstanbullu sanatseverler.

Haberin Devamı

30. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin programında, önceki festivallerde büyük bir beğeniyle izlenilen ünlü sanatçılar çoğunluğu oluşturuyor.

ORKESTRA KONSERLERÄ°

Bu yıl festivaldeki her iki orkestra konserini de Londra Filarmoni Orkestrası veriyor. Daha önce de festivalin konuğu olan orkestra iki farklı şefin yönetiminde, iki farklı programla müzikseverlerle buluşacak.

İlk konser 13 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde. Bu konserde orkestrayı Finli şef Jukka Pekka Saraste yönetiyor. Günümüzün en yetenekli kemancıları arasında yer alan ve Menuhin'in "şimdiye dek dinlediğim en müthiş kemancı" diye tanımladığı Vadim Repin konserin solisti.

Bir gün sonraki ikinci konserin solisti, ünlü soprano Kiri Te Kanawa. Sanatçı Richard Strauss'un Son Dört Şarkı'sını seslendirecek. Bu konseri şef Paavo Berglund yönetecek.

Haberin Devamı

ODA ORKESTRALARI

30. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, oda orkestraları yönünden oldukça zengin bir program sunuyor. Bu yıl konser verecek altı topluluktan üçü eserleri, 1970'lerden sonra büyük bir yaygınlık kazanan otantik çalgılarla seslendiriyor. Bu topluluklardan biri Amsterdam Barok Orkestrası ve Korosu. Ton Kopoman yönetimindeki konser 12 Haziran'da Aya İrini'de. Konser programı tümüyle Georg Friedrich Haeldel'in eserlerinden oluşuyor.  Konserde Deborah York (soprano), Robin Blaze (alto), Jörg Dürmüller (tenor) ve Klaus Mertens (bas) gibi, uzun yıllardır Koopman ile birlikte çalışan ünlü şarkıcılar da solist olarak yer alıyor.

Konserlerini otantik çalgılarla veren bir başka orkestra da 22 Haziran akşamı, yine Aya İrini Müzesi'nde konser verecek olan Academy of Ancient Music. Bu konserde topluluğu yönetecek olan şef Christopher Hogwood, barok müzik dinleyicilerinin hiç yabancısı olmadığı bir isim. Konserin solisti olan İngiliz viyolonselci Steven Isserlis ise bu akşamın, belki de bu yılki festivalin, en heyecan verici ismi. Dünyanın tüm önemli merkezlerinde verdiği konserler ve gerçekleştirdiği kayıtlardaki olağanüstü yorumuyla, günümüzün en iyi çellistleri arasına giren Isserlis, İstanbul'da Joseph Haydn'ın Do Majör Viyolonsel Konçertosu'nu seslendirecek.

Haberin Devamı

1 Temmuz akşamı Aya İrini Müzesi'nde, Joseph Haydn'ın Mevsimler Oratoryosu'nu seslendirecek olan şef William Christie yönetimindeki Les Arts Florissants Topluluğu, otantik çalgılarla konserler veren orkestralar içinde en tanınmışlarından biri. İstanbul'daki konsere solist olarak Sunhae Im (soprano), Paul Agnew (tenor) ve Neal Davies (bas) katılıyor.

Bu yılki festivale katılacak bir başka oda orkestrası 15 Haziran akşamı Aya İrini Müzesi'nde çalacak olan Zürih Oda Orkestrası. Ülkemizde çok iyi tanınan şefleri Howard Griffiths yönetiminde vurmalı çalgıların çok önemli isimlerinden Burhan Öçal'a eşlik edecek olan topluluğun bu konserinde, Lully ve Haydn gibi klasik bestecilerin "Türk" ve "asker" temalı yapıtlarının yanı sıra, Burhan Öçal'ın bestelerine de yer verilecek.

Haberin Devamı

19 ve 20 Haziran akşamı iki farklı programla Aya İrini Müzesi'ne konuk olacak  I Solisti Veneti ve şef Claudio Scimone, 1959 yılından beri, özellikle İtalyan barok yapıtları seslendirmede haklı bir üne sahip. "Bach'ın Öğretmeni Vivaldi" başlığını taşıyan konser 19 Haziran'da. Programda  Vivaldi'nin ve diğer İtalyan bestecilerin Bach'ı etkileyen eserleri seslendirilecek.

I Solisti Veneti'nin 20 Haziran'da, bir konser daha verecek. Bu konser "Çalgı Renklerinin Ustası Vivaldi" başlığını taşıyor.

27 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde, konser verecek olan Camerata Salzburg, her şeyden önce şefleri Sir Neville Marriner ile dikkat çekiyor. Ülkemizde özellikle Mozart yorumları söz konusu olduğunda en tanınmış orkestra yöneticilerinin başında gelen Marriner, büyük başarılarla dolu bir kariyerin sahibi. Konserin solisti Lars Vogt ise, 1970 doğumlu olmasına karşın günümüzün en tanınmış piyanistlerinden.

RESÄ°TALLER

Haberin Devamı

Festivalde bu yıl 5 resital yer alıyor. 24 Haziran akşamı Aya İrini Müzesi'nde; günümüzün en ünlü kemancılarından Shlomo Mintz, müzikseverlerle buluşuyor. Piyanist Adrienne Krausz eşliğinde Schubert, Dvorak, Elgar ve Ravel'in yapıtlarını seslendirecek olan sanatçı, klasik müzik dünyasının pek çok saygın ödülünün sahibi.

Ä°ÅŸ Sanat'ta 21 Haziran'da Ä°dil Biret, 26 Haziran'da Suna Kan birer resital verecek.

Geçtiğimiz aylarda Paul Hindemith'in eserlerini kaydettiği diskle Diapason d'Or ödülünü kazanan piyanist Toros Can, 28 Haziran akşamı İş Sanat Konser Salonu'nda.

Flütçü Şefika Kutluer,17 Haziran akşamı Aya İrini Müzesi'nde, piyanist Peter Breiner eşliğinde vereceği konserde başta Astor Piazzola olmak üzere, düzenlemelerini Breier'ın yaptığı, ünlü tango bestecilerinin eserlerini seslendirecek.

TANGO OPERÄ°TA

Haberin Devamı

İstanbul Festivalleri'nin vazgeçilmez konukları arasında yer alan ünlü kemancı Gidon Kremer, "Tango Operita" başlıklı etkinlikle, 10 Haziran ve 11 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde, müzikseverlere değişik bir gösteri sunacak. Sanatçı, Kremerata Musica adlı küçük bir topluluk ile birlikte, Astor Piazzola'nın müziklerini Horacio Ferrer'in de metnini yazdığı Maria de Buenos Aires adlı yapıtı seslendirecek. Eser, Maria ve Jose çiftinin öyküsü gibi görünmesine karşın aslında her yönüyle Buenos Aires'in öyküsü.

BERLÄ°N FÄ°LARMONÄ° ORKESTRASI KEMANLARI

30. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin en ilginç gösterilerinden biri de,  29 Haziran akşamı Aya İrini Müzesi'nde gerçekleşecek olan Berlin Filarmoni Orkestrası Kemanları konseri. 1993 yılında kurulan topluluk, dünyanın en iyi orkestralarında biri kabul edilen Berlin Filarmoni Orkestrası'nın, her biri usta bir solist olan kemancılarından oluşmuş. Barok dönemden günümüze dek pek çok ünlü bestecinin tanınmış yapıtlarının, kendileri için yapılmış düzenlemelerini seslendiren topluluk, hemen her yıl Almanya ve diğer ülkelerde turnelere çıkıyor.

ARDİTTİ DÖRTLÜSÜ

Bu yılki festivalin tek yaylı sazlar dörtlüsü, çağdaş müziği yorumlamadaki ustalığı ile yıllardır adından söz ettiren Arditti Dörtlüsü. 25 Haziran akşamı Aya İrini Müzesi'nde bir konser verecek topluluk, bugüne dek yüzden fazla kayıt yaptı ve pek çok yapıtın ilk seslendirmesini gerçekleştirdi. Bu çalışmalarının sonucu olarak da Gramophone Ödülü'ne değer bulundu.

ÇAĞDAŞ MÜZİK

Farklı müzik türlerini ustaca birleştiren Bang on a Can All-Stars Topluluğu, festival kapsamında 17 Haziran akşamı İş Sanat'ta oldukça ilginç bir gösteriyle sahne alacak. 1987 yılından beri New York'da düzenlenen Bang On A Can Festivalinin çekirdek kadrosundan oluşan, Robert Black (kontrbas), David Cossin (vurmalı çalgılar), Lisa Moore (klavyeli çalgılar), Mark Stewart (elektro gitar), Wendy Sutter (viyolonsel) ve Evan Ziporyn'in (klarnet) dahil olduğu grup Michael Gordon, David Lang, Julia Wolfe, Evan Ziporyn, Brian Eno ve Tan Dun'un yapıtlarıyla İstanbul dinleyicisine farklı bir müzik yelpazesinden örnekler sunacak.

GELENEKSEL MÃœZÄ°K

Festivalde 11 Haziran akşamı İş Sanat Konser Salonu'nda, gerçekleşecek Divan'dan Parlamento'ya Bestekâr Devlet Adamlarımız başlıklı gösteri, Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze, Türk müziğine hizmet etmiş padişah ve devlet adamlarını daha yakında tanınmamızı sağlayacak. Gösterinin sanat yönetmeni ve solisti Mustafa Doğan Dikmen.

Geleneksel müzik gösterileri çerçevesinde yer alan bir başka konser de, 18 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde gerçekleşecek Kudsi Ergüner ve Topluluğu'nun konseri. "Tasavvuf'tan Zen'e" başlığını taşıyan etkinlik, Türk ve Japon müziklerine değişik bir çerçeveden bakmayı amaçlıyor.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın düzenlediği 30. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nde bu etkinliklerden başka, 16 Haziran'da Üç Horan Kilisesi'nde Surp Vartanants Korosu konseri ve 18 Haziran'da İş Sanat'ta, İstanbul Ticaret Odası sponsorluğunda gerçekleşecek olan Genç Solistler Dizisi yer alıyor. Her yıl ülkemizin yetiştirdiği genç yıldızları izleyiciyle buluşturmayı gelenek haline getiren Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, bu yıl da Ametist Klarnet Beşlisi, 3B Trio ve piyanist Özlem Nemli Yavuz eşliğinde soprano Ferzan Demircioğlu'nu müzikseverlerin beğenisine sunuyor.

BÄ°LET SATIÅžI

30. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin biletleri 25 Mayıs Cumartesi günü saat 10:00'dan itibaren sadece BİLETİX satış sistemiyle satışa çıkacak:

Telefonla Biletix (216) 454 15 55
Biletix satış noktaları
www.biletix.com

5 Haziran Çarşamba gününden itibaren 10:00-17:00 saatleri arası, konser günlerinde 20:30'a kadar Aya İrini Müzesi Gişesi'nde de bilet satışı yapılacak.
 
Kırmızı ve Beyaz Lale üyeleri için öncelikli bilet satışları 20 Mayıs ile 23 Mayıs tarihleri arasında İD İletişim Merkezi (0216 556 98 56) ve www.biletix.com üzerinden gerçekleştirilecek.

Bu yıl, İstanbul Kültür ve Sanat Dostları'nın "Siyah", "Beyaz" ve "Kırmızı" Lale Kartı üyelerine Aya İrini Müzesi özel balkon biletleri dahil olmak üzere, her fiyat kategorisinden %20 indirim uygulanacak.

BÄ°LETÄ°X SATIÅž NOKTALARI

* İstanbul Avrupa Yakası
Vakkorama Galleria (10:00-19:00 saatleri arasında açık. Pazar günleri kapalı)

Mass Alışveriş ve Eğlence Merkezi (Haftanın 7 günü 10:00-22:00 saatleri arasında açık)

MMM Migros Merter (Hafta içi ve Cumartesi 09:00-22:00, Pazar 10:00-22:00 arası açık)

Vakkorama Akmerkez (Hafta içi ve Cumartesi 10:00-19:00; Pazar günü kapalı)
 
Vakkorama Taksim (Hafta içi ve Cumartesi 10:00-19:00; Pazar günü kapalı)
 
Alkım Kitabevi Beşiktaş (Hafta içi ve Cumartesi 10:00-19:00; Pazar günü 11:00-19:00)
 
Yapı Kredi Plaza 1907 Fenerbahçe Derneği (Hafta içi 09:00-19:00; hafta sonu kapalı)
 
Vakkorama Carousel (Hafta içi ve Cumartesi 10:00-19:00; Pazar günü kapalı)

7 Eleven Mecidiyeköy (Haftanın her günü 24 saat açık)

7 Eleven Maslak OPET (Haftanın her günü 24 saat açık)

* İstanbul Anadolu Yakası

Eminönü Vapur İskelesi içi, Kadıköy (Hafta içi ve Cumartesi 10:00-22:00; Pazar 10:00-19:00).

Carrefour Kozyatağı (Haftanın her günü 09:00-22:00).

MMM Migros Caddebostan (Hafta içi ve Cumartesi 09:00-22:00; Pazar 10:00-22:00).

MMM Migros Soyak (Haftanın her günü 09:00-22:00).

Vakkorama Suadiye (Hafta içi ve Cumartesi 10:00-19:00; Pazar günü kapalı).

* Ä°zmir
Vakkorama Alsancak o Vakkorama MaviÅŸehir o D&R Alsancak

* AnkaraÂ
Vakkorama Kızılay
(Hürriyetim/ Kültür- Sanat)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!