30 yıl önce kovduğumuz 6’ncı Filo'ya üs daveti

Güncelleme Tarihi:

30 yıl önce kovduğumuz 6’ncı Filoya üs daveti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Amerikan 6'ncı Filo'nun tarihinde Türkiye'den derin izler var. Filo'nun 1969'daki olaylı İstanbul ziyaretinde Amerikan askerleri denize atılmış, Türkiye karışmıştı. Bugün ise Akdeniz'de üs arayan 50 bin kişilik 6'ncı Filo'yu İskenderun istiyor.

İSTANBUL'a 30 yıl önce geldiğinde büyük tepki gören, askerleri denize dökülen 6'ncı Filo'ya şimdi İskenderunlular, ‘‘Size yer verelim’’ diye talip oldu.

Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Bülent Kavsak, ABD'nin 50 bin kişilik yüzer-gezer savunma mekanizmasının Akdeniz'de yer aradığını, uygun görülmesi halinde filonun İskenderun Körfezi'nde konuşlandırılabileceğini söyledi.

ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ

Oda olarak bu konuda kendilerine düşen tüm hazırlıkları yaptıklarını kaydeden Başkan Kavsak, şunları söyledi:

‘‘NATO uzmanları İskenderun Limanı ve Körfezi'nin stratejik önemini, askeri yönünü rapor halinde sunacak. Buranın derinlik durumu, tehlikelere karşı avantajları, konumunun elverişli olduğu rapor edilirse, ABD'nin listesinde yer alırız. 50 bin kişinin buraya gelmesi, bölge ekonomisine canlılık getirir. ABD Başkanı Clinton, ülkemize yaptığı gezide Türkiye'nin yeni yüzyılın starı olacağını söylemişti. Bu yüzyılda İskenderun da yıldızı çok parlayacak bir bölge olacak.’’

6'ncı Filo, İstanbul'u 1967-1968-1969 yıllarında ziyaret etmiş, her ziyaret sırasında çok büyük gösteriler yapılmıştı. Öğrenciler, dönemin politikacılarının öncülüğüyle, ‘‘Go Home Yankee-Evine dön Yankee’’ sloganları eşliğinde yürümüş, tepki göstermişti. Hatta bazı gösterilerde, İstanbul'u gezmeye çıkan ABD'li askerlerden bazıları denize atılmıştı. 1969 yılının şubat ayındaki gösteri ise tarihe 'Kanlı Pazar' olarak geçti. O günkü gösteride, solcu göstericilerle sağcılar arasında çıkan çatışmada ölenler olmuş, birçok kişi de yaralanmıştı.

Bir zamanlar böyle tepkiler gören 6'ncı Filo'ya, şimdi bölge ekonomisini canlandırmak üzere talip çıkan İskenderunlu işadamları, ‘‘O günden bugüne koşullar çok değişti’’ diye konuştu.

GÖLCÜK'E DE TALİP

İskenderun'da bir yandan da deprem sonrası yerinin değiştirilmesine karar verilen Gölcük Tersanesi için hazırlık yapılıp, istekte bulunuluyor. Tersaneler Genel Müdürlüğü ile görüşmeler yaptıklarını söyleyen Kavsak, İskenderun Demir-Çelik'tan bu amaçla yer tahsis edilebileceğini, 700 dönümlük bu yerin haritasının çizildiğini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın incelemelerinin sürdüğünü belirtti. Tersanenin 1 milyar dolarlık bir yatırım olduğuna dikkat çeken Oda Başkanı, bölgenin fay hattı üzerinde olmadığının da kesinleştiğini kaydetti.

Mitinge katılan dönemin TİP milletvekili Çetin Altan:

Değişime karşı koymak mümkün değil

6'NCI filo İstanbul'a geldiği sırada Beyazıt'ta TİP milletvekili olarak miting yapan ve daha sonra protesto gösterilerine katılan gazeteci-yazar Çetin Altan, İskenderun'un filoya ev sahipliği talebini ‘‘ABD, bir NATO ülkesidir. Globalleşme sürecinde sınıf kavgaları bitmiştir, devlet kavramı değişmiştir. Değişime karşı koymak mümkün değil’’ diyerek onayladı. Altan, ABD Başkanı Clinton'ın da 30 yıl önce Vietnam Savaşı nedeniyle 6'ncı Filo'yu protesto ettiğini belirterek, ‘‘Türkiye'de olsaydı, Deniz Gezmiş'lerle birlikte asılacaktı, Amerika'da olduğu için başkan oldu’’ dedi.

ABD Başkanı'nın AGİT Zirvesi sırasında, dönemin Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Yeltsin'e ‘dünya vatandaşı’ olarak cevap verdiğini belirten Altan, dünyanın yaşadığı değişimi şöyle anlattı:

‘‘Ulus devletin aşıldığını Süleyman Bey (Demirel) söylüyor. Avrupa vatandaşlığına aday olmak istiyoruz. Yeni bir dönem başlıyor, Artık yeni kimlikler var. Ülkelerin adları sadece bir alışkanlık. Devlet kavramı değişti. Globalleşme, Türkiye-ABD kavramlarında yeni bir sentez yarattı. Eski sentez, SSCB'nin elinde olan uzun menzilli füzelerin NATO'nun elinde olmadığı zamanlar geçerliydi. O zamanki anlaşmalar, savaş sistemlerine dayalıydı. Oysa şimdiki savaş stratejileri çok farklı. Gorbaçov da söylemişti. Artık her yere savaş harcaması yapmadan, turist olarak gidilebiliyor. Düşman kalmadı.’’

İnsanların doğup, büyüyüp, ölmesi gibi her şeyde bir değişim yaşandığını belirten Çetin Altan, ‘‘Değişime karşı koymak mümkün değil’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!