30 ülke Gaziantep’e Irak Fuarı için geliyor, Çin rekor kırıyor

Güncelleme Tarihi:

30 ülke Gaziantep’e Irak Fuarı için geliyor, Çin rekor kırıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2008 00:00

Bağdat’ın güvenlik sorunu yüzünden, Gaziantep’te yapılan Irak Ulusalrarası Fuarı’na bu yıl 30 ülkeden 800 firma katılacak.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, bu yıl 3’üncüsünü düzenleyecekleri Irak Uluslararası Fuarı’nın yarın açılacağını belirterek, "Bu yıl en çok stant kiralayanlar Çinliler oldu" dedi. Irak Ticaret Bakanlığı ve GSO işbirliğiyle, Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğiyle gerçekleştirilecek fuar 22-25 Mayıs’ta açık kalacak. Gaziantep Orta Doğu Fuar Merkezi’nde 35 bin metre karelik alanda yerli ve yabancı 800’e yakın firmanın katılacağı fuarda, ABD, Suriye, İtalya, Hindistan, Çin, Polonya, İran, Romanya, Ürdün, Bulgaristan, Gana, Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte 30 ülke yer alacak. Fuara, bu yıl ilk kez ABD de katılıyor. Fuarda, makine ve ekipmanları, yapı malzemeleri, otomotiv yan sanayi, enerji malzemeleri, elektrik-elektronik ekipmanları, sağlık araç ve gereçleri, gıda, dayanıklı tüketim malları, tekstil, konfeksiyon, temizlik ve kozmetiğe kadar bir çok sektör ürünlerini sergileyecek.

THY’den ek sefer

Ticari işbirliği ve yatırım bağlantıları kurmada köprü olacak fuar nedeniyle Gaziantep’teki otellerin de tamamı doldu. Kilis, Kahramanmaraş ve Osmaniye başta olmak üzere çevre illerdeki bütün oteller tutuldu. Resmi kurum ve kuruluşların misafirhaneleri de fuar ziyaretçilerine tahsis edildi. 8 bine yakın yabancı konuk beklenen fuar nedeniyle Bağdat ile Gaziantep arasında charter uçak seferi, Halep ve Zaho’dan Gaziantep’e otobüs seferleri gerçekleştirilecek.

Ziyaretçiler bu yıl fuara Babil’in ünlü "İştar Kapısı (Tanrı’nın Kapası)"ndan giriş yapacak. Fuar alanının girişindeki 240 metre kare alanda Babil kentinin İştar Kapısı’nın 9 metre yükseklikteki bir örneği inşa edildi. Ziyaretçiler fuara bu kapıda kurulacak turnikelerden geçerek girecek. Babil’e, tanrıça İştar adına yapılmış büyük bir kapıdan giriliyor.

Baklavanın resmi kitabı dağıtılacak

IRAK Uluslararası Fuarı süresince düzenlenecek work shop’lar sayesinde Türk firmalarının çok önemli iş bağlantıları yapma fırsatı elde edeceğini belirten GSO Başkanı Nejat Koçer, "Firmalarımızın yapacağı bu ikili görüşmeler kent ve ülke ekonomisi adına şüphesiz ki yeni kazanımlar getirecek. Bu fuar Gaziantep’in dünyaya tanıtımı içinde oldukça önemli" diye konuştu. Koçer, Irak Fuarı’nda, GSO olarak tanıtım amacıyla baklava ve tescil işleminin ardından Türkiye’de ilk defa baklavanın resmi kitabı dağıtılacağını bildirdi.

Gaziantep Irak’ın lojistik merkezi

GSO Başkanı Nejat Koçer, düzenledikleri birinci ve ikinci Irak Fuarı ile Gaziantep olarak tarihe geçen başarılara imza atıklarını, bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirecekleri fuar ile de bu tarihi başarıyı Gaziantep adına sürdüreceklerini vurguladı. Koçer şöyle konuştu: "Biz Irak ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri artırmak istiyoruz. Gaziantep bugün önemli dostluk bağları bulunan kardeş komşumuz Irak için, sanayi yapısı ve coğrafi konumu itibariyle oldukça önemli bir lojistik merkez konumunda.Fuarı fırsata dönüştürüp, Irak’la ticarette çok önemli artışlar sağladık. Bu yılda amacımız bu fuarı Gaziantep’in, bölgenin ve Türkiye’nin lehine kullanarak ihracat hacmimizi daha da geliştirmektir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!