3 ‘yakalama’dan serbest bırakıldı

Güncelleme Tarihi:

3 ‘yakalama’dan serbest bırakıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2014 01:32

Gazeteci Mehmet Baransu, önceki akşam Çağlayan Adliyesi önünde gözaltına alındığını tweet atarak, “Usulsüz gözaltı, 4 polis darp etti beni” diye duyurdu. Baransu için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da açıklama yaptı. Açıklamada, Baransu’nun polise kimlik göstermeyi reddedince karakola götürüldüğü, Ankara’da 2, Adana’da 1 dosyadan yakalama emri olduğu ortaya çıkınca, ‘terörle mücadele edenleri hedef göstermek’, ‘basın yoluyla hakaret’ ve ‘hakaret’ suçlarıyla gözaltı uygulandığı belirtildi. Baransu savcılık soruşturmasından sonra serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

EMNİYETE yönelik ‘casusluk’ soruşturması kapsamında, 17 polise yakalama emri çıkarılmasının ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü, olası eylemler için Çağlayan Adliyesi’nde önlem aldı. İddiaya göre dün sabaha karşı saat 00.45 sıralarında, adliye önünde önlem amaçlı bekleyen polisler bariyer dışında bekleyen Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu’ya kimlik sordu. Baransu, kimlik göstermeyi reddederek arkasını döndü ve olay yerinden uzaklaşmaya başladı. Polisler, Baransu’ya doğru hamle yaparak kollarından yakaladı ve yasal olarak kimlik göstermek zorunda olduğunu söyledi. Baransu polislere direnince kısa süreli itişme yaşandı. Baransu, polisler tarafından adliyedeki karakola götürüldü. Burada yapılan GBT incelemesinde, Ankara’da 2, Adana’daki 1 dosyadan Baransu hakkında yakalama emri olduğu ortaya çıktı. Baransu’ya ‘terörle mücadele edenleri hedef göstermek’, ‘basın yoluyla hakaret’ ve ‘hakaret’ suçları nedeniyle gözaltı kararı uygulandı.

Haberin Devamı

TWITTER’DAN DUYURDU

Baransu, gözaltına alındığını Twitter’dan duyurdu. Takipçileriyle paylaştığı mesajında “Gözaltına alındım. Darp edildim polisce. Kumpas. Gözdağı. Usulsüz gözaltı, 4 polis darp etti beni Çağlayan önünde. Koluma, belime darp. Yuhh diyorum. 4 polis sürükleyerek, kolumdan çekiştirerek, beni karakolun içine darp ederek soktular” diye yazdı. Hastanede sağlık kontrolünden geçirilen Baransu, yeniden adliye nezarethanesine getirildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da Baransu’nun gözaltına alınmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “09.08.2014 tarihli bazı yayın organlarında gazeteci Mehmet Baransu’nun haksız gözaltına alındığı, gözaltı sırasında kötü muamelede bulunulduğu yönündeki haberlerle ilgili yapılan araştırma ve incelemede, Cumhuriyet Başsavcılığımızca bazı Emniyet görevlileri hakkında yürütülen soruşturmalar sırasında şüphelilerin mahkeme sorgularının yapıldığı özellikle gece saatlerinde gazeteci Mehmet Baransu’nun birkaç kez İstanbul Adliyesi’ne gelerek şüpheli vekillerinin ve şüphelilerin basın açıklamalarını takip ettiği, bunun üzerine yapılan araştırmada Mehmet Baransu hakkında ‘yazılı ve görüntülü ileti ile hakaret’ ve ‘Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme’ suçundan 3 adet yakalama kararının bulunduğunun tespiti üzerine, haklarında soruşturma yürütülen Emniyet görevlilerinin bir kısım avukatlarının İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptığı sırada olay yerine gelen Baransu’nun yanına giden Emniyet görevlilerinin kendisinden kimliğini istediği, kimlik ibraz etmediği, polislere direndiği, polisin ise zor kullanıp etkisiz hale getirdiği, hakkında yakalama tutanağı düzenleyip gözaltına aldıkları, yapılan uygulamada yasaya aykırı bir husus bulunmadığı anlaşılmıştır. Buna göre, Mehmet Baransu’nun Ankara ve Adana Sulh Ceza Hâkimliklerinin yakalama kararı nedeniyle gözaltına alınmış olup, iddia edildiği gibi görevliye direnme suçundan gözaltında olmadığı hususu kamuoyuna saygıyla sunulur.”

Haberin Devamı

18 SAAT SONRA SERBEST

Baransu yakalandığı sırada polisler, cep telefonuyla kayıt yapan dershane öğretmeni Ahmet Ak’ı da ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’den kısa süre gözaltında tutuldu. Baransu dün öğleden sonra İstanbul Cumhuriyet Savcılığı yakalama bürosunda 3 suçlamayla ilgili de ifade verdi. 18 saat sonra serbest bırakılan Baransu, adliye çıkışında şöyle konuştu: “17 polis hakkında yakalama kararı çıkınca gazeteci olarak buraya geldim. Adliyenin girişinde güvenliğe ait korumalar ‘Mehmet Bey içeri girdiğiniz anda gözaltına alınacaksınız’ dedi. Ben de onlara kararı bana tebliğ edin dedim. Israrla bana göstermediler. Sonra 5 polis koluma girdi. Beni darp ederek sürüklemeye başladılar.”

Haberin Devamı

17 POLİSTEN 2’Sİ TESLİM OLDU

22 Temmuz operasyonunda serbest bırakıldıktan sonra haklarında yakalama kararı çıkarılan 17 polisten Mehmet Kılıç dün sabah saat 09.30 sıralarında teslim oldu. Polis Kılıç, yaklaşık 8 saat ifadesini alacak hâkimin gelmesini bekledi. Kılıç’ın, ifadesi 17.00 sıralarında alınmaya başlandı. Nöbetçi 5’inci Sulh Ceza Hakimliği’ne ifade veren Kılıç’ın yakınları ve destek olmaya gelenler adliye bahçesinde bekledi. Yaklaşık 4 saat ifade veren Kılıç saat 21.00 sıralarında serbest bırakıldı. Aranan polislerden Hidayet Kemal de akşam saat 20.30 sıralarında teslim oldu. Kemal, nöbetçi hâkimlikteki sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Aranan 15 polis ise adreslerinde bulunamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!