3 MİT’çi yargıç önüne çıkacak

Güncelleme Tarihi:

3 MİT’çi yargıç önüne çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2013 00:00

Yargıtay 11’inci Ceza Dairesi dün CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk’in aralarında bulunduğu 11 sanığın “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davaya dün devam etti.

Haberin Devamı

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve CHP’li bazı milletvekillerinin katıldığı duruşmaya, Daire Başkanı Hüseyin Eken’in izinli olduğu için kıdemli üye Halit Dönmez başkanlık etti.  Dönmez, dava kapsamında, yargılaması durdurulan 3 MİT mensubu hakkında Başbakanlık’tan istenen kovuşturma izni yazısının cevaplandığını ve izin verildiğini açıkladı. Daire, 3 MİT mensubu hakkındaki yargılamanın durdurulması kararını izin verilmesi nedeniyle kaldırdı. MİT mensupları için 8 Kasım’daki duruşma gününü bildiren davetiye çıkarılmasına karar verildi. Daire
dünkü duruşmaya gelmeyen Cihaner için 2’nci kez zorla getirilme kararı verdi.
HALKI GALEYANA GETİRMEMİ İSTEDİ
Dönmez sanık avukatlarının talebi üzerine daireye gelen eski polis memuru Fatih Kutbay’ın şüpheli sıfatıyla verdiği ifadeyi okudu. Cihaner’e, Erzincan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki gizli evrak ve bilgisayar kayıtlarını sızdırdığı iddia edilen Kutbay, ifadesinde Hıristiyan olduğunu,  Erzincan’a tayin edildiğini söyledi. Siyasi görüş olarak “ulusalcı sol” söylemi benimsediğini belirten Kutbay, Cihaner’in, kendisinden Emniyet içinde askerle yapacakları resmi operasyon için emniyetteki oluşumlar hakkında somut bilgi ve delil istediğini kaydetti. Kutbay’ın ifadesindeki iddialar şöyle: “Kendisi somut delillere ihtiyacı olduğunu söyledi. Bunun için yürüttüğü soruşturmayla ilgili Erzincan TEM ve İstihbarat Şubenin bilgisayarlarına girip, soruşturma evrakları veya diğer bilgilere ulaşım sağlayıp, sağlayamayacağımı sordu. Resmi bir soruşturma olduğunu düşünerek girebileceğimi söyledim. O da bana ilgili evrakları getirmemi söyledi. Cezaevinden çıktıktan sonra, benden elimdeki arşiv kayıtlarını basına açıklayarak Erzincan’da yaymamı böylece, halkı galeyana getirip Emniyet Müdürlüğünü basmalarını sağlamamı istedi. Ancak ben bunu yapmadım. Devlete hizmet etmek için bu eylemleri yaptım. Psikolojik rahatsızlıklarımın dikkate alınarak, hakkımda rapor alınmasını istiyorum.”
KAZAN: KUŞATMA ALTINDAYIZ
Cihaner’in avukatı Turgut Kazan, “Biz bir kuşatmaya düşmüşüz. Nasıl adil yargılanma hakkından faydalanacağız? Talimatla ifade istiyorsunuz, talimattan önce talimatla ilgili karar geliyor. Adil yargılanma hakkı en temel haktır ama o hakkı yerine getirmek sizin görevinizdir. Sizin görevinize inanılmaz bir müdahale oluyor. Biz burada yargılandığımızı sanıyoruz ama Erzincan ve Erzurum’da paralel soruşturma yürütülüyor” dedi. Kazan, Yüce Divan’ın adalet başmüfettişinin yetkisi dışında yaptığı dinlemelerden oluşan delilleri yok sayan Hasan Erdoğan kararını anımsatarak, Cihaner hakkındaki delillerin de hukuka aykırı olduğu için yargılamanın durması ya da beraat kararı verilmesini talep etti.     

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!