3 milyon insan Arafat'ta buluşacak

Güncelleme Tarihi:

3 milyon insan Arafatta buluşacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Mekke'ye hacı olmak için gelen yaklaşık 3 milyon Müslüman, bugün insanlığın atası Adem'le Havva'nın yeryüzüne indikten sonra buluştukları Arafat'ta biraraya gelecek. Hz. Muhammed'in Veda Hutbesi'ni okuduğu Arafat'ta, hacı adayları günahları için tövbe edip ‘‘ilahi rahmet’’ için dua edecekler.

Arafat'ta kendileri için hazırlanan çadırlarda bir gece konaklayacak olan hacı adayları, yarın öğle ve ilkindi namazını öğle vaktinde birleştirerek kılacaklar. Arafat Vakfesi'nden sonra ise hacı olacaklar.

Hacılar, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın yaptıracağı Arafat Duası'ndan sonra akşam vakti güneş batınca Türklere ayrılan tercihli yoldan Müzdelife'ye hareket edecekler. Burada akşam ve yatsı namazını birleştirerek, yatsı vaktinde kılacak olan hacılar, sabaha kadar şeytan taşlamak için nohut büyüklüğünde 70 adet taş toplayacaklar. Bayramın birinci günü sabah namazından sonra ‘‘Müzdelife Vakfesi’’ni yapacak olan hacılar, yine bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek olan Türklere mahsus tercihli yoldan otobüslerle kafileler halinde Mina'daki çadırlarına götürülecekler.

Hacılar, ‘‘Hz.İbrahim'in Allah'ın emrini yerine getirmek için oğlu Hz. İsmail'i kurban etmek istemesi ve onun yerine kurban edilmek üzere Allah tarafından bir koç gönderilerek insanın kurban edilmekten kurtulması’’ olayının gerçekleştiği Mina'da, akşam namazına kadar dinlenecekler. İzdiham azaldıktan sonra ‘‘Büyük şeytanı’’ taşlamak üzere çadırlardan ayrılarak şeytan taşlama yerlerine gidecekler. ‘‘Büyük şeytan’’ için 7 taş atacak olan hacılar, kurbanlar kesildikten sonra, traş olarak, ihramdan çıkacaklar. Bayramın ikinci ve üçüncü günleri de, sırasıyla küçük, orta ve büyük şeytanlara 21'er taş atacak olan hacılar, bayramın ilk üç gününde üzerlerine farz olan ‘‘Kabe-i Ziyaret Tavafı’’nı ve ‘‘Hac Say’’ını yapacaklar. Hacılar, bayramın dördüncü gününden itibaren de yurda dönmeye başlayacaklar.

Bilican: THK dışında deri toplanırsa zaptedeceğiz

EMNİYET Genel Müdürü Necati Bilican, Türk Hava Kurumu (THK) dışında kurban derisi toplayan kişiler hakkında adli işlem yapılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Bilican, kurban derisi toplamaya yetkili tek kuruluşun THK olduğunu belirterek, bunun aksine hareket edenlere engel olunacağını kaydetti. Kurban derileriyle ilgili uygulamanın bir genelgeyle teşkilata duyurulduğunu anımsatan Bilican, ‘‘THK dışında toplanan deriler zaptedilecek ve THK'ya teslim edilecek’’ dedi. Yasadışı yollardan deri toplayan kişiler hakkında yasal soruşturma da yapılacağını bildiren Bilican, ‘‘Söz konusu kişileri savcılığa sevkedeceğiz’’ diye konuştu. Bilican, her bayramda olduğu gibi bu bayramın da birinci gününü teşkilattaki mesai arkadaşlarıyla geçirecek. Ankara Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nü ziyaret edecek olan Bilican, polislerin bayramını kutlayacak.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!