3 kuruş için ölümüne yarış

Güncelleme Tarihi:

3 kuruş için ölümüne yarış
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2008 13:38

Şırnak’ta, bazı çocuklar okul harçlıklarını yıkılan eski binaların molozlarının döküldüğü yerdeki demir ve bakır parçalarını toplayıp satarak çıkarıyor. Kamyonlar moloz boşaltırken, içindeki demir ve bakırları daha önce bulmak için birbirleriyle yarışan çocuklar hayatlarını tehlikeye atıyor.

Haberin Devamı

OKUL HARÇLIKLARI İÇİN MÜCADELE EDİYORLAR

Dar gelirli ailelerin çocukları hafta sonları, yıkılan binaların molozlarının döküldüğü kent çıkışındaki Cizre karayolu üzerindeki alana akın etiyor. Ellerinde balyozlarla moloz yığınları arasına giren çoçuklar kırdıkları beton blokların içinde demir ve bakır arıyor. Topladıkları demiri kilosu 20 Ykr’den, bakırı ise 60 Ykr’den satan çocuklar okul harçlıklarını çıkarmaya çalışıyor.

TEHLİKEYE ALDIRMIYORLAR

Bu arada, gelen kamyonlara koşan ve moloz boşaltılırken içindeki demir ve bakır parçalarını daha önce bulabilmek için birbirleriyle yarışan çocuklar, harfiyat altında kalma tehlikesini ise umursamıyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren harfiyat alanında demir ve bakır toplayan İlköğretim okulu 8’inci sınıf öğrencisi Davut Güler, akranları hafta sonu tatili yaparken kendisinin ise okul masraflarını çıkarabilmek için zorunlu olarak harfiyat alanına geldiğini söyledi. Güler, “Ailemin maddi durumu iyi değil. Okul masraflarımı çıkarmak için benim gibi diğer arkadaşlarla birlikte buraya geliyor, kamyonların harfiyat getirmesini bekliyoruz. Buraya dökülen harfiyatın içindeki demirleri ise betonu balyozlarla kırarak çıkarıyoruz. Demir ve bakırdan elde ettiğimiz parayla da defter ve kalem alıyoruz. Bu işin tehlikeli olduğunu biliyoruz ama başkada çaremiz yok” dedi.

Haberin Devamı

Çocuklardan Agit Nas ise, “Okul masraflarının dışında kalan parayla da ailemize ekonomik katkıda bulunmaya çalışıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!