3 kardeş, 3 kitap, 3 ödül

Güncelleme Tarihi:

3 kardeş, 3 kitap, 3 ödül
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2012 13:19

Dünyaca ünlü yemek kitapları yarışması Gourmand Cookbook Awards'a katılan 3 kardeş, alanlarında Türkiye'ye 3 ödül kazandırdı. Araştırmacı yazar Muhammed Ömür Akkor, Gourmand Cookbook Awards'ın dünyanın en prestijli yemek kitapları yarışması kabul edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

İspanya merkezli düzenlenen bu yarışmanın “yemek kitapları nobeli” olarak da nitelendirildiğini dile getiren Akkor, “Merkezi İspanya'da ancak ödül törenleri her yıl herhangi bir kitap fuarının açılışında yapılıyor. Bu yılın ödül töreni, 23 Şubat'ta Paris Kitap Fuarı'nın açılışında gerçekleştirilecek” dedi.

Bu yılki yarışmaya 120 ülkeden 10 binin üzerinde kitap katıldığını anlatan Akkor, şöyle konuştu:

“Yarışmada 50 kategoride ödül veriliyor. Bunlardan 30'u yemek, 20'si içki. Uludağ Üniversitesi I·ktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü mezunuyum. Halen Anadolu Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm Bölümü'nde ikinci üniversiteyi okuyorum. Türkiye'nin yerel mutfakları ve unutulan yemekleri üzerine araştırmalar yaptım. Bu amaçla 71 il ve yüzlerce ilçe gezerek şehir şehir kayıt tuttum. Halen ulusal ölçekli TV'lerde programlar yapıyorum, bazı dergilerde yemek kültürü ve seyahat yazıları kaleme alıyorum.”

Haberin Devamı

Gourmand Cookbook Awards'a iki kitabının ödüle layık görüldüğünü dile getiren Akkor, “Selçuklu Mutfağı kitabımla, Gourmand Cookbook Awards 2012 Best Culinary History Book (En İyi Mutfak Tarihi Kitabı) ödülünü, Osmanlı'dan Günümüze Yumurtalı Tarifler kitabıyla da Gourmand Cookbook Awards 2012 Best Corporate Cookbook (En İyi Şirket Destekli Yemek Kitabı) ödülünü kazandım” dedi.

Bursa Mutfağı adlı kitabıyla 2009'da Gourmand Cookbook Awards 2009 Best Local Cuisine Book Ödülü (En İyi Yerel Mutfak Kitabı) ödülünü aldığını anımsatan Akkor, “Böylesine büyük yarışmalarda dereceye girmek büyük mutluluk. Hem şef, hem yazar olmak kolay değil. İkisini de başardığım için çok mutluyum. Sertifikalarımız, diplomalarımız, çıkartmalarımız gelecek. Bu ödül çok prestijli” diye konuştu.

İki kardeşin ortak kitabı; Osmanlı Deniz Mutfağı

Yunus Emre Akkor ise Osmanlı ve Ortadoğu mutfağı üzerinde uzmanlaştığını belirterek, birçok gazete ve dergide yemek kültürüne yönelik yazılarının yayınlandığını, bazı TV kanallarında programlara katıldığını söyledi.

Ablası Zennup Pınar Çakmakcı'nın da Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu olduğunu ve yıllardır serbest mimar olarak çalışmalar yaptığını ifade eden Akkor, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“İkimiz, Osmanlı Deniz Mutfağı kitabını yazdık. Bu kitapla Gourmand Cookbook Awards 2012 Best Fish and Seafood Book (En İyi Balık ve Deniz Ürünleri Kitabı) ödülünü kazandık. Üç kardeş olarak, 3 kitapla katıldığımız yarışmadan 3 ödülle döndük. Böylesine prestijli bir yarışmada 3 kardeş olarak Türkiye'ye ödül kazandırdığımız için mutluyuz, gururluyuz.”

Kitaplardan...

Selçuklu Mutfağı, Selçuklu dönemindeki yemek kültürünü hakkında bir ilk kitap olarak yazılsa da aslında içindeki hikaye ile Selçukluların hayatını, yaşayışlarını ve o devri anlatıyor.

Kitap 3 bölümden oluşuyor. Birinci bölümde bir aşçının hikayesi, ikinci bölümde yaşanılan yüzyılda bir aşçının ağzından yazılan hikaye ve son bölümde de Selçuklulara ait tarifler yer alıyor.

Haberin Devamı

Osmanlı'dan Günümüze Yumurta Tarifleri kitabı da bir şirketin sponsorluğunda çıkarıldı. Yumurta tarifleri içeren kitap, Türk mutfak kültüründe yumurtanın yerini anlatıyor.

Osmanlı Deniz Mutfağı ise Osmanlı Padişahları ve yakın çevresi ile Müslüman halkın, balık ve deniz ürünlerini tükettiğini ortaya koyuyor. Osmanlı dönemindeki balık ve deniz ürünleri çeşitleri, yemek pişirme ve saklama biçimlerinin açıklandığı kitapta orijinal yemek tarifleri yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!