2'si korsan 4 kişi sorguda

Güncelleme Tarihi:

2si korsan 4 kişi sorguda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2007 16:28

ERCAN- İstanbul seferini yapan uçağı kaçıran ve Antalya'da 5 saat rehin tutan Mısır pasaporlu Filistinli 33 yaşındaki Mommen Abdül Aziz Talikh ile Şanlıurfalı 27 yaşındaki Mehmet Reşat Özlü'nün yanı sıra uçaktaki şüpheli 2 yolcunun sorgulanmasına bugün de devam edildi. Hava korsanları tarafından kaçırılan uçak ise Antalya Havalimanı'nda bekletiliyor. Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde tutulan iki korsan, yarın adliyeye sevk edilecek.

Haberin Devamı

Atlasjet Havayolları'nın, World Focus Havayolları'ndan ekibiyle birlikte kiraladığı MD83 tipi KK1011 sefer sayılı uçağı, 136 yolcu ve 6 mürettebatla dün saat 06.45'te Ercan Havalimanı'ndan ayrılıp Türk hava sahasına girdikten kısa süre sonra iki hava korsanı tarafından kaçırıldı. Filistinli Mommen Abdül Aziz Talikh ve Türk vatandaşı Mehmet Reşat Özlü tarafından İran ya da Suriye'ye götürülmek istenen uçak, yakıt ikmalini gerekçe gösteren pilotlar tarafından Antalya Havalimanı'na indirildi.

Korsanlar tüm ikna çabalarına karşın teslim olmazken, yaklaşık 1.5 saat sonra yolcuların büyük bölümü uçağı terketmeyi başardı. Bir grup yolcu ve mürettebatı rehin alan korsanların Antalya Havalimanı'nda tam 5 saat süren eylemi, Ankara'dan gelen özel timin operasyona başlayacağı sırada teslim olmalarıyla kimsenin burnu kanamadan sona erdi.

Antalya Emniyet Müdürlüğü'nün Çallı Semti'nde bulunan Terörle Mücadele Şubesi'nde tutulan ve sorguları aralıksız süren hava korsanları Mommen Abdül Aziz Talikh ile Mehmet Reşat Özlü, saat 00.15'te doktor kontrolüne götürüldü. Gazetecilerin görüntü almasını engellemek için boş araç ‘Sema Yazar Semt Polikliniği'ne hareket etti. Gazetecilerin o aracı takip etmesinden sonra zanlıları taşıyan ekip otosu Antalya Devlet Hastanesi'ne gitti. Doktor raporundan sonra zanlılar getirildikleri Terörle Mücadele Şubesi'nde yeniden sorgulanmaya başlandı. Polis, korsanların El Kaide ile ilişkili olup olmadığı, Kıbrıs'taki bağlantıları yönünde çok yönlü soruşturma başlattı.

Kaçırılan uçakta bulunan yolculardan Mehmet A. ve Metin K., zanlılarla ilişkileri olabileceği şüphesiyle gözaltına alındı. Pilotların yakıt ikmali yapma gerekçesiyle Antalya Havalimanı'na indirdiği uçakta bulunan yolcuların ifadelerine dayanılarak, Filistinli hava korsanı Mommen Abdül Aziz Talikh ile Arapça konuşan Mehmet A. ve uçağın arka tarafında otururken korsanlar tarafından öndeki koltuğa alınan Metin K. gözaltına alındı. Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde sorguları süren bu iki yolcu, suçlamaları kabul etmedi ve hava korsanlarıyla ilişkilerinin olmadığını söyledi.

UÇAK PARK POZİSYONUNDA

Hava korsanları tarafından kaçırılan uçak, Antalya Havalimanı'nda park pozisyonunda tutuluyor. Atlasjet Havayolları yetkilileri, uçağın teknik arızasının bulunmadığını, uzman ekipler tarafından ‘ince aramasının' yapıldığını kaydetti.
Uçağın arka kapağındaki arızanın giderilmesi ardından uçuşa hazır hale geleceğini belirten yetkililer, yurt dışından gelmesini bekledikleri parça olmadığını, uçuş kabinindeki cam ve arka kapıda meydana gelen arızanın Türkiye'deki teknik ekipler tarafından giderilip uçağı sefere koyacaklarını kaydetti.

AYAĞI ALÇIYA ALINDI

İki hava korsanı tarafından kaçırıldıktan sonra, Antalya Havalimanı'na zorunlu iniş yapan uçağının kuyruk kısmından atlayıp sol bacağını kıran Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı Mehmet Zaim Necatigil'in tedavisi Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde sürüyor.

Hastanenin acil servisinde yapılan müdahale ardından sol bacağı ameliyat edilip alçıya alınan Mehmet Zaim Necatigil, hastanenin ortopedi servisinde tedaviye alındı. Doktorlar, Necatigil'in hayati tehlikesinin bulunmadığını, kırık nedeniyle yapılan ameliyat ardından, normal iyileşme süresinin 3 ay süreceğini belirtti.

Yaklaşık 3 metre yükseklikten atlayınca zemine çakıldığını anlatan Mehmet Zaim Necatigil, “Bilinçsizce atlamak zorunda kaldım. Sol ayağımın üstüne düştüm. Bacağımın kırıldığını hissettim. Ancak yapacak birşey yoktu. Birlikte atladığım eşim Dengiz Necatigil, aşağıda bekleyen kişiler tarafından tutulduğu için vücudunda kırıklar oluşmadı. Şu an hastanede birlikteyiz. Eşimin psikolojik sıkıntısı dışında rahatsızlığı yok. Olayın şokunu üzerimizden atmaya çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ŞÜPHELİ 2 YOLCU SERBEST

Haberin Devamı

Kaçırılan uçakta bulunan yolcuların ifadelerine dayanılarak hava korsanlarıyla bağlantıları olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Mehmet A. ile Metin K. ise sorgularının ardından olayla ilgileri bulunmadığı gerkçesiyle serbest bırakıldı.

POLİSLE GAZETECİLER ARASINDA ARBEDE

Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan hava korsanlarından Filistinli Mommen Abdül Aziz Talikh, saat 15.40 sıralarında Antalya Devlet Hastanesi'ne götürülerek doktor kontrolünden geçirildi. Hastanede, görüntü almak isteyen gazetecilerle, onları engeleyen polisler arasında arbede yaşandı. Talikh'in üzerine kapanarak görüntü alınmasını engelleyen polisler, aynı tutumunu Emniyet Müdürlüğü binası önünde de sergiledi.

Haberin Devamı

Daha sonra, diğer hava korsanı Mehmet Reşat Özlü'yü doktor raporu için saat 16.10 sıralarında Emniyet Müdürlüğü binasından çıkartan polisler, yine gazetecilerin görüntü almasını engelledi. Hastanedeki kontrolün ardından Özlü de Emniyet Müdürlüğü binasına getirildi. Gazeteciler, kendilerine uygulanan sert tutum üzerine Antalya Emniyet Müdürlüğü Çallı Hizmet Binası önüne fotoğraf makineleri ve kameralarını bırakarak 30 dakika süren eylem yaptı. Gazetecilerin eylemi, polis tarafından sona erdirildi. Antalya Barosu avukatlarından Burak Ahmet Soydaş ve Oğuzhan Genç, CMUK kapsamında hava korsanlarının avukatları olarak atandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!