Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu

Güncelleme Tarihi:

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2015 11:57

Kız Kulesini de gördüler, İstanbul Boğazını da… Saltanat kayığında gezdiler, Topkapı Sarayı’nda büyülendiler, Sultanahmet’te dua ettiler.

Haberin Devamı

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu
Cemile Sultan Korusu'nda Boğazı seyrettiler, Perili Köşk’te modern sanatla tanıştılar. Balıkların dünyasına dalarken; aydan dünyayı seyrettiler. Eski arabalar, tekneler, denizaltıları, lokomotifler, uçaklar, bebek evleri, oyuncakları incelediler.
Arka Sokaklar dizisinin Mesut Komiseri Şevket Çoruh'la, Kiraz Mevsimi'nin Öykü'sü Özge Gürel'le sohbet ettiler.
Kiralık Aşk dizisi oyuncuları Salih Bademci, Onur Büyüktopçu, Levent Ülgen ve Nergis Kumbasar ile bol bol fotoğraf çektirdiler…
Trafiğinden biraz ürkmüş de olsalar, yeni hayalleri İstanbul’da yaşamaya dönüştü.
Hürriyet’in başlattığı Soma’nın Hayalleri Var Projesi çerçevesinde, Somalı şehit madencilerin 30 çocuğunun "İstanbul'u görme" hayali gerçek oldu.

Haberin Devamı

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu
MALTEPE BELEDİYESİ İSTANBUL'A GETİRDİ

Anneleriyle birlikte Maltepe Belediyesinin katkılarıyla Soma’dan getirilen ve konuk edilen çocuklar Pinhan’daki ilk akşam yemeklerinde büyük bir sürpriz yaşadılar. Arka Sokaklar Dizisi’nin Mesut Komiseri Şevket Çoruh, birden bire ellerinde hediyelerle çıkageldi karanlığın içinden.

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu

"MESUT KOMİSERİ" GÖRÜNCE ŞAŞIRDILAR

Önce şaşırdılar;
Arrdından toparlanıp fotoğraf çektirme yarışına girdiler. Soru yağmuru ise tam bir sağanak şeklindeydi; dizi bitecek mi, kanal mı değiştirecek, Dizideki köpek, Garip, sizin mi, nerede yaşıyor, kim bakıyor?
Dizideki oğlunuz Tunç, sizin gerçek oğlunuz mu? çocuğunuz var mı, yeni dizi, film var mı?…
Sorular uzayıp giderken sanatçı Şevket Çoruh “Çocuklar bu kadar çok televizyon izlemeyin. Kitap okuyun, sokakta oyun oynayın” cümlesiyle koydu noktayı.
29 Ekim’de açmayı planladığı tiyatrosu Baba Sahne için hazırlıklarını sürdüğünü belirten sanatçı, çocukları da tiyatroya davet etti. Yeni tiyatroda oynanacak ilk oyunun ipucunu da Somalı çocuklara verdi;
"Aziz Nesin'in bir oyunuyla perde açacağız..." dedi.

Haberin Devamı

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu

FENERBAHÇE ANTREMANI İZLEDİLER; FUTBOLCULARLA FOTOĞRAF ÇEKTİRDİLER

İstanbul gezisi, pekçok Somalı çocuğun hayalinin gerçekleşmesi ile başladı; Fenerbahçeli futbolcularla tanışmak...
Somalı çocuklar, Fenerbahçe'nin antremanını izlediler, Fenerbahçeli futbolcularla sohbet edip, hatıra fotoğrafı çektiler.
Yıldızhan, Van Persie ile "high five" yaptı, Teknik direktör Pereira ile sohbet etti. Nani gelerek, tek tek tüm çocukların elini sıktı.
Ancak Somalı çocukların en çok gönlünü kazanan tek bir futbolcu vardı; Mehmet Topal.
Fenerbahçeli futbolcular, teknik direktör Pereira antremana ara verdiğinde, izleyici bölümündeki Somalı çocukların yanına topluca gelerek hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Haberin Devamı

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu

HERKES GİTTİ, BİR TEK MEHMET TOPAL KALDI

Ardından tüm futbolcular antremana dönerken, Mehmet Topal çocukların yanında kalıp, tek tek onlarla ilgilendi, tek tek hatıra fotoğrafı çektirdi. Uzun uzun hatırlarını sordu. Ardından, teknik direktörün uyarısı üzerine antremana döndü.
Topal'ın bu özel ilgisi, Somalı çocukların gönlünü kazanmasına yetti.
Bu güzel anılardan sadece bir-iki saat sonra, İstanbul turu sürerken, gelen Mehmet Topal'a silahlı saldırı haberi, en çok da Somalı çocukları üzdü.Tek teselli ise, Topal'ın saldırıdan herhangi bir zarar görmeden kurtulması oldu.

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu


VİALAND’DA COŞTULAR, KİDZMONDO'DA MESLEKLERİ ÖĞRENDİLER

Haberin Devamı

İstanbul gezisinin 2. gününde 2. durak Vialand Eğlence Parkı oldu. Küçükler atlı karınca, çarpışan otoda eğlenirken, büyükler adrenalin yükselten oyuncakları tercih etti. İstanbul’un fethinin canlandırıldığı saltanat kayığı ise hem küçüklerin hem de büyüklerin ‘unutulmazları’ arasına girdi.
Bir sonraki durak ise, Kidzmondo oldu. Mesleklerin tanıtıldığı, eğlenerek öğrenmenin keyfinin yaşandığı Kidzmondo’da zamanın nasıl geçtiğini anlamadı Somalı çocuklar.

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu


ÖYKÜ İLE FOTOĞRAFA DOYAMADILAR


İstanbul Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde Cemile Sultan Korusu’nda yenilen akşam yemeğinde ikinci bir sürpriz yaşadı çocuklar. Kiraz Mevsimi dizisindeki Öykü karakterine can veren Özge Gürel bu kez misafiri oldu Somalı çocukların.
Çığlık çığlığa karşıladılar Özge Ablalarını. Tek tek tanıştılar, fotoğraflar çektirdiler. Bir kere iki kere değil; üçer beşer kere..

Haberin Devamı

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu

“ADLARIMIZ FARKLI OLSA DA SOYADIMIZ TÜRKİYE”

İkinci günün sürprizi kiminin hiç görmediği denize inmek; filmlerden tanıdıkları Boğazı, sarayı, camileri, hisarları, kuleleri görmek oldu.
Maltepe Belediyesi'nin kendileri için hazırladığı tekneye binen çocuklar, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ile birlikte martılara simit attılar, şarkılar söylediler.
Kılıç, “Burada sizin 500 bin Maltepeli kardeşiniz var. Başınız ne zaman dara düşse bilin ki yardıma hazırız. İstanbul sevdaların, kardeşliğin kenti. Adlarımız, kentlerimiz farklı olabilir ama soyadımız Türkiye. Gelin hep birlikte gönül gönüle ülkemize sahip çıkalım” dedi.
Türkiye Turist Rehberleri Birliği'nden gönüllü olarak Somalı çocuklara bir tam gününü ayıran, İstanbul'un güzelliklerini, gizemlerini anlatan rehber Ensar İslamoğlu, tekne turunda Haydarpaşa’dan Kızkulesi’ne; Süleymaniye’den Mihrimah Sultan Camiine, Dolmabahçe Sarayından Çırağan Sarayı’na pekçok konuda bilgi verdi çocuklara.
Onları en çok şaşırtan ise Çırağan’da kral dairesinde bir gece konaklamanın fiyatı oldu. Bir günlük kalış fiyatının 90 bin lirayı geçtiğini duyan çocuklar, “Bir gün için bir ev fiyatı mı ödüyorlar yani” diyerek şaşkınlıklarını dile getirdiler.

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu


TOPKAPI SARAYI'NDA İSO BAŞKANI İLE TANIŞTILAR

Kültür ve Turizm Bakanlığı Topkapı Sarayı’nın kapılarını çocuklara açarken, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan da öğle yemeğine ev sahipliği yaptı.
Konyalı Restoran’da verilen öğle yemeğine bizzat ekibiyle birlikte gelen ve çocuklarla sohbet eden Bahçıvan hediyeler dağıttı. “Soma’nın acısı bizim acımız. Elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
İSO, bir de söz verdi Somalı çocuklara; Bilim ve teknolojiyle ilgilenen iki Somalı şehit çocuğu, Ekim ayında İSO'nun düzenleyeceği kongreye katılacak aileleriyle birlikte.
Çocuklar, yemeğin ardından yine rehber ağabeyleri Ensar İslamoğlu eşliğinde gezdiler eşsiz Topkapı Sarayı’nı.
Topkapı olur da, Ayasofya ve Sultanahmet olmaz mı?
Ayasofya'da 1500 yıllık yapıyı heyecanla keşfettiler. Sultanahmet Camisi'nde ise bol bol dua ettiler Somalı aileler;
En çok bir yıl önce kaybettikleri babaları/eşleri için...

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu

PERİLİ KÖŞK’TE MODERN SANAT

Akşam yemeğinin Perili Köşk’te olduğunu duyunca kimisi heyecanlandı, kimisi korktu.
Köşke varıldığında Borusan Holding Yöneticileri karşıladı küçük misafirleri. Borusan Holding Yönetim Merkezi olarak kullanılan Köşk’te, hafta sonları ‘Borusan Contemporary’ adıyla çağdaş sanat eserleri sergilendiğini, çocuklara yönelik atölye çalışmaları yapıldığını öğrendiler önce. Ardından Türkiye’de sayıları bir elin parmağını geçmeyen çocuk rehber Gazi Selçuk'un harika anlatımıyla modern sanatın doğuşunu öğrendiler. Birbirinden ilginç modern sanat örnekleriyle tanıştılar. Günümüz insanının televizyon izleme sürelerini, doğaya verilen zararların anlatıldığı eserleri büyük bir dikkatle incelediler. Borusan Holding CEO’su Agah Uğur ile sohbet etme olanağı buldular.

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu

“KİRALIK AŞK’I SOMA’DA ÇEKİN..”

Üçüncü günün sürprizi ise Kiralık Aşk dizisinin oyuncuları ve yapımcıları oldu. Levent Ülgen, Nergis Kumbasar, Salih Bademci, Onur Büyüktopçu’nun gelişiyle heyecanlanan çocuklar, uzun uzun sohbet edip fotoğraf çektirdiler. Dizinin bir bölümünün Soma’da çekilmesini isteyen çocuklara yanıt yapımcı şirket Ortaks’tan geldi: “Neden olmasın. Biz bir bakalım.”

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu


“İLK VE TEK BEBEK OYUNCAĞIM 2005’TE ALINDI”

Dördüncü gün başlangıç noktası Sunay Akın’ın açtığı Oyuncak Müzesi oldu. Sadece çocukların değil annelerinin de heyecanla gezdiği müzede genç Nagihan’ın, “Abla 1900’lerde bu oyuncaklar varmış. Benim ise ilk kez beşinci sınıftayken bir bebeğim oldu. Yani 2005’te” sözleri herkesi duygulandırdı.

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu

MADENCİ ÇOCUKLARINA MADEN MASALLARI

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin öğle yemeği için seçtiği adres Florya Aqua’da SÜTİŞ oldu. Başkan Ali Kahyaoğlu’nun çocuklar için yazdığı masal kitapları Güneşi Görmeyen Köy, Şafak Vakti, Oyuncağını Kaybeden Ülke kitapları hediye edildi.

AQUA FLORYA’DA DENİZ CANLILARIYLA TANIŞTILAR

Yemeğin ardından Aqua Florya’nın ev sahipliğinde dünyanın dört bir yanında yer alan balık, mercan, timsah gibi deniz ve su canlılarıyla tanışan çocuklar, Yağmur Ormanı’nda bol bol fotoğraf çektirdiler. Çıkışta Aqua Florya’nın sürpriz oyuncaklarıyla mutluluklarına mutluluk kattılar.

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu


CHP'Lİ GÜRSEL TEKİN'İN GÖZLERİNİN DOLDUĞU AN...
“ONCA YIL YERİN ALTINDA ÇALIŞTI BABAM, KAÇ BAYRAM BİR KAT ELBİSE ALAMADI”

İstanbul Ticaret Odası’nın Cemile Sultan Korusu’ndaki akşam yemeğinin konuğu ise CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin oldu.
Karşılarında ana muhalefet partisinin Genel Sekreteri'ni görünce, bu kez Gürsel Tekin'in çevresini saranlar anneler, ablalar ve abiler oldu.
21 yaşındaki Nagihan, göz yaşları içinde “1992’de Zonguldak’ta yaşanan faciada kimse ceza almamış. Biraz vicdan istiyoruz. Bu ülkede en değersiz bizlermişiz. Herkesin iyi yaşamaya hakkı var. Biz beş kişilik bir aileydik, bir gün olsun yıllarca yer altında çalışan babamla dışarda bir yemek yemedik. Kaç bayramlar geçti sırtımıza bir kat elbise alamadık. Bunları kendimizi acındırmak için söylediğimi düşünmeyin lütfen” dedi.
Gürsel Tekin'in gözleri dolu dolu oldu Nagihan'ı dinleyince.

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu

“HEP BİZ Mİ ÖLECEĞİZ”

Ama bitmemişti acılar;
Gürsel Tekin'e “Soma’yı kapatmak istiyorlar, lütfen izin vermeyin. Davalarımız başlayacak, desteğinizi bekliyoruz” dedi Somalı aileler.
Ve devam ettiler yaşadıklarını anlatmaya;
İşte bir şehit eşinin anlattıkları;
“Darı tarlasında 25 liraya yevmiyeye gitmiştim sabahın yedisinde. Akşam altıda geldiğimde kocamın madende kaldığını öğrendim. Olay sabah olmuş, ben akşam öğreniyorum tarladayım. Gece vardiyasından çıkanlar, girmeyin, demişler. Baretleri atmışlar, göz göre göre sokmuşlar eşlerimizi ölüm ocağına. Adalete inanmıyorum ama mahkemeler bizim yanımızda değil. Kimse Allah’ın takdiri demesin, sadece o sekiz kişi değil, makamına bakılmaksızın herkes yargılansın, ceza alsın. Biz işte o zaman sahibimiz var, diyeceğiz. Yoksa yaşama tutunamayacağız.”
Onun bıraktığı yerden bir başka şehit eşi sözü devraldı;
"Bu ülkede hep biz mi öleceğiz? Hep bizim canımız mı yanacak? Suçu eşlerimize yıkacaklar. Bu nasıl adalet? Kimse bu suçun başı onu bulup yargılasınlar. Biz bir sokum lokma peşinde kocam madende, ben tarlada çalışan yoksul ama çok mutlu bir aileydik. Bir lokma ekmeğimiz vardı ama huzurluyduk. Emekli olacaktı. Bir ev alacaktık. Bir lokma ekmek yetecekti bize..."

VEDA GÜNÜ: MİNİATÜRK'TE TÜRKİYE TURU

Mutlulukla başlayıp hüzünle biten günün ertesinde sırada Miniatürk ve Koç müzesi vardı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin davetlisi olarak Miniatürk'ü gezen çocuklar, neredeyse birkaç saat içinde tam bir Türkiye turu yaptılar; Türkiye'nin tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfettiler.

SANAYİ TARİHİ TURU: KOÇ MÜZESİ...

Koç müzesi ise, deneyleriyle, oyuncaklarıyla, trenleri, vapuru ve özellikle de denizaltısıyla, tam bir sanayi tarihi turu oldu Somalı çocuklar için.
Öğle yemeğinin evsahipliğini Koç Müzesi'nin bulunduğu kıyıya demirlemiş bir şehit hatları vapuru, Fenerbahçe vapuru yaptı Somalı Çocuklara.
Türkiye Maden İhracatçıları Birliği'nin desteğiyle, Koç Müzesi tarafından hazırlanan öğle yemeğini, vapurda yiyen çocukların bir sonraki durağı ise, Oruç Reis Denizaltısı oldu.

"BURALARDA NASIL UYUYORLAR? "

Denizaltı'yı kaptan eşliğinde gezen çocukları en çok şaşırtan, denizaltı personelinin uyudukları bölüm oldu. Buradaki portatif yatakları hayretle izleyen çocuklar, birbirlerine bakıp "burada mı uyuyorlar?" sorusunu yönelttiler.
Müze bahçesindeki yolcu uçağına binen, trenleri tek tek inceleyen çocukların en çok eğlendikleri bölüm ise, rehber öğretmenler eşliğinde yaptıkları deneyler oldu.
Çocuklar deney yaparken, en az onlar kadar heyecan ve merakla gezen anneleri ise, dev yap-bozların başından ayırmak mümkün olmadı.

KEDİLERİN BİLE DÜŞÜNÜLDÜĞÜ MÜZE; "KEDİLERE KALORİFERLİ EVLER..."

Koç müzesinde sadece sanayi tarihini öğrenmedi çocuklar; Çevreye saygılı olmayı, dünyamızı paylaşan hayvanların da en az insanlar kadar hakkı olduğunu öğrendiler.
En çok dikkatlerini çeken kedi evleri oldu;
Kaloriferli kedi evlerinde yaşayan kedilere müzede özel önem veriliyor. Çünkü onların da bir görevi var; fareleri uzak tutuyorlar Koç Müzesi'nden...
Sadece kedi evi yok müzede; 80 kadar serçe de kuş sarayı'nda "hüküm sürüyor". Kendileri için özel hazırlanmış selsebilde kuşları su içerken ve yıkanırken izlemek, insanı ayrıca dinlendiriyor.

Somalı çocukların İstanbul hayali gerçek oldu

VE VEDA ZAMANI...

Dört gün dolu doğu İstanbul gezisinin ardından veda zamanı geliyor.
Maltepe Belediyesi'nin evsahipliğinde Pinhan restaurant'ta verilen akşam yemeğinde, bol bol hatıra fotoğrafı çektiriliyor.
Ve Soma'nın çocukları, İstanbul'u görme hayalini gerçekleştirmiş, ancak bu güzel kentte yaşabilmek başta olmak üzere, pek çok yeni hayalle dolu dolu, Soma'ya doğru yola çıktılar...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!