'Habersiz üyelik' davası başladı

Güncelleme Tarihi:

Habersiz üyelik davası başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2015 10:22

Konya'da AK Parti ilçe teşkilatları yetkilileri, vatandaşları habersiz şekilde partiye üye yaptıkları iddiasıyla yargılanıyorlar.

Haberin Devamı

AK Parti'ye "habersiz" üye yapılanlar arasında CHP'lilerin de bulunduğu ortaya çıktı. Bilgileri dışında AK Parti'ye "üye" yapılanlar arasında, CHP Konya İl Başkanı Bekir Yetiştirici, ailesi ve CHP'den milletvekili adayı olan avukat Saim Sezen de bulunuyor.

Konya 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, AK Parti'nin Meram, Selçuklu ve Karatay ilçe başkanları ile yönetim kurulu üyeleri yargılanıyorlar.

Habersiz AK Parti'ye üye yapıldıklarını belirleyen vatandaşlar, daha önce de Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyusunda bulunmuşlar, ancak Başsavcılık "takipsizlik" kararı vermişti.

Seydişehir Ağır Ceza Mahkemesi, itiraz üzerine Konya Başsavcılığı'nın takipsizlik kararını bozmuş ve yargılama yapılmasını talep etmişti. Dava, Konya 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Haberin Devamı

Konya 6. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada AK Parti ilçe yöneticilerine , ‘başkası adına ıslak imzalı dilekçe hazırlayarak evrakta sahtecilik, sahte üye kaydı, kişisel bilgilerin kanunsuz şekilde elde edilmesi ve kullanılması' suçlamaları yöneltildi.

"SAHTE EVRAKLA AKP'YE ÜYE YAPILANLAR, CHP'DE DELEGE BİLE OLAMIYOR"

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, sadece Konya'da değil, 30 ilde CHP'lilerin habersiz şekilde AKP üyesi yapıldığını, bunlar hakkında yargı süreçlerinin devam ettiğini söyledi. AKP'nin, "partiye en çok üye kaydeden teşkilatlarını ödüllendirdiğini" söyleyen Tekin, "bu promosyon kampanyası çerçevesinde CHP'li, MHP'li, HDP'li binlerce kişi hiç haberleri olmadan AK Parti'ye üye yapılmış. AKP'li örgüt yöneticileri almış önlerine listeyi, önüne geleni üye kaydetmiş. Bu bir siyasi partiye hiç yakışmayacak bir durum" dedi.

"AKP ÖZELEŞTİRİ YAPSIN, ÖZÜR DİLESİN..."

Sahte belgelerle "AKP üyesi" yapıldıkları için, vatandaşların CHP'de ya da diğer partilerde "delege bile olamadıklarını" söyleyen Tekin, "bu mağduriyetler ne olacak?" sorusunu yöneltti. Tekin, Hürriyet'e yaptığı açıklamada şöyle dedi;
"25 yıldır partimiz için çalışan bir kişi, habersiz şekilde AKP'ye üye yapılmış. Şimdi bu kişi CHP'de delege bile olamıyor. Olay yargıya yansımış durumda. Ancak yargının durumunu biliyorsunuz; dava bitene kadar en az iki sene, üç sene bu vatandaşın siyasi hakları elinden alınmış oluyor. Üstelik AKP üst yönetimi değil özeleştiri yapıp, özür dilemek, bu sahteciliği yapan AKP örgüt üyeleri konusunda disiplin uygulaması bile yapmıyor."

SİYASİ PARTİLER YASASI'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTI

Haberin Devamı

Ancak davacı avukatları, iddianamedeki suçlamaların Siyasi Partiler Yasası'ndaki "sahte üye kaydetme" maddesi temel alınarak yapılmasına itiraz ettiler. Davalılar, bu maddeden suçlu bulunurlarsa para cezasına çarptırılıyorlar. Oysa Türk Ceza Kanunu'nun "evrakta sahtecilik" suçunu düzenleyen 204. maddesinden yargılanmaları halinde, en az 4,5 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekler.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, kendisi de avukat olan, davacılardan Saim Sezen, “AKP, teşkilat yöneticilerini ‘evrakta sahtecilik' suçuyla yargılanmaktan kurtarmak için Siyasi Partiler Yasası'nı 18 Haziran 2014'te değiştirdi. Sahte üye yazılımını adeta suç olmaktan çıkardı. Sahte üye kaydı yapan Meram, Selçuklu ve Karatay ilçe yönetim kurulu üyeleri ‘evrakta sahtecilik' suçunu düzenleyen TCK'nın 204. maddesine göre yargılanacak olsaydı, her biri en az 4,5 yıl hapis cezası alacaklardı. Ancak bu yöneticiler AKP'nin yaptığı değişiklik sayesinde bin 500 TL kadar para cezası ödeyip kurtulacaklar" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!