Zlatan İbrahimoviç kimdir? Zlatan İbrahimoviç kulüp kariyeri nedir?

Güncelleme Tarihi:

Zlatan İbrahimoviç kimdir Zlatan İbrahimoviç kulüp kariyeri nedir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2015 15:15

Dünyanın en iyi futbolcularından biri olan Zlatan İbrahimoviç kimdir? Yaşamı ve kariyeri nasıldır? Zlatan İbrahimoviç hakkında bilmediklerimiz neler? Detaylarda...

Haberin Devamı

İBRAHİMOVİÇ KİMDİR?

3 Ekim 1981, Bosna-Hersek asıllı İsveçli futbolcu ve İsveç Millî Futbol Takımı kaptanıdır. Şu anda Ligue 1 ekiplerinden Paris-Saint Germain'de forma giymektedir.

Ibrahimovic, kariyerine 1990'lı yılların sonlarında Malmö FF'de başladı. Ronald Koeman'in isteğiyle Ajax'a imza attı. 2004'te, 16 milyon €'ya Juventus'a transfer oldu. Serie A'da ün kazandı ve David Trézéguet ile iyi bir ikili oldu. 2006'da, Juventus'un ezeli rakibi Inter'e transfer oldu. 2007 ve 2009 yıllarında Avrupa'da yılın kadrosuna seçildi. 2008–09 sezonunda gol kralı oldu. 2009 yazında Barcelona'ya transfer olan Ibrahimovic, sonraki sezon Milan'a geçti. Milan'ın ekonomik bunalımları nedeniyle transfer listesine koyduğu Ibrahimovic, 2012 yaz transfer döneminde Fransa ekiplerinden Paris Saint-Germain ile yıllık 14 milyon avroya anlaştı. Milan kulübü, bu transferden 20 milyon € gelir elde etti.

Haberin Devamı

Ibrahimovic Barcelona'ya tarihte en pahalı ikinci futbolcu olarak 69 milyon €'ya transfer oldu. Ayrıca en çok kazanan 8. futbolcu oldu.

2012 yılında, The Guardian'ın En İyi 100 Futbolcu listesi içinde 5. sırada yer aldı.

Zlatan İbrahimoviç kimdir Zlatan İbrahimoviç kulüp kariyeri nedir

AİLE YAŞAMI

Ibrahimovic'in babası Šefik Ibrahimovic 1977'de Bosna-Hersek'ten İsveç'e göç ederken Hırvat Jurka Gravic, ile tanıştı ve evlendiler. Zlatan Ibrahimovic, Rosengård'da büyüdü. Zlatan'ın babası Müslüman, annesi ise Hıristiyandı. Ancak, din konusunda çok sert değillerdi. Sonra Ibrahimovic'e bir çift futbol ayakkabısı aldılar ve Ibrahimovic 6 yaşında futbola başladı ve amatör olarak Malmö BI'ye geçti. Takımı 4–0 gerideyken devre arasında oyuna girdi ve sekiz gol atarak galibiyeti sağladı. Erken yaşlarda Malmö FF'de düzenli olarak forma giymeye başladı.15 yaşında futbolu bırakarak deniz kıyısında bir rıhtımda çalıştı. Ama teknik direktörü onu futbola devam etmesi için ikna etti. Ibrahimovic liseyi 9. sınıfta başarıyla bitirdi. Futbol oynamak için üniversiteyi bıraktı.

Haberin Devamı

KULÜP KARİYERİ


Malmö FF

Ibrahimovic 1996'da Malmö ile ilk kontratını imzaladı ve 1999 sezonunda İsveç'in en yüksek ligi olan Allsvenskan'da oynadı. O sezon ligi 13. bitiren Malmö, ikinci lige düştü, ama sonraki sezon tekrar yükseldi. Arsenal'de antrenmanlara çıktı ama transfer olamadı. Norveç takımı Moss FK onu izledi ve onunla ilgilendiğini açıkladı. 22 Mart 2001'de, Ajax ile Malmö arasında bir anlaşma yapıldı ve Temmuz'da, 7.8 milyon €'ya Ajax'a transfer oldu.

Ajax

Co Adriaanse Ibrahimovic'i her maçta sonradan oyuna sokuyordu, ama Adriaanse 29 Ekim 2001'de görevden alındı ve yeni teknik direktör Ronald Koeman Ibrahimovic'i her maç ilk 11'de oynattı ve Ajax 2001–02 sezonunda lig şampiyonu oldu. Ibrahimovic 17 Eylül 2002'de Ligue 1 şampiyonu Lyon'a iki gol attı ve ilk Şampiyonlar Ligi maçında 2-1'lik galibiyeti sağladı. Şampiyonlar Ligi'nde dört gol atan Ibrahimovic'in, Ajax'ın Çeyrek Final'e kadar gelmesine katkısı oldu. Ajax'taki son sezonunda, 22 Ağustos 2004'teki NAC maçında attığı enfes gol, Eurosport tarafından "Yılın Golü" olarak seçildi.

Haberin Devamı

18 Ağustos 2004'te, Ibrahimovic Hollanda'yla yapılan millî maçta Ajax'taki takım arkadaşı Rafael van der Vaart'ı sakatladı. Bilerek yaptığı ileri sürüldü. 31 Ağustos'ta Ibrahimovic, Juventus'a satıldı.

Juventus

Ibrahimovic Ajax'tan Juventus'a 16 milyon € karşılığında transfer oldu. David Trezeguet'nin sakatlığıyla hemen ilk 11'de yer buldu ve 16 gol attı. Sezon sonuna yaklaşırken, Juventus Real Madrid'den gelen 70 milyon €'luk teklifi reddetti. 14 Kasım 2005'te, Guldbollen ödülünü aldı ve İsveç'te yılın futbolcusu seçildi.

2005-06 sezonunda önceki sezona göre kötü oynayarak Juventus taraftarlarlarını hayal kırıklığına uğrattı ve Şampiyonlar Ligi'nde Arsenal'e elendiler. Juventus, 2006 İtalyan futbolu skandalıyla Serie B'ye düşürüldü. Ibrahimovic'i ikna etmek isteseler de satmak zorunda kaldılar.

Inter

Haberin Devamı

10 Ağustos 2006'da, Ibrahimovic 24 milyon €'ya Inter'e transfer oldu ve dört yıllık anlaşma imzaladı, birkaç gün sonra da Patrick Vieira transferi tamamlandı. Ibrahimovic lige bir golle başladı ve Fiorentina galibiyetine büyük katkısı oldu. İlk sezonunda 15 golle Inter'in en golcü ismi oldu. Inter 17 yıl sonra lig şampiyonluğunu kazandı. Ligi 97 puanla bitirerek bir rekor kırdılar. Inter bir sezonda art arda 17 galibiyet alarak bir rekor daha kırdı.

Ibrahimovic 16 Eylül 2007'de 100. Serie A maçına çıktı. 2007'de sözleşmesini yenileyerek Haziran 2013'e kadar uzattı. 2 Ekim'de Şampiyonlar Ligi grup maçlarında PSV'ye iki gol atarak maça damga vurdu. Ekim 2005'ten beri ilk Şampiyonlar Ligi golünü atmış oldu. 8 maçta 5 gol attı. Sakatlanan Ibrahimovic 18 Mayıs 2008'de Parma ile yapılan lig maçında iki golle döndü ve maçı 2–0 kazandılar.

Haberin Devamı

16 Kasım 2008'de, Allsvenskan ligine dönmeyeceğini açıkladı.

2008–09 sezon başlangıcı Ibrahimovic için çok parlak geçti. Bologna maçında attığı gol "Yılın Golü" seçildi. Sonraki bir ay boyunca gol atamadı ve bir ay sonra gol orucunu Genoa maçında bozdu. O sezon Inter evinde hiç kaybetmedi. Ligin son maçı olan, Atalanta maçında iki gol attı ve ligi Marco Di Vaio ile Diego Milito'nun önünde 25 golle bitirdi.

Zlatan İbrahimoviç kimdir Zlatan İbrahimoviç kulüp kariyeri nedir

Barcelona

Maxwell transferinden sonra Barcelona, başkan Joan Laporta'nın isteğiyle Ibrahimovic'i istedi. Barcelona Samuel Eto'o'yu vererek Ibrahimovic'i transfer etti. Ibrahimovic 26 Temmuz 2009'da Barselona'ya geldi ve 27 Temmuz'da sağlık kontrolünden geçti. Ibrahimovic sağlık kontrolünü geçtikten sonra Camp Nou'daki 60.000 taraftarın önüne çıktı. 5 yıllık bir sözleşme imzaladı. 46 milyon €, Samuel Eto'o (20 milyon değerinde) ve Alexander Hleb'in kiralanması (10 milyon € satın alma opsiyonlu) karşılığında transfer gerçekleşmiş oldu.


Ibrahimovic 2009-10 sezonuna 23 Ağutos 2009'daki ilk maçında Lionel Messi'ye asist yaparak başladı. Barcelona'nın İspanya Süper Kupası'nı almasında büyük faydası oldu. Sonraki maçta Barcelona UEFA Süper Kupası'nı aldı. Üçüncü maçında ilk golünü Sporting Gijón'a attı ve 3-0 kazandılar. Lige galibiyetle başlamış oldular.

20 Ekim'de, Barcelona adına ilk Şampiyonlar Ligi golünü attı. Bu golü Rubin Kazan'a attı. Beş gün sonra, Real Zaragoza'ya iki gol attı ve maçı 6-1 kazandılar. Böylece 8 lig maçında 8 gol atmış oldu. Ancak, 7 Kasım'da sakatlanarak üç hafta oynayamadı. 12. haftada Real Madrid maçıyla döndü. İkinci yarıda Thierry Henry'nin yerine oyuna girdi ve bir gol atarak galibiyeti sağladı. İlk 13 maçı 11 gol ve 4 asistle bitirdi. Barcelona 19 Aralık'ta Estudiantes'i yenerek FIFA Dünya Kulüpler Kupası'yla sezonu kapattı.

Ibrahimovic Copa del Rey'de sadece bir gol attı ve Barcelona son 16'da ilk ayakta Sevilla'ya 2-1 yenildi. 20 Ocak'ta, 2009 UEFA Yılın Takımı'na seçildi. 2010'daki ilk golünü 14 Şubat'ta Atletico Madrid'e attı. 6 Mart'ta Almeria ile yapılan lig maçında kırmızı kart alarak oyun dışı kaldı.

Ibrahimovic sezonu 16 lig golüyle bitirdi. Barcelona 38 maçta 99 puan alarak rekor kırdı. Barcelona'daki son golünü 14 Ağustos'ta İspanya Süper Kupası maçında 3–1 yenildikleri Sevilla'ya attı. 25 Ağustos'tan sonra, Pep Guardiola ile arası bozulmaya başladı ve AC Milan'a kiralık verildi.

AC Milan

28 Ağustos 2010'da, AC Milan resmi sitesinde Ibrahimovic'in kiralık alındığını açıkladı. Ibrahimovic 11 Eylül'deki ilk maçında Cesena'ya 2-0 yenildiler. Son dakikalarda bir penaltı kaçırdı. İlk golünü 15 Eylül'de Şampiyonlar Ligi'nde Auxerre'a attı. 14 Kasım'da, Ibrahimovic Milano derbisinde eski takımı Inter'e bir gol attı ve maçı 1-0 kazandılar. 20 Kasım'da, sekizinci golünü Fiorentina'ya 45. dakikada attı. Golün asistini Alexandre Pato yaptı. 4 Aralık 2010'da Brescia maçında, erken dakikalarda Kevin-Prince Boateng'e asist yaptı ve 3–0'lık galibiyete katkısı oldu. 12 Aralık 2010'da, Bologna maçında tekrar Boateng'e asist yaptı ve sonra attığı gollerle 3-0'lık galibiyeti sağladı, 21 maçta 13 gol 8 asist yapmış oldu. Serie A'da Bari maçında kırmızı kart aldı ve üç maç ceza aldı. Döndükten sonra küfür nedeniyle üç maç daha ceza aldı.

18 Haziran 2011'de AC Milan kulübü Ibrahimovic'in 24 milyon € karşılığında bonservisini Barcelona FC'den aldığını açıkladı. 2011-12 Sezonun ilk maçında Ibrahimovic Inter ile oynalınan süper kupa maçında çıktı.Bu maçta Ibrahimovic 1 gol attı ve takımı 2-1 yenerek Supercoppa Italiana şampiyonu oldu.Şampiyonlar ligi grup maçında 2-0 yenilen Viktoria Plzen karşısında 1 gol attı.Eski takımı Barcelona FC ile yapılan maçtada 1 gol attı ancak takımının 3-2 yenilmesine engel olamadı. Ligde oynanan Atalanta maçında 1 gol ve Siena karşısında 2 gol birden attı.Şampiyonlar ligi 2. tur maçında Arsenal'ı kendi evlerinde 4-0 yendikleri maçta penaltıdan 1 gol attı. Deplasmanda Arsenal'a 3-0 yenilselerde çeyrek finale çıktılar. Ibrahimovic başarılı bir sezon geçirdi ve ligde 32 maçta 28 gol attı.

Paris Saint-Germain (PSG)


17 Temmuz 2012'de Paris Saint-Germain kulübü Ibrahimovic'i 20 milyon € civarında bir bonservis bedeliyle AC Milan'dan transfer ettiğini açıkladı. Ibrahimovic toplam 180 milyon € bir bonservis bedeliyle Samuel Eto'yu geride bırakarak Dünya'nın en pahalı oyuncusu ünvanına sahip oldu. Ibrahimovic yıllık PSG'den 14 milyon € max ücret alacak. Ibrahimovic'in ilk sözleri şöyle oldu"Bu kulübe geldiğim için mutluyum.Bu kulüpte tarih yazmak istiyorum. Beni transfer etmek için uğraşan başkanımıza ve teknik direktörümüze minnetlerimi sunuyorum.Taraftarımıza çok gol atacağıma dair söz veriyorum" diye konuştu. Ibrahimovic Ligue 1 açılış maçında Lorient ile 2-2 berabere kalınan maçta 2 gol attı. Deplasmandaki Lille maçındada 2 gol birden attı ve takımının 2-1 kazanmasını sağladı. Paris SG formasıyla ilk sezonunda ligte şampiyonluk yaşayan Ibrahimovic, aynı sezon ligte "yılın en iyi oyuncusu" seçildi.

Zlatan İbrahimoviç kimdir Zlatan İbrahimoviç kulüp kariyeri nedir

KAZANDIĞI BAŞARILAR

Ajax

Eredivisie: 2001-02, 2003-04
KNVB Kupası: 2001-02
Johan Cruijff Shield: 2003

Juventus

Serie A: 2004-05, 2005-06 (calipoli skandalı nedeniyle bu 2 şampiyonluk juventusun elinden alınmıştır)

FC Inter

Serie A: 2006-07, 2007-08, 2008-09
İtalya Süper Kupası: 2006, 2008

Barcelona

La Liga: 2009-10
İspanya Süper Kupası: 2009, 2010
UEFA Süper Kupası: 2009
FIFA Dünya Kulüpler Kupası: 2009

Ronaldo'nun oğlu... Babasının izinde!

AC Milan

Serie A: 2010-11
Supercoppa Italiana (1): 2011

Paris Saint Germain

Ligue 1: 2012-13, 2013-14, 2014-15
Fransa süper kupası: 2013
Fransa Kupası: 2014-15

Zlatan İbrahimoviç kimdir Zlatan İbrahimoviç kulüp kariyeri nedir

KİŞİSEL BAŞARILARI


Serie A Gol Kralı: 2009, 2012
Serie A Yılın Yabancı Futbolcusu: 2005, 2008, 2009, 2011
Serie A Yılın Futbolcusu: 2008, 2009, 2011
Guldbollen(Altın Top)(7): 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012
UEFA Euro Takım Turnuva (1): 2012
UEFA Yılın Takımı: 2007, 2009 , UEFA Yılın Takımı#UEFA Yılın Takımı 2013
Yılın İsveçli Erkek Sporcusu: 2007, 2010
Jerringpriset: 2007
Golden Foot (1): 2012

BAKMADAN GEÇME!