Sasaki’nin turnaları ‘barış’ için uçacak

Güncelleme Tarihi:

Sasaki’nin turnaları ‘barış’ için uçacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2015 10:11

İkinci Dünya Savaşı’nda Hiroşima’ya atılan atom bombasından dolayı kan kanserine yakalanan ve kağıttan 1000 tane turna kuşu yaparsa sağlığına kavuşacağına inanan ancak 12 yaşında hayatını kaybeden Sadako Sasaki’nin yarım kalan hayali İstanbul’da can buldu. İstanbul Oyuncak Müzesi’nde biraraya gelen Türk ve Japor çocuklar Sasaki’nin tamalayamadığı turnaları yapıp ‘barışa’ uçurdu.

Haberin Devamı

Sadako Sasaki, Hiroşima’ya 1945’te atom bombası atıldığında henüz iki yaşındaydı. 1954 yılında Sadako’nun boynunda ve kulaklarının arkasında şişme meydana geldi ve bunun ardından bacaklarını mor benekler kaplamaya başladı.

Sasaki’nin turnaları ‘barış’ için uçacak

12 yaşına geldiğinde doktorlar Sadako’ya ‘atom bombası hastalığı’ adı verilen kan kanseri teşhisi koydu. Henüz 6. sınıfta olan Sadako “Kağıttan Bin Turna Kuşu” efsanesini arkadaşından duydu ve 1000 adet turna kuşunu yaparsa sağlığına kavuşacağına inandı. Bunun üzerine Sadako kağıt turnaları katlamaya koyuldu ancak 25 Ekim 1955 günü 644 kağıttan turnayı 645’e tamamlayamadan hayata veda etti. Sadako’nun tamamlayamadığı 356 turnayı arkadaşları tamamlayıp onunla birlikte gömdüler ve o günden bu yana turna kuşu barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi oldu.

Haberin Devamı

Sasaki’nin turnaları ‘barış’ için uçacak

10. RANDEVU

İstanbul Oyuncak Müzesi’nde bu yıl 10. kez yapılan anmada Türk ve Japon çocuklar bir araya gelerek Sadako Sasaki anısına biraraya geldiler. Sadako Sasaki’nin hayatını anlatan belgeseli izledikten sonra ailelerinin işinden dolayı Türkiye’de bulunan Japon çocuklar ve müzeyi ziyaret eden Türk çocuklar Sadako’nun anısına turna kuşu yaptı.

Sasaki’nin turnaları ‘barış’ için uçacak

JAPONYA’YA GİDECEK

Müzenin kurucusu Sunay Akın, Sadako Sasaki’yi anma programlarının daha geniş çapta yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
Hiroşima’ya atom bombasının atıldığı 6 Ağustos dünyada barışın simgesi bir gündür. Biz Oyuncak Müzesi olarak 10 yıldır Sadako anısına kağıttan turna kuşları yapıp Hiroşima’daki Barış Anıtı’na gönderiyoruz, bu yıl yaptığımız kuşları da Japonya’ya göndereceğiz. Umarım ülkemiz sınırlarını sağ salim aşarlar çünkü en büyük tehlike bunları Türkiye sınırları içinde bekliyor. Neden mi? Çünkü savaşın yaşandığı bölgeye oyuncak götürmek isteyen gencecik çocuklar katledildiler de ondan. Umarım bu turna kuşları da o gencecik insanların götürmek istediği oyuncaklar gibi kimsesiz kalmaz. Bir ülkenin geleceği politikacıların vaatlerinde değil çocukların hayallerindedir.”

Haberin Devamı

Sasaki’nin turnaları ‘barış’ için uçacak

“Çocuklar ölmesin”
Anmaya katılan çocuklardan 6 yaşındaki Mao Hosomi, Sadako’nun hikayesini dinlerken çok üzüldüğünü ve turna kuşlarını yaparken aklına Sadako’nun geldiğini söyledi. 13 yaşındaki Yaşar Çayırcı ise: “Sadako çok masum bir çocuk ve çocuklar ölmemeli, savaşsız bir dünya hayal ediyorum” dedi.

Sasaki’nin turnaları ‘barış’ için uçacak



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!