Her şey yasal

Güncelleme Tarihi:

Her şey yasal
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2015 01:34

Ataşehir’in CHP’li Belediye Başkanı Battal İlgezdi, yolsuzluk eleştirilerinin hedefi olan BUZ Rezidans inşaatı ile Erguvan Park ihalesiyle ilgili ‘her şeyin yasaya uygun olduğunu’ savundu. İlgezdi, eski Ataşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı’nın bir ortağının, Erguvan Park ihalesini davet yoluyla katılıp kazanması konusunda da “İhaleye girmiş, almış. İhale açıktır. Danıştay kararlarını da verebilirim” dedi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET’te dün yayımlanan haberimizde, Başkan Battal İlgezdi’yle ilgili olarak iki konu gündeme gelmişti. Bunlardan birincisi, 2010 yılında Ataşehir Belediyesi’nin düzenlediği Erguvan Park ihalesini belediyenin İmar Komisyonu Başkanı CHP’li Ali Emrah Büyük’ün iş ortağı bazı kişilerin sahibi oldukları BUZ İnşaat’ın davet yoluyla katılıp kazanmasıydı. İkincisi, İlgezdi’nin 2011 yılında Ataşehir’deki arsasını Ali Emrah Büyük ile Buz İnşaat’ın bazı ortaklarının da hissedar olduğu Büyük Uzunlar adlı şirkete kat karşılığı vermesiydi. Burada BUZ Rezidans adlı 28 katlı bir konut yükselmişti. İlgezdi, arsa karşılığı müteahhitten 17 daire almıştı.

BEN BIRAKTIM O İŞİ

Bu haberin hazırlanışı sürecinde İlgezdi’ye telefonda bir dizi soru yönelttik. Bazı soruları da basın danışmanı aracılığıyla kendisine ilettik. İlgezdi, yanıtlarında -biri dışında- sahibi olduğu şirketlerin hepsinde hisselerini yeğenlerine devrettiğini, yalnızca Erguvan İnşaat A.Ş.’de hisselerinin (yüzde 50) durduğunu söyledi. İlgezdi, “Ben bıraktım o işi, yeğenlerime devrettim. Belediye başkanı olduktan sonra (2009) inşaat yapmıyorum. Devam eden kendi arsalarım var yani. Daha önceden kat karşılığı yaptığım kendi arsalarım var. Doğaldır” diye konuştu. İlgezdi, ayrıca 2011 yılında kat karşılığı müteahhide verdiği arsasının imar durumunda kendisinin 2009 yılında belediye başkanı olmasından sonra herhangi bir değişiklik söz konusu olmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

Her şey yasal
ŞİRKETİM ZARARDA

Kurumlar vergisi beyannamelerine göre, İlgezdi’nin yüzde 50 hissesine sahip olduğu Erguvan İnşaat A.Ş., 2005-2011 yılları arasında zarar göstermiş. İlgezdi, 2012-2014 arasında da zarar edip etmediği yolundaki sorumuza, “2009 yılından sonra ticari faaliyette bulunmayan şirketin zarar etmesi normal bir ticari gelişmedir” dedi. İlgezdi, mal varlığını açıklayıp açıklamayacağı yolundaki bir sorumuza da şu karşılığı verdi: “Mal varlığımla ilgili tüm bilgiler her yıl düzenli olarak İçişleri Bakanlığı’na verilmiştir. Geçtiğimiz hafta eşim CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunduk ve mal varlığımızın araştırılmasını istedik. Bu başvuruda mal varlığımızı da savcılığa yeniden deklare ettik. O nedenle yargıya araştırılması için başvurduğum bu konuda açıklama yapmamın doğru olmadığını düşünüyorum.”

Haberin Devamı

ZEYNEP KILIÇDAROĞLU MÜTEAHHİTTEN ALMIŞ

İlgezdi’yle ilgili gündeme gelen tartışma konularından biri de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kızı Zeynep Kılıçdaroğlu’nun BUZ Rezidans’ta bir dairesinin bulunması. Bu satışta bir rolünün olup olmadığı yolundaki sorumuza, İlgezdi şu yanıtı verdi: “Zeynep Kılıçdaroğlu söz konusu dairesini benden değil müteahhitten almış. Zeynep Hanım’ın oradan daire aldığını sonradan duydum.”

Kim istiyorsa veririm arsamı

- İmar Komisyonu Başkanınızın şirketinin yaptığı BUZ Rezidans’ta 17 daireniz olmasını nasıl açıklıyorsunuz?
Bu arsa, belediye başkanı olmadan 4 yıl önce (2005) aldığım bir arsa. Devletin, belediyenin hiçbir alakası yok. Adam bir iş yapıyorsa, bir arsaya kat karşılığı inşaat yapıyorsa bunda gayri yasal bir şey yok. Benim ortak iş yaptığım yok. Bu 17 daire, kat karşılığı müteahhit firmaya verdiğim ve aldığım dairelerdir. 5 bin metrekare inşaat alanında benim 1.113 metrekare yerim var. Belediye başkanı olmadan 5 yıl önce aldığım bir arsa. Müteahhit de kat karşılığı benimle anlaşma yapmış.

Haberin Devamı

- Siz belediye başkanı ve müteahhitsiniz aynı zamanda. Bunun yasal bir engeli olmayabilir. Etik buluyor musunuz?
İnsanlar iş yapıyor. Ticaret yapıyor, kat karşılığı daire alıyor. Adam İstanbul’un her tarafında inşaat yapıyor. Engelleyebilir misiniz? Hanımefendi, kim istiyorsa veririm arsamı.


- Siz belediye başkanısınız, arsanızı verdiğiniz de İmar Komisyonu başkanınızın inşaat şirketi.

Belediye başkanıyım, kat karşılığı vermişim. Bundan doğal ne olabilir?


- 11 Mayıs 2010 tarihli Belediye Encümen kararıyla Erguvan Parkı alanının “30 yıl süreli intifa hakkı tesis edilmesi ve işletilmesi işi”nin ihaleye çıkarılması kararında neden ‘davet usulü’ tercih edildi?
İhale 2886 sayılı devlet ihale yasasına uygun olarak yapıldı. Yasada belirtilen ihale duyuruları ve ilanları da zamanında gerçekleştirildi.

BAKMADAN GEÇME!