27 göçmenin öldüğü faciada savcı mütalaasını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

27 göçmenin öldüğü faciada savcı mütalaasını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2015 12:51

Rumeli Feneri açıklarında Kasım ayında meydana gelen ve kamuoyunda 'ölüm teknesi' olarak bilinen 13'ü çocuk 27 göçmenin ölümüne ilişkin biri firari 4 sanık hakkında açılan davada, savcı mütalaasını açıkladı. "Tekne kaptanıyla birlikte toplam 43 kişinin, maksimum kapasitesi 6-8 kişi olan tekneye tam tabiriyle tıka basa doldurulmuş..." denilen mütalaada 3 tutuklu sanığın "Göçmen kaçakçılığı ve birden fazla insanı bilinçli taksirle öldürme" suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 34,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Haberin Devamı

Rumeli Feneri açıklarında Kasım ayında meydana gelen ve 13'ü çocuk 27 göçmenin ölümüne ilişkin biri firari 4 sanık hakkında açılan davada savcı mütalaasını açıkladı. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 3. duruşmasına tutuklu sanıklar Serkan Uyar, Kerem Senayi Çakan ve Doğan Odacıoğlu ile avukatları hazır bulundu.

"İHBARI FİRARİ SANIK YAPTI"
Duruşma savcısı Ümit Zafer Çolak 5 sayfalık mütalaasını açıkladı. Mütalaaya göre olay şöyle gelişti; "Firari sanık Murtza Haşimi, 3 Kasım 2014 günü saat 01.30'da ismini Mehmet Kabataş olarak vererek Sahil Güvenlik ihbar hattını aradı. İhbarda, 'kardeşim Riva'nın 10 mil açığında, başka ülkeye gitmek amaçlı bir tekneyle seyirdeyken batmış' şeklinde konuştu. Saat 01.32'de Sahil Güvenlik Komutanlığı'nca ihbar bölgesine en yakın konumda olan 'Maratha' isimli gemiye çağrı yapıldı. 01.33 itibariyle de TCSG-74 botu, komutanlık harekat merkezince görevlendirilerek ihbar bölgesine gönderildi.

Haberin Devamı

01.50'de olay yerine giden bot batan gemiyi bulamadı. Detaylı bilgi alınması için aranan ihbarcının telefonu kapalı olduğu için ulaşılamadı. Yapılan aramalar sonunda aynı gün saat 08.00'da Rumeli Feneri sahili açıklarında çok sayıda insanın bulunduğu teknenin battığı tespit edildi. TCGS-74 botu saat 08.10'da bölgeye ulaştı. Çevrdeki balıkçı teknelerin de yardımıyla Afganistan vatandaşı 6 kaçak göçmen kurtarıldı. Toplam 27 kaçak göçmenin ise cesetlerine ulaşıldı. Ölenlerin arasında suç faillerinden Türk vatandaşı Cem Gök'ün de olduğu anlaşıldı"

"SANIKLAR MADDİ MENFAAT ELDE ETMEK AMACIYLA..."

Sanıkların ifadelerinin ayrıntılı olarak yer aldığı mütalaada, "Sanıkların maddi menfaat elde etmek amacıyla aralarında çocuklarında bulunduğu Afgan uyruklu toplam 42 kaçak göçmenin yasadışı yollarla Türkiye'den çıkış yapmalarına ve Romanya'ya gitmelerine imkan sağladıkları ancak meydana gelen deniz faciası nedeniyle bu eylemleri tamamlayamadıkları anlaşılmıştır" denildi.

"YASAL MAĞDUR; ULUSLARARASI TOPLUM"

Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 79. maddesi uyarınca teşebbüs aşamasında kalsa dahi bu suçların tamamlandığının kabul edildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi; "Yargıtay uygulamalarına göre de sosyal olarak suçtan zarar gören durumunda bulunan göçmenlerin, göçmen kaçakçılığı suçunun yasal mağduru durumunda bulunmayıp suçun konusu oldukları, suçun yasal mağdurunun ise uluslararası toplumdur. Bu nedenle tek eylemde göçmenlerin sayıca çok olmasının TCK'nın 61. maddesi uyarınca alt sınırdan uzaklaşılarak ceza tayin edilmesini gerektireceği ve bu halde zincirleme suç hükümlerinin uygulanamayacağı, bu bakımdan göçmen kaçakçılığı suçu yönünde ve tüm sanıklar için suçun unsurlarının oluşmasında tereddüt bulunmadığı anlaşılmıştır."

Haberin Devamı

"MAKSİMUM KAPASİTESİ 6-8 KİŞİ OLAN TEKNEYE"

Suçta kullanılan teknenin açık deniz için elverişli olmadığına dikkat çekilen mütalaada, "Torun isimli teknenin yapısı boyutları, taşıma kapasitesi ve motor gücünün açık denizde kesinlikle elverişli olmadığı, bu hususların tüm sanıklarca da başından beri bilindiği, tekne kaptanıyla birlikte toplam 43 kişinin, maksimum kapasitesi 6-8 kişi olan tekneye tam tabiriyle tıka basa doldurulması, mağdurlardan Mohammad Azim Shams'ın savcılıkta alınan ifadesine de yansımıştır" denildi.

SANIKLARIN AYRI AYRI 34,5 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

Suça konu Torun isimli teknenin sanıklarca satın alındığı ve mülkiyetinin de sanıklara geçtiği belirtilen mütalaada, söz konusu teknenin kasıtlı suçun işlenmesine tahsis edilip bu suçta kullanıldığı ifade edildi. Savcı mütalaasında, 3 tutuklu sanığın "Göçmen kaçakçılığı ve birden fazla insanı bilinçli taksirle öldürme" suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 34,5 yıla kadar hapis cezası talep etti. Savcı ayrıca, tüm aramalara rağmen yakalanamayan firari sanık Murtaza Haşimi'nin dosyasının ayrılmasını istedi.

Haberin Devamı

TAHLİYE TALEPLERİ REDDELİDİ

Mütalaanın ardından söz alan avukatlar müvekkillerinin tahliyesini talep ederek, savunma yapmak için süre istedi. Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, sanıklara ve avukatlara esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için süre vererek, duruşmayı erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, hazırlanan iddianamede, soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan Afgan asıllı firari Mürteza Haşimi ile Serkan Uyar, Doğan Odacıoğlu ve Kerem Sinayi Çakan şüpheli sıfatıyla yer alıyor. Tekne kazasında 27 kişinin hayatını kaybettiği 9 kişinin ise bulunamadığı kaydedilen iddianamede, kaybolan 9 kişi hakkındaki dosyanın ayrıldığı belirtildi. Kazada hayatını kaybedenlerden 13'ünün çocuk olduğu ifade edilen iddianamede, 13 çocuk için 4 sanığın "olası kastla ölüme sebebiyet vermek" suçundan ayrı ayrı müebbet hapis cezası ile cezalandırılması talep edilliyor. Hayatını kaybeden 14 kişi için ise 4 sanığın "olası kastla ölüme sebebiyet vermek" suçundan 280 yıldan 350 yıla kadar hapis cezası öngörülen iddianamede, sanıkların göçmen kaçakçılığı suçundan da 4,5 yıldan 12'şer yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.


BAKMADAN GEÇME!